Ευρώπη 14/12/2015

Η έξαρση των ασύμμετρων απειλών και η πτώση της ενωμένης Ευρώπης

Η Ε.Ε θα πρέπει να καταλάβει ότι οι λύσεις σε μεγάλα ζητήματα δεν μπορούν να εναπόκειται σε κράτη- έθνη αλλά στο σύνολο της ενωμένης Ευρώπης.
Γαϊτανάκη Αλίκη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από τη δεκαετία του ’50 ξεκίνησε ως μια νέα μέθοδος, ένα νέο εργαλείο που ήρθε να αμφισβητήσει τα μέχρι τότε δεδομένα. Έτσι τα πρώτα βήματα της ενοποιητικής διαδικασίας και αυτά που ακολούθησαν είχαν ως στόχο την ειρήνη, την αλληλεγγύη, την ευημερία και τη συνεργασία γειτονικών λαών της γηραιάς ηπείρου. Ένα τέτοιο σενάριο φάνταζε ασύλληπτο αλλά όχι και ακατόρθωτο για τους οραματιστές και ιδρυτές της Ένωσης. Με το πέρασμα των χρόνων η Ένωση έκανε σημαντικά ενοποιητικά βήματα παραχωρώντας κάθε κράτος μέρος της εθνικής κυριαρχίας του. Ωστόσο μέσα σε αυτό το διάστημα από την έναρξη έως και σήμερα η Ε.Ε έχει παραμερίσει σημαντικά ζητήματα. ζητήματα υψηλής σπουδαιότητας για τα οποία δεν θέλησε να ασχοληθεί η απλώς δεν συνέφερε τα κράτη- μέλη της να προβούν στην υλοποίηση τους.

Ένα από αυτά τα ζητήματα που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί είναι και η Ο.Ν.Ε. (οικονομική και νομισματική ένωση). Με την έναρξη της οικοδόμησης της ΟΝΕ θα περίμενε κανείς τη συνεργασία των κρατών μελών και στους δυο πυλώνες αυτού του οικοδομήματος.

Δυστυχώς όμως η συνεργασία στην οικονομική ένωση δεν είχε την ίδια τύχη να πορευτεί παράλληλα με τη νομισματική. Το τροχοπέδη αυτό έγινε αισθητό με το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008 και αντί να γίνει “το πάθημα, μάθημα” στους “μεγάλους” της Ε.Ε οι ίδιοι συνέχισαν να εθελοτυφλούν δίνοντας παυσίπονα και απλά αναλγητικά στα ασθενή κράτη της παρά να προβεί σε μια εντομή, σε μείζονος σημασίας τομείς. Επιπλέον ως ευρωπαίοι πολίτες πολλοί από εμάς αναρωτιόμαστε αν ο οργανισμός αυτός έχει ενιαία εξωτερική πολιτική, αν έχει θέσει τις βάσεις για πολιτική ενοποίηση και τέλος υφίσταται Ευρωπαϊκή αστυνόμευση; Ή απλώς βαδίζουμε με δεκανίκια;

Φτάνοντας στο 2015 τα προβλήματα που παρουσιάζονται χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και επίλυσης καθώς η σύνθεση τους είναι όλο και πολυπλοκότερη. Η Ευρώπη σήμερα βρίσκετε αντιμέτωπη με σύνθετα ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η έξοδος από την οικονομική κρίση, το προσφυγικό και μεταναστευτικό δυο αλληλένδετα ζητήματα στο προπύργιο των οποίων βρίσκεται η τρομοκρατία και οι ασύμμετρες απειλές. Προβλήματα στα οποία η ίδια η Ευρώπη εμπλέκεται υπηρετώντας τα συμφέροντα της. Ρίχνοντας λοιπόν μια σφαιρική ματιά στην Ε.Ε παρατηρούμε το οικοδόμημα να φλέγεται τόσο στο εσωτερικό του, καθώς υψηλές αξίες όπως η δημοκρατία και η αλληλεγγύη τείνουν να εξαλειφθούν, όσο και στα εξωτερικά ζητήματα της ενωμένης Ευρώπης επικρατεί μια επισφαλής κατάσταση με τους πολέμους να ξεσπούν ο ένας μετά τον άλλο (Ουκρανία- Ρωσία, Συριακός εμφύλιος). Ηχηρό παράδειγμα της εσωτερικής ανάφλεξης είναι η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία, μια χώρα θεμέλιο των παγκόσμιων αξιών σφυροκοπείται και δοκιμάζεται. Ενώ από την άλλη η Ε.Ε που ξεκίνησε ως μια ενιαία οντότητα σήμερα μιλάμε για μια Ευρώπη δυο ίσως και τριών ταχυτήτων που από τη μια ανοίγει τα σύνορα της στα κράτη μέλη και από την άλλη επιλεκτικά και λαϊκίζοντας αφήνει στο περιθώριο χώρες οι οποίες επωμίζονται το βάρος συλλογικών προβλημάτων. Στο σημείο αυτό αναρωτιέται κανείς τί εννοεί η Ε.Ε όταν λέει «ενωμένοι στην πολυμορφία; » όταν προσπαθεί να Ελληνοποιήσει Ευρωπαϊκά ζητήματα είτε αυτά είναι οικονομικού χαρακτήρα είτε έχουν να κάνουν με την επίλυση των προσφυγικών ροών προς τη δύση. Η ίδια η δύση έχει ευθύνη απέναντι στις ασύμμετρες απειλές που έχουν αναπτυχθεί και συνεχίζουν να αναπτύσσονται με ταχύς ρυθμούς.

Εν κατακλείδι, η Ε.Ε θα πρέπει να καταλάβει ότι οι λύσεις σε μεγάλα ζητήματα δεν μπορούν να εναπόκειται σε κράτη- έθνη αλλά στο σύνολο της ενωμένης Ευρώπης.
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση