Οικονομία 23/05/2016

Ελάφρυνση του χρέους για νεα πολιτική ανάπτυξης και απασχόλησης

Ο ελληνικός λαός στηρίζει τις επιλογές της κυβέρνησης , αλλά απαιτεί πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων για οριστική έξοδο από τη κρίση.

Οι διαμαρτυρίες και οι εντάσεις έχουν αποκτήσει έντονους ρυθμούς με αποτέλεσμα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μη μπορεί να εφαρμόσει το προγραμμά της στο εσωτερικό της χώρας.

Ο λαός απαιτεί να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και να πιάσουν τόπο οι θυσίες του που κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αφου η ψήφιση ασφαλιστικού-φορολογικού θα φέρει νέες αναταράξεις και θα δημιουργήσει νέες κοινωνικές εκρήξεις.

O κ. Σόιμπλε   χαλάρωσε τις αντιρρήσεις του   στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προσπαθούσαν να περιορίσουν τις σημαντικές διαφορές τους με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ελληνική διάσωση των 86 δισ. ευρώ.

Με την πατρίδα μας να είναι αντιμέτωπη με πληρωμές χρέους ύψους 3,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο τις οποίες δεν θα είναι σε θέση να καταβάλει χωρίς στήριξη, οι υπουργοί της ευρωζώνης ανακοίνωσαν πως είναι έτοιμοι για μια πολιτική ώθηση που θα συγκλίνει τις διαφορές  ανάμεσα στους πιστωτές για τα μέτρα λιτότητας και το ελληνικό χρέος.

Οι υπουργοί  της ΕΕ ανέφεραν πως θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία στις 24 Μαίου. Το πρόγραμμα θα απαιτεί από την Ελλάδα να ετοιμάσει  προληπτικά  δημοσιονομικά μέτρα τα οποία θα ενεργοποιηθούν αν τα δημόσια οικονομικά δεν εμφανίσουν σημαντική βελτίωση, καθώς και παράλληλες δεσμεύσεις από τα κράτη της ευρωζώνης να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για ελάφρυνση του χρέους, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε διάφορες επιλογές, όπως η συμφωνία στις πληρωμές τόκων ή οι επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων, αλλά απέφυγαν την συγκρουσιακή πολιτική για αυτό που πραγματικά είναι αναγκαίο.

Η ελληνική κυβέρνηση  και οι δανειστές της Ευρωζώνης βρίσκονται υπό πίεση να αντιμετωπίσουν τον προβληματισμό του ΔΝΤ , για το αν η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους προβλεπόμενους στόχους για το χρέος και το έλλειμμα, ειδικά την απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018.

Η γενική διευθύντριατου ΔΝΤ κα  Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε σε επιστολή της προς τους υπουργούς της ευρωζώνης ότι οι δημοσιονομική στόχοι της  Ελλάδας δεν είναι ρεαλιστικοί και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για την επίτευξη τους πρέπει να βασίζεται σε βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και όχι σε αυθαίρετες και δυνητικά επιζήμιες περικοπές.

Είναι η κατάλληκη χρονική περίοδος για  όλα τα κόμματα να συνεργαστούν και να βρεθεί κοινή γραμμή διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας. Η ευκαιρία είναι μοναδική και τώρα μπορούμε να πετύχουμε πολλές ελαφρύνσεις που θα δώσουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα και θα αυξήσουν τα έσοδα του ελληνικού κράτους.

Έγγραφο  του ESM, που έχει δει το φως της δημοσιότητας , καταγράφει μια σειρά επιλογών, συμπεριλαμβανομένων μιας 5ετους επιμήκυνσης των ωριμάνσεων, της σταθεροποίησης των ετήσιων αποπληρωμών των δανείων στο 1% του ΑΕΠ ως το 2050 και επιβολής πλαφόν στα επιτόκια στο 2%. Μια ακόμα ριζική κίνηση που αναφέρεται είναι η επαναγορά των δανείων του ΔΝΤ με πιο φθηνά και μεγαλύτερης διάρκειας δάνεια από τον ESM.

Όλες αυτές οι επιλογές μπορούν να κατακτηθούν μόνο με διπλωματία και εύστοχους χειρισμούς. Η τακτική των λαθών και των προσωπικών εγωισμών έχει κοστίσει πανάκριβα στη χώρα.

Υψηλοί αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλουν δύσκολες διαπραγματεύσεις πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Ιουνίου, κάτι που σημαίνει πως αν δεν υπάρξει συμφωνία αυτό τον μήνα οι συζητήσεις  θα αναβληθούν,  κατι που δεν εξυπηρετεί τη πατρίδα μας.

Ο ελληνικός λαός στηρίζει τις επιλογές της κυβέρνησης , αλλά απαιτεί πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων για οριστική έξοδο από τη κρίση.

Το θέμα του ελληνικού χρέους πρέπει να λυθεί τώρα που οι περιστάσεις το ευνοούν. Η έξοδος από τα μνημόνια είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη και τις νέες θέσεις απασχόλησης.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση