Events 18/02/2016

Έκθεση με σπάνια έργα του Μίνου Αργυράκη

Εγκαίνια: Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016 στις 20:00. The Pulse Kolonaki IKE: Χάρητος 8, Κολωνάκι, τηλ. 210 7243982 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00-20:00 Τετάρτη, Σάββατο: 11:00-15:00.

PoliticalDoubts.com
Ο Μίνως Αργυράκης ήταν ένας αυθεντικός, μποέμ καλλιτέχνης. Ένα πνεύμα ανήσυχο και ανεξάρτητο. Ήταν μαθητής του Γιάννη Τσαρούχη και συνεργάτης και φίλος του Μάνου Χατζιδάκι. Αιτία της φιλίας τους στάθηκε η «Οδός Ονείρων» και αργότερα η «Πορνογραφία».
«Σαν τον Μάνο δεν υπήρξε άλλος κανείς. Πολλοί απορούσαν πώς μπορεί να ταιριάζαμε τόσο πολύ εγώ, ένας αριστερός ή "αναρχικός", με τον Μάνο, που τον θεωρούσαν δεξιό. Όμως και αριστεροί και δεξιοί κατά βάθος θέλουμε τα ίδια πράγματα μέσα μας κι αυτό που μας κάνει να χωριζόμαστε είναι ο εγωισμός μας. Και το γεγονός ότι δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στο τομάρι μας απ' ό,τι στο σύνολο είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Έργα του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη Μίνου Αργυράκη θα φιλοξενηθούν στην έκθεση  με τίτλο «Μίνως Αργυράκης-Ένας μποέμ ταξιδευτής» στην γκαλερί The Pulse Kolonaki.

Τα εγκαίνια της έκθεσης που θα γίνουν την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου συμπίπτουν με την ημερομηνία της γέννησης του καλλιτέχνη.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν σπάνιοι πίνακες και σχέδια που φιλοτεχνήθηκαν την εποχή που ο Αργυράκης ταξίδευε στην Ευρώπη, καθώς και έργα από τη συλλογή της κόρης του Μαρίας Αργυράκη καθώς άλλων συλλεκτών.

Η γη, όπως έλεγε ο Μίνως Αργυράκης, «δεν έχει σύνορα». Ο μποέμ καλλιτέχνης αφού αφουγκράστηκε κάθε πτυχή και σημείο της κοινωνίας της μεταπολεμικής της Ελλάδας, την εποχή της Χούντας επέλεξε να ζήσει αυτοεξόριστος, υμνώντας με καυστικό χιούμορ τα οράματα και τους εφιάλτες της πατρικής γης από μακρινά μήκη και πλάτη της γης.

Ο γύρος του κόσμου του Μίνου Αργυράκη δεν έχει όρια και σύνορα. Όπου και να ταξίδευε, όπου και να «φυγάδευε» τον εαυτό του, έπαιρνε μαζί του το αρχέγονο το, μυθικό κομμάτι της Ελλάδας, ως αγγελιοφόρος του και πολυπλάνητας κοινωνός του. Και φρόντισε να νιώσει τα ερεθίσματα του κόσμου, στις χώρες και τις πόλεις που συνάντησε, ελεύθερα, χωρίς όρια, χωρίς συμβιβασμούς.

Με την έκθεση «Μίνως Αργυράκης, ένας μποέμ ταξιδευτής» η The Pulse Kolonaki φιλοδοξεί αφενός να φωτίσει το ονειρικό του, σουρεαλιστικό έργο και παράλληλα, χάριν στην πολύτιμη συμβολή της οικογένειας και φίλων του, να φωτίσει μέσω έργων, μαρτυριών και κειμήλιων την πλευρά του καλλιτέχνη που έμεινε για χρόνια στην αφάνεια.

Η κόρη του Μαρία Αργυράκη στο κατάλογο της έκθεσης μεταξύ άλλων αναφέρει: «Τώρα οι νότες του παραμυθιού ξεπάγωσαν, ήρθε η φωνή στον τόπο της και ενώνεται με τη φωνή όσων σκύβουν πάνω στον Μίνω με γνώση, μεράκι και ανιδιοτέλεια».

Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1919 στο Αϊδήνι (Μικρά Ασία). Έζησε στην Αθήνα, την Αίγινα, τη Μαδρίτη, την Κοπεγχάγη, την Κύπρο, την Αγγλία, τις ΗΠΑ, το  κολόμπο... Πέθανε στην Αθήνα το 1998.
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση