Οικονομία 12/03/2016

Νεοφιλελευθερισμός και αριστερισμός: Τα άκρα της καταστροφής

Αν η Ελλάδα δεν μείωνε τις κρατικές δαπάνες (μισθοί-συντάξεις) και κάλυπτε το έλλειμμα μέσω αύξησης των φόρων, θα είχε λιγότερο χρέος (150% του ΑΕΠ αντί για 180%) και πολύ μικρότερη ύφεση (περίπου 5% αντί για 25%) την περίοδο 2010-14. Αυτό διότι η μείωση των δαπανών οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ, σε σχέση με μια αύξηση των φόρων.

Βασικό στοιχείο μιας ευημερούσας κοινωνίας είναι η τεκμηρίωση της άποψης μέσω επιστημονικών δεδομένων και όχι μέσω μεταφυσικών γενικεύσεων. Η τυφλή πίστη σε δόγματα όπως το «κακό κράτος» είναι αυτή που οδηγεί τις κοινωνίες σε καταστροφικές αποφάσεις, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Σύμφωνα με την έρευνα των Sebastian Gechert και  Ansgar Rannenberg με τίτλο «το κόστος της δημοσιονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας» (The costs of Greece’s fiscal consolidation), αν η Ελλάδα δεν μείωνε τις κρατικές δαπάνες (μισθοί-συντάξεις) και κάλυπτε το έλλειμμα μέσω αύξησης των φόρων, θα είχε λιγότερο χρέος (150% του ΑΕΠ αντί για 180%) και πολύ μικρότερη ύφεση (περίπου 5% αντί για 25%) την περίοδο 2010-14 (Γραφήματα Α και Β). Αυτό διότι η μείωση των δαπανών οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ, σε σχέση με μια αύξηση των φόρων.

Τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας δεν θεωρήθηκαν άξια αναφοράς από κανένα ΜΜΕ της χώρας, μιας και αποδομούσαν ένα βασικό συστατικό της καθεστωτικής προπαγάνδας: την ανάγκη για συρρίκνωση του κράτους. Έτσι σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών θεωρούν ότι η λύση για το πρόβλημα της χώρας περνά μέσα από τις περικοπές κρατικών δαπανών, την στιγμή που οι οικονομετρικές μελέτες αποδεικνύουν το αντίθετο.

Μια επίσης ενδιαφέρουσα έρευνα είναι αυτή των Πλάτωνα Μονοκρούσου και Δημήτρη Θωμάκου με τίτλο «αναθεώρηση ελληνικών δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών» (Greek fiscal multipliers revisited)  για την Eurobank (2013). Υπεύθυνος μάλιστα για την συγκεκριμένη έρευνα ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελλης. Τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης έρευνας είναι τα ίδια και μάλιστα τονίζεται η ανάγκη το πρόγραμμα λιτότητας 2013-2016 να περιλαμβάνει κυρίως αύξηση των φόρων και όχι μείωση των δαπανών, ώστε να μην υπάρξει επιπλέον κατάρρευση του ΑΕΠ. Το επιπλέον στοιχείο της έρευνας αυτής είναι αυτό των δημοσίων επενδύσεων, όπου τονίζεται η αναγκαιότητα αύξησής τους μιας και για κάθε 1 ευρώ επιπλέον δημοσίων επενδύσεων το ΑΕΠ αυξάνεται από 2.91 έως 3.99 ευρώ!

Μια τρίτη εξαιρετικά χρήσιμη έρευνα είναι αυτή της Standard & Poors, όπου μελετώνται οι συνέπειες του Grexit. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αν η Ελλάδα αποχωρούσε από την Ευρωζώνη το καλοκαίρι του 2015 το ΑΕΠ της θα μειώνοταν περίπου 20% και ανεργία θα έφτανε στο 29% (Γράφημα Γ), ενώ η υποτίμηση του νομίσματος θα σήμαινε μείωση της αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων.

Πλησιάζοντας στην 6 επέτειο από την υπογραφή του 1ου μνημονίου είναι νομίζω καιρός να δούμε ως έθνος τα πράγματα υπό το πρίσμα της λογικής, δηλαδή της επιστήμης. Αποτελεί ανάγκη για την χώρα η μείωση της φοροδιαφυγής και η αύξηση των δημοσίων εσόδων ώστε να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο με το μικότερο δυνατό κόστος. Αποτελεί ανάγκη για την χώρα να μην μειωθούν κι άλλο οι κρατικές δαπάνες, να μην ξαναβουλιάξουμε στην ύφεση λόγω των νεοφιλελεύθερων εμμονών κάποιων. Αποτελεί ανάγκη για την χώρα η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων ώστε να συμπαρασυρθούν και οι ιδιωτικές. Αποτελεί ανάγκη για την χώρα να κατανοήσουμε ότι οι εύκολες λύσεις όπως το σχίσιμο των μνημονίων και η δραχμολαγνεία δεν είναι ούτε λύσεις, ούτε εύκολες, τουναντίον, οδηγούν σε αδιέξοδες περιπέτειες ή καταστροφές.

Ας μάθουμε από τα λάθη μας. Ας θάψουμε τον νεοφιλελευθερισμό και τον αριστερισμό. Αρκετά μας ταλαιπώρησαν.


Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

Σχόλια   

0 #1 Μιχάλης 13-03-2016 02:16
Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες
κιθάρες. Ο άνεμος, όταν περνάει,
στίχους, ήχους παράφωνους ξυπνάει
στις χορδές που κρέμονται σαν καδένες.

Είμαστε κάτι απίστευτες αντένες.
Υψώνονται σα δάχτυλα στα χάη,
στην κορυφή τους τ’ άπειρο αντηχάει,
μα γρήγορα θα πέσουνε σπασμένες.

Είμαστε κάτι διάχυτες αισθήσεις,
χωρίς ελπίδα να συγκεντρωθούμε.
Στα νεύρα μας μπερδεύεται όλη η φύσις.

Στο σώμα, στην ενθύμηση πονούμε.
Μας διώχνουνε τα πράγματα, κι η ποίησις
είναι το καταφύγιο που φθονούμε.
Παράθεση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση