Φόρος στις αναλήψεις: Μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές των Ελλήνων αυξήθηκαν κατά 100% μετά τον Ιούλιο του 2015, οι ενεργές χρεωστικές κάρτες αυξήθηκαν κατά 11% και ο αριθμός των ενεργών POS (τα γνωστά «μηχανάκια για τις κάρτες») αυξήθηκε κατά 21%. Το γεγονός αυτό συνέβαλε στο να ξεπεράσει η χώρα τους στόχους στα έσοδα το τελευταίο 6μηνο. Υπολογίζεται ότι εάν οι συναλλαγές με ΗΜΠ στην Ελλάδα ήταν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, τα δημόσια έσοδα θα ήταν 30% (19 δις) περισσότερα! Για να κατανοήσουμε το κολοσιαίο μέγεθος του ποσού: ο πολυδιαφημισμένος ΕΝΦΙΑ φέρνει στο κράτος... 2,5 δις ετησίως!

Πριν από περίπου ένα χρόνο είχε ξεσπάσει σάλος μετά από δήλωση του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, περί επιβολής φόρου για κάθε ανάληψη στα ΑΤΜ. Παρά το γεγονός ότι τότε το μέτρο αποσύρθηκε, σήμερα μοιάζει ως το μοναδικό ισοδύναμο απέναντι στην αύξηση των φόρων που απαιτείται για να πιάσει η χώρα τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Γιατί;

Το κεντρικό πρόβλημα του ελληνικού φορολογικού συστήματος είναι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι αρκετά υψηλοί, τα φορολογικά έσοδα είναι λίγα. Τόσο λίγα που μόλις το 2014 η χώρα κατάφερε να αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα, να έχει δηλαδή περισσότερα έσοδα από έξοδα. Πέρα όμως από το εισπρακτικό κομμάτι του ζητήματος, υπάρχει και ένα σοβαρότερο θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Τουτο, διότι τόσο οι φοροφυγάδες όσο και οι συνεπείς φορολογούμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα για υγεία, παιδεία και χρησιμοποιούν τους ίδιους δρόμους.

Οι προσπάθειες για περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω περισσότερων ελέγχων απέδωσαν μεν περισσότερα έσοδα το 2015, δεν αποτελούν όμως βιώσιμη λύση, μιας και η εκάστοτε κυβέρνηση δύναται να χαλαρώσει τους ελέγχους για να κλείσει το μάτι σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Επίσης, η σχέση ελεγκτή-ελεγχόμενου αφήνει περιθώρια για διαφθορά και δωροδοκία. Πλέον, η μόνη λύση είναι η υιοθέτηση κινήτρων για την χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών (ΗΜΠ) και αντικινήτρων για την χρήση μετρητών. Ο φόρος στις αναλήψεις από ΑΤΜ και γκισέδες αποτελεί ίσως το ισχυρότερο αντικίνητρο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ [1], οι Έλληνες είναι στην τελευταία θέση της ΕΕ των 28 με μόλις 17 συναλλαγές με (ΗΜΠ), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις 189 (στοιχεία 2013). Βέβαια, τα νούμερα αυτά έχουν αλλάξει για την Ελλάδα μετά την εισαγωγή των capital controls. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές των Ελλήνων αυξήθηκαν κατά 100% μετά τον Ιούλιο του 2015, οι ενεργές χρεωστικές κάρτες αυξήθηκαν κατά 11% και ο αριθμός των ενεργών POS (τα γνωστά «μηχανάκια για τις κάρτες») αυξήθηκε κατά 21%. Το γεγονός αυτό συνέβαλε στο να ξεπεράσει η χώρα τους στόχους στα έσοδα το τελευταίο 6μηνο. Υπολογίζεται ότι εάν οι συναλλαγές με ΗΜΠ στην Ελλάδα ήταν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, τα δημόσια έσοδα θα ήταν 30% (19 δις) περισσότερα! Για να κατανοήσουμε το κολοσιαίο μέγεθος του ποσού: ο πολυδιαφημισμένος ΕΝΦΙΑ φέρνει στο κράτος... 2,5 δις ετησίως!

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Η υιοθέτηση ενός φόρου για κάθε ανάληψη από ΑΤΜ ή γκισέ τράπεζας μπορεί να χρηματοδοτήσει την επιδότηση αγοράς POS από κάθε επιχείρηση και ελεύθερο επαγγελματία. Επίσης, τα έσοδα αυτά θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν σεμινάρια και καμπάνιες προώθησης των ΗΜΠ για μεσήλικες και ηλικιωμένους. Η σταδιακή αύξηση του φόρου στις αναλήψεις θα αποτελέσει κίνητρο για χρήση ΗΜΠ τόσο από καταναλωτές, όσο και από τις επιχειρήσεις. Σημαντικό κομμάτι είναι η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας που ορίζει ανώτατο όριο για τα έξοδα που χρεώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα στους πωλητές λιανικής το 0,3% για πιστωτικές και 0,2% για χρεωστικές κάρτες.

[1] Τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα, ΙΟΒΕ, 2015

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση