Ευρώπη 15/07/2015

Ελλάδα και Ε.E, το χάσμα προσδοκιών-πραγματικότητας

Μήπως τελικά με βάση τις τελευταίες εξελίξεις οι ευρωπαίοι ηγέτες ‘’ξέχασαν’’ το αληθινό ευρωπαϊκό όραμα, του οποίου είναι υπερασπιστές;

Και το όνομα αυτών, ‘’Reforms for the completion of the Current Program and beyond’’ και ‘’Preliminary Debt Sustainability Analysis’’, δυστυχώς για ένα ποσοστό του ελληνικου λαού τα δύο αυτά έγγραφα ήταν παντελώς άγνωστα μέχρι τη στιγμή που κλήθηκαν να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της πρότασης των τριών θεσμών που συγκροτείται από αυτά τα δύο έγγραφα. Πριν από την πρόταση αυτή όμως υπήρξαν και άλλες προτάσεις με σκοπό την παροχή στήριξης στο ελληνικό κράτος, αφετηρία λοιπόν της πορείας αυτής αποτελεί η έγκριση του ‘’Loan Facility Agreement’’ και του ‘’Stand- by Agreement’’ τον Μάιο του 2010.

Πέρασαν πέντε χρόνια από τότε και τα πράγματα για την Ελλάδα φαίνονται ακόμη πιο δυσοίωνα. Αναλογιζόμενοι το γεγονός ότι βρισκόμαστε υπό καθεστώς ειδικής τραπεζικής αργίας και οι έλληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν από τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης μετρητών το ποσό των 60 ευρώ ημερησίως. Προτού όμως το κλείσιμο τον τραπεζών είχαμε μια αξιοσημείωτη επιτάχυνση φυγής καταθέσεων που άγγιζει περίπου το ποσό του 1,5 δισ ευρώ, η αιτία της εκροής αυτής των καταθέσεων είναι η αυξημένη ανησυχία που προκλήθηκε στον ελληνικό λαό λόγω του τέλματος που βρίσκονταν οι διαπραγματεύσεις όπως και βρίσκονται αλλά και οι συνέπειες σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εταίρων. Το γεγονός φυσικά αυτό από μόνο του αποτελεί έναν σοβαρό αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την οικονομία της χώρας θέτοντας της σε ακόμα πιο δυσμενή θέση. Να σημειωθεί μάλιστα ότι από το 2010 έχει σημειωθούν εκροές καταθέσεων που ξεπερνούν τα 100 δισ ευρώ.

Το ότι το ελληνικό κράτος βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη που βρισκόταν όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε από το Καστελόριζο την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας προκαλεί διάφορα ερωτήματα, όπως γιατί δεν υπήρξε βελτίωση μετά από πέντε χρόνια μνημονίων; Πού οφείλεται η έλλειψη προόδου; Ποιές είναι οι προθέσεις και κατα πόσο θέλουν να βοηθήσουν οι θεσμοί το ελληνικό κράτος; Επικεντρώνοντας την προσοχή μας στο τελευταίο ερώτημα και με βάση τις δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών σχετικά με το ελληνικό ζήτημα και την βούληση τους στο να στηρίξουν τις προσπάθειες του ελληνικού κράτους και την αποφυγή μιας ενδεχόμενης εξόδου από την ευρωζώνη, η κοινή γνώμη διχάζεται. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται να υπάρχει ένα χάσμα προσδοκιών και πραγματικότητας. Όσον αφορά τις προσδοκίες, που οι έλληνες ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε ετών υπό την σκιά των μνημονίων για ένα πιο ευοίωνο μέλλον με την  υιοθέτηση όλο και περισσότερων μέτρων χρόνο με το χρόνο αλλά όπως και η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ο πενταετής αυτός ‘’αγώνας’’ δεν φαίνεται ακόμα να τελεσφορεί. Βέβαια, στην έλλειψη προόδου θα ήταν αδιανόητο το βάρος να πέφτει μόνο στους πιστωτές, από τη στιγμή που το ίδιο το ελληνικό κράτος έχει την ευθύνη για την τήρηση και την ορθή εφαρμογή των μέτρων αυτών.

Όμως, η επιβολή περαιτέρω αυστηρότερων μέτρων που ζητείται από τους εταίρους στην ελληνική κυβέρνηση, παρά το ηχηρό ‘’ΟΧΙ’’ του ελληνικού λαού σχεδόν μια εβδομάδα πριν οδηγεί στην ύπαρξη φωνών που εκφράζουν την απογοήτευση τους για το ίδιο το ‘’ευρωπαϊκό οικοδόμημα’’ αλλά και για τους θεσμούς γενικότερα.

Απογοήτευση η οποία έγκειται στο γεγονός ότι η Ευρώπη φαίνεται να ξεφεύγει από τις ‘’ρίζες’’ της, δηλαδή μια Ευρώπη της αλληλέγγυης, της ενότητας, μια Ευρώπη ελεύθερη! Αδιαμφισβήτητα, η κρίση που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων είναι κατα κύριο λόγο οικονομικής φύσεως, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν είναι μόνο μια οικονομική ένωση, δεν πρέπει να λησμονείται η πολυδιάστατη σημασία του ευρωπαϊκού οράματος αλλά και το εύρος των τομέων που πραγματεύεται η Ένωση. Όταν ένας από αυτούς τους τομείς πλήττεται τότε αναπόφευκτα αυτό λειτουργεί ως ‘’spillover effect’’ και για τους υπόλοιπους τομείς.

Το βράδυ της 12ας Ιουλίου αποτέλεσε μια από τις κρισιμότερες στιγμές για την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή ιστορία. Αισίως, το πρωί της 13ης Ιουλίου έπειτα από 17 ώρες διαπραγματεύσεων και μετά από σχεδόν όμοιας διάρκειας συνάντησης των υπουργών Οικονομικών στα πλαίσια του Eurogroup, στη Σύνοδο Κορυφής λοιπόν συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την υποστήριξη του προγράμματος για την Ελλάδα υπό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής και από το γεγονός ότι η Ελλάδα τελικά δεν βγήκε εκτός ευρωζώνης όπως πιθανολογείτο σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις έφταναν σε τέλμα, η απογοήτευση σε ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού και όχι μόνο αλλά και μιας μεγάλης μερίδας ευρωπαίων πολιτών για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το πώς οι ευρωπαίοι ηγέτες υπερασπίζονται τις αξίες της Ένωσης εμμένει.

Αυτό που θα πρέπει να τονισθεί είναι πως κανένας ευρωπαίος ηγέτης, κανένας ευρωπαίος πολίτης δεν πρέπει να ξεχνά ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο συντηρητισμός και η μισσαλοδοξία δεν χωρούν, στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα εισακούγονται όλες οι φωνές, όλες οι ιδεολογίες με σκοπό την προώθηση του κοινού συμφέροντος και της ίδιας της Ένωσης αλλά και του κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά. Μήπως τελικά με βάση τις τελευταίες εξελίξεις οι ευρωπαίοι ηγέτες ‘’ξέχασαν’’ το αληθινό ευρωπαϊκό όραμα, του οποίου είναι υπερασπιστές;

*Tης Ευμορφίας- Χρυσοβαλάντου Σεϊτη, απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος ‘’Πολιτικές, Οικονομικές και Διεθνείς Σχέσεις στη Μεσόγειο’’

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση