Οικονομία 05/08/2016

Το ΕΣΠΑ απαιτεί εγρήγορση και ευελιξία για να φέρει αποτέλεσμα

Είναι η κατάλληλη περίοδος να αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες που μας παρέχει η ΕΕ και να αλλάξουμε το προφίλ της πατρίδας μας.
Το κράτος αλλάζει, μόνο αν το θελήσουν τα πολιτικά κόμματα και συμφωνήσουν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν τη χώρα  σε νέα πορεία. Οι ξένοι επενδυτές θα έρθουν κοντά μας  αν αισθανθούν ασφάλεια και διαπιστώσουν ότι δε θα χάσουν τα λεφτά τους.

Οι φόροι δεν είναι λύση για μια οικονομία «φρακαρισμένη» και απαιτούνται υψηλές ταχύτητες και ευελιξία για να πετύχει η κυβέρνηση στην αποστολή της.

Οι έλληνες επιχειρηματίες αναζητούν σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα από τις τράπεζες, αλλά βρίσκουν πόρτες κλειστές.

Οι τομείς προτεραιότητας, όπως οι νέες τεχνολογίες, η αγροδιατροφή, οι δράσεις με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η δικτύωση των επιχειρήσεων, η αναβάθμιση των  υφιστάμενων, σε έργα υποδομής και η ενίσχυση συμπράξεων επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς, θα  είναι εστιασμένες οι δράσεις  των  προγραμμάτων  του ΕΣΠΑ  που θα προκηρυχθούν από τον Σεπτέμβριο.

Δεν πρέπει να χαθεί καμια επενδυτική στήριξη που θα μειώνει την ανεργία, θα ενδυναμώνει την επιχειρηματικότητα και να συνδράμει στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο σχεδιασμός προβλέπει πως έως το τέλος του έτους θα έχει  προκηρυχθεί η δράση για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας σε σχέση με τη μεταποίηση και την εφοδιαστική αλυσίδα (προϋπολογισμός δράσης 40 εκατ. ευρώ), η ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας για την αξιοποίηση υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων και απορριμμάτων (προϋπολογισμός δράσης 30 εκατ. ευρώ),  αλλά και η προκήρυξη του προγράμματος για τη σύμπραξη επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία (προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ).

Όλα αυτά προυποθέτουν εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ιδαίτερες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας. Διαφορετικά όλα θα μείνουν στάσιμα και θα χαθεί μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία.

Στον τομέα της απασχόλησης και της εκπαίδευσης περιλαμβάνεται η δράση για την καταπολέμηση της ανεργίας. Σημειώνεται πως έως το τέλος του έτους, ο στόχος είναι να πραγματοποιηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις με στόχο τη δημιουργία 91.000 νέων θέσεων εργασίας.

Είναι η κατάλληλη περίοδος να αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες που μας παρέχει η ΕΕ και να αλλάξουμε το προφίλ της πατρίδας μας. Οι νέοι άνθρωποι επιθυμούν μια σύγχρονη και ευρωπαική Ελλάδα που θα δίνει ευκαιρίες και δε θα βασίζεται σε μνημόνια και δανεικά χρήματα. Ο προγραμματισμός και η αναζήτηση νέων συμμάχων είναι προτεραιότητα για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αν θέλει να αλλάξει το πολιτικό κλίμα και να δημιουργήσει μια νέα δυναμική για τη πατρίδα μας.

Πολιτικές δομές που να απηχούν στο κλίμα της εποχής και να δημιουργούν προυποθέσεις επανεκκίνησης της οικονομίας. Η Ελλάδα σε άλλες διαδρομές με νέες προοπτικές και δυναμικές πρωτοβουλίες.
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση