Reforms ή σκουπίδια; Ψηφίστε ντε!

Αφού λοιπόν η Κυβέρνηση μπήκε στη διαδικασία να προκηρύξει το αντισυνταγματικό δημοψήφισμα του 2015, τουλάχιστον ας έθετε ένα τίμιο και ρεαλιστικό ερώτημα όπου θα μπορούσε ο πολίτης να αντιληφθεί και να τοποθετηθεί. Κάπως έτσι δηλαδή: Reforms ή σκουπίδια;

Στις 5 Ιουλίου συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την χονδροειδέστερη διακωμώδηση των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας.  Το δεύτερο «δημοψήφισμα» της μεταπολίτευσης μετά από αυτό του 1974 που αφορούσε την μορφή του πολιτεύματος.

Το δημοψήφισμα του 2015 δεν αφορούσε κάτι τέτοιο, αλλά δημοσιονομικά θέματα.

Όχι μόνο η Κυβέρνηση κινήθηκε αντισυνταγματικά, καθώς το Άρθρο 44 του Συντάγματος σαφώς αναφέρει ότι «Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών».

Όχι μόνο αγνόησε το Συμβούλιο της Ευρώπης που με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το δημοψήφισμα δεν πληροί τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς δεν δίνεται μια περίοδος τουλάχιστον δύο εβδομάδων για συζήτηση (το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε στις 28 Ιουνίου του 2015 και διεξήχθη μία εβδομάδα αργότερα, στις 5 Ιουλίου).

Όχι μόνο απέφυγε την ευθύνη της απόφασης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μετακυλίοντας το βάρος, αντιθεσμικά, στο εκλογικό σώμα.

Όχι μόνο προκάλεσε την επιβολή των capital controls με την απόφασή της αυτή, τα οποία υφίστανται ακόμη δύο χρόνια αργότερα (και θα υφίστανται κατά τα φαινόμενα για τουλάχιστον άλλα τρία).

Αλλά επιχείρησε να κολακέψει τη ματαιοδοξία των πολιτών αναβαθμίζοντάς τους, δήθεν, στη θέση να καθορίσουν το μέλλον τους πάνω στο σοβαρότερο θέμα της εικοσαετίας.  Τους έθεσε στη διαδικασία να αποφασίσουν πάνω σε εξειδικευμένα οικονομικά θέματα χωρίς τον θεωρητικό χρόνο να καταρτιστούν μέσω μελέτης ή δημόσιου διαλόγου για θέματα τα οποία όφειλαν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι να αφιερώσουν τον χρόνο, να ενημερωθούν από τους ειδικούς  και να αναλάβουν την ευθύνη.  Τους έθεσε ερώτημα για μέτρα χωρίς αντιπρόταση, ωθώντας τεχνηέντως τον ψηφοφόρο στην απόρριψη.  Πρόκειται για ένα ευτελισμό της διαδικασίας δημοψηφισμάτων με ψευδεπίγραφο ερώτημα και ένα κοινό ανενημέρωτο ή παραπλανημένο πάνω στις συνέπειες και τις επιπλοκές της όποιας απόφασης.

Αφού λοιπόν μπήκε στη διαδικασία να προκηρύξει το αντισυνταγματικό δημοψήφισμα, τουλάχιστον ας έθετε ένα τίμιο και ρεαλιστικό ερώτημα όπου θα μπορούσε ο πολίτης να αντιληφθεί και να τοποθετηθεί. Αυτό θα μπορούσε να διατυπωθεί κάπως έτσι:

Μάγκες και μάγκισσες,

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανέρχεται σε 3,530 δισ.

Οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες το επόμενο δωδεκάμηνο ανέρχονται σε 29.3 δισ ευρώ και την επόμενη τριετία σε 51.9 δισ ευρώ.

Οπότε:
«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους;

Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»).

Συμφωνείτε με την πρόταση των τριών θεσμών και ψηφίζετε: ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.» Ή
Απορρίπτετε την πρόταση των τριών θεσμών, ψηφίζετε: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ, και ψάχνετε φαγητό στα σκουπίδια.

Να δούμε τότε τι θα προτιμούσε ο περήφανος λαός.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση