Οικονομία 18/05/2016

Η εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης: Μην φορολογείτε τους έχοντες!

Αυτό που προσπαθεί να κρύψει η αντιπολίτευση μέσα από τον λαϊκισμό του συνθήματος «όχι άλλοι φόροι» είναι το 2ο σκέλος του: το πραγματικό σύνθημα είναι «όχι άλλοι φόροι στους έχοντες!»

Αύγουστος 2015. ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΑΝΕΛ-ΠΟΤΑΜΙ ψηφίζουν το 3ο μνημόνιο το οποίο θέτει στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους -0,25%, 0,5%, 1,75%­ και 3,5% του ΑΕΠ το 2015, το 2016, το 2017 και το 2018 αντιστοίχως. Από εκείνη την στιγμή και έπειτα, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ δεν ψηφίζουν τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, ζητώντας «μειώσεις δαπανών και όχι αυξήσεις φόρων».

Τι σημαίνει όμως «μειώσεις δαπανών»; Υπάρχουν περιθώρια μείωσης των δαπανών στην Υγεία με τις γνωστές ελλείψεις; Υπάρχουν περιθώρια μείωσης των δαπανών για την Παιδεία, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις δαπανών στην ΕΕ των 28; Υπάρχουν περιθώρια περικοπών στην Άμυνα, με την Τουρκία να καταρρίπτει ρωσικά μαχητικά και την Μέση Ανατολή στις φλόγες; Αποκλείοντας όμως τους παραπάνω κλάδους, δεν μένει και τίποτα να κόψεις πέρα από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες οι οποίες όντως βρίσκονται στην κορυφή της Ευρώπης (ως προς το ΑΕΠ). Βέβαια, οι δαπάνες για συντάξεις μειώνονται, με τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με την μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ και με την εφαρμογή εισφορών ανάλογα με το εισόδημα. Όμως, ακόμα και αυτά τα μέτρα δεν ψηφίστηκαν από την αντιπολίτευση η οποία τα χαρακτήρισε «ταξικό πόλεμο», διότι επιβάρυναν κυρίως τους πολίτες με εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ!

Αλήθεια όμως, ποιά έπρεπε να είναι η εναλλακτική; Να υπάρξει ακόμα μια οριζόντια περικοπή των συντάξεων; Να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές όσων έχουν εισοδήματα πάνω από 2.000 ευρώ; Να ξαναμπεί το 5ευρο εισιτήριο στα νοσοκομεία; Να καταργηθεί η δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους; Να σταματήσει το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση; Ή θα ξαναπετάξουμε το μπαλάκι στην εξέδρα μιλώντας για τους εργαζομένους της ΔΕΗ (οι οποίοι βέβαια θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους και εισφορές ως θύματα του «ταξικού πολέμου»);! Αυτό που προσπαθεί να κρύψει η αντιπολίτευση μέσα από τον λαϊκισμό του συνθήματος «όχι άλλοι φόροι» είναι το 2ο σκέλος του: το πραγματικό σύνθημα είναι «όχι άλλοι φόροι στους έχοντες!». Σου λένε οι άνθρωποι: «γιατί να πληρώσει παραπάνω φόρους και εισφορές ένας πλούσιος, όταν στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικά σχολεία και νοσηλεύεται σε ιδιωτικές κλινικές»; Τόσο κυνικά, χαιδεύουν τις κοινωνικές τάξεις που τους στηρίζουν και μέσω του παραμορφωτικου φακού των ΜΜΕ (τους) εμφανίζουν μια εικόνα «φορολογικού-ασφαλιστικού εκτρώματος».

Προφανώς ανάμεσα στα μέτρα που θα εφαρμοστούν υπάρχουν και εκείνα που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα. Η αύξηση στο ΦΠΑ, οι φόροι σε καύσιμα και τσιγάρα. Οι συγκεκριμένες επιβαρύνσεις είναι όμως μικρές και μπορεί να πει κανείς ότι το βάρος των μέτρων του 3ου μνημονίου πέφτει στο πλουσιότερο 30% της κοινωνίας, το περίφημο κίνημα της γραβάτας, που έτυχε εξαιρετικής προβολής από τα ΜΜΕ. Ενδεικτικό της σύμπνοιας καθεστωτικών ΜΜΕ και συντεχνιών είναι η στήριξη των απεργών (το είδαμε κι αυτό) ενώ «ξέχασαν» να αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένοι κλάδοι (δικηγόροι, μηχανικοί, κλπ) εμφανίζονται πρωταθλητές στην φοροδιαφυγή[1]!

Η κυβερνητική πολιτική δεν θα κριθεί απο την αύξηση κατά 1% του ΦΠΑ, αλλά από το ύψος της ανεργίας, η οποία θα μειωθεί υπό την προϋπόθεση ρύθμισης του χρέους. Μόνο έτσι θα απομακρυνθεί το ρίσκο χρεοκοπίας, θα αυξηθούν οι επενδύσεις και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Και τότε το 24% ΦΠΑ και τα υπόλοιπα μέτρα θα φαίνονται για τις λαϊκές τάξεις μικρό κόστος μπροστά στα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης.

[1] TAX EVASION ACROSS INDUSTRIES: SOFT CREDIT EVIDENCE FROM GREECE http://www.chicagobooth.edu/blogs/informingreform/docs/taxevasion.pdf

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

Σχόλια   

0 #1 ΣΑΒΒΑΣ 06-06-2016 10:03
Εντελώς επιφανειακή ανάλυση η οποία μαρτυρά βασικές ελλείψεις σε γνώσεις διοίκησης.
Όχι φίλες μου, μειώσεις δαπανών δεν είναι μόνο αυτά που αναφέρεις. Είναι το μισθολογικό κόστος του εντελώς αργόσχολου και ημιανίκανου κρατικού μηχανισμού, είναι η σπατάλη σε δημόσιο χρήμα λόγω κακού προγραμματισμού και διαχείρισης, είναι η σπατάλη σε χρόνο λόγω έλλειψης ηλεκτρονικών συστημάτων, είναι οι ανενεργοί φορείς που λειτουργούν σε βάρος των φορολογουμένων και πολλά άλλα τα οποία είναι δύσκολο να αναπτύξω σε ένα σύντομο email. Προτείνω να γράφετε άρθρα τα οποία να βασίζονται σε γνώση και όχι σε αναμάσημα άλλης ημιμαθούς αρθρογραφίας.
Η ημιμάθεια μας έχει φέρει εδώ που βρισκόμαστε, ΜΗΝ την αναπαράγετε!! Το μέλλον είναι σημαντικό να βασιστεί σε νέες φρέσκες λογικές, αυτά που λέτε είναι παλαιοληθικά αναμασήματα!!
Παράθεση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση