Ευρώπη 09/02/2016

Η Ευρώπη μπροστά σε κορυφαία διλήμματα

Τώρα κρίνεται η ευρωπαική μας παρουσία και θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη όσοι μας κυβερνούν, ότι ο ελληνικός λαός παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στην ευρωπαική του διαδρομή.

Η Ευρώπη καλείται να λύσει σοβαρά ζητήματα και να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της. Στη τελευταία ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τέθηκαν ζητήματα που απαιτούν λύσεις και θέτουν σε αμφισβήτηση τη συνοχή και τη στρατηγική της ένωσης.

Το θέμα που προέκυψε με τη ζώνη Σένγκεν και τη χρησιμοποιεί το κάθε κράτος-μέλος όπως το εξυπηρετεί, είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα που αναδεικνύουν τη κρίση στη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης.

Συνολικά 26 χώρες συμμετέχουν στη ζώνη Σένγκεν, 22 κράτη-μέλη της Ε.Ε και 4 μη –μέλη(Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία).Η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησαν να εξαιρεθούν από τη συμφωνία, ενώ η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος και η Ρουμανία είναι υποψήφιες προ΄ς ένταξη.

Μετά την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών , αρκετές χώρες επανέφεραν προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους κατά τους τελευταίους μήνες. Ελέγχους πραγματοποιούν σήμερα στα σύνορά τους η Αυστρία, η Γαλλία, η Δανιά, η Γερμανία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Ο κώδικας συνόρων του Σένγκεν αναφέρει ότι οι συνοριακοί έλεγχοι μπορούν να επανεισαχθούν για 10 ημέρες για λόγους δημόσιας τάξης ή εθνικής ασφάλειας. Οι έλεγχοι αυτοί μπορούν να διατηρηθούν και να ανανεωθούν για συνολικά δύο μήνες. Ωστόσο, εάν υπάρχει μια σαφής απειλή για την εσωτερική ασφάλεια, οι έλεγχοι μπορούν να διατηρηθούν για περίοδο 30 ημερών έως κατ’ ανώτατο όριο έξι μηνών. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να παραταθούν για δύο χρόνια.

Η Γαλλία ορίζει μόνη της τον έλεγχο των συνόρων της,  εδώ και  τρείς μήνες και η λογική της συνεργασίας και της συνεννόησης των κρατών-μελών της Ε.Ε  βρίσκεται σε αδράνεια.

Η φυγή των ξένων επενδυτών, ο κίνδυνος μακράς και επώδυνης αξιολόγησης και η απουσία αγοραστών συνθλίβουν το Χρηματιστήριο. Χωρίς άμυνες η αγορά, όσο παραμένει αδρανές το τοπίο και δε προχωρά η ελληνική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε μια ειλικρινή συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές, η πατρίδα μας θα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και τα προβλήματα θα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Τώρα κρίνεται η ευρωπαική μας παρουσία και θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη όσοι μας κυβερνούν, ότι ο ελληνικός λαός παραμένει σταθερά προσανατολισμένος  στην ευρωπαική του  διαδρομή.

Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση