Ευρώπη 10/02/2015

Η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση υπό αμφισβήτηση:

Με την κρίση του 2009 επικράτησε στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. η Γερμανική άποψη, της αντιμετώπισης της κρίσης μέσω της σκληρής λιτότητας, καθώς οι οικονομίες των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών θα λειτουργούσαν καλύτερα με την πολιτική αυτή.
Κωτσαντής Ευάγγελος
Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες και κομμάτια μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Ε.Ε., βασιζόμενης στην λιτότητα. Οι κρίσεις είτε πολιτικές, είτε οικονομικές μας δίνουν την δυνατότητα να παρατηρούμε τα αρνητικά συστατικά ενός συστήματος, καθώς τα βοηθά να ανέλθουν στην επιφάνεια. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο σε περιόδους κρίσης μπορούμε να γίνουμε μάρτυρες, τόσο ανάρμοστων συμπεριφορών, όσο και γεγονότων που πλήττουν την αξιοπιστία των θεσμών. Βεβαίως η έκθεση αυτή των αρνητικών στοιχείων ενός συστήματος δεν λαμβάνει μόνιμο χαρακτήρα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε εποικοδομιτικά για την βελτίωσή του στο μέλλον, είτε εις βάρος των αδύναμων της χρονικής περιόδου μιας κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο σκοπός της Ευρωπαϊκής ένωσης από την στιγμή της δημιουργίας της ήταν σε θεωρητικό επίπεδο η δημιουργία μιας ζώνης σταθερότητας και ευημερίας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Η ζώνη αυτή ξεκίνησε όντας ένωση άνθρακα και χάλυβα (ΕΚΑΧ) το 1952 , με σκοπό να διευκολύνει τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των συμβαλλόμενων χωρών. Από τότε η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πέρασε από πολλά στάδια, στα οποία γίνονταν συνεχώς προσαρτήσεις νέων κρατών-μελών και συνεχείς συνεργασίες σε πολλούς τομείς. Επιτεύχθηκαν πολλές συνεργασίες, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα και στο εμπόριο, καθως και στην δυνατότητα μετακίνησης των πολιτών από την μια χώρα στην άλλη. Το πρόταγμα της προσπάθειας αυτής για την ολοκλήρωση όλα αυτά τα χρόνια ήταν η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της. Όμως τι έσπασε το δελεαστικό περίβλημα της προσπάθειας αυτής ;

Με την κρίση του 2009 επικράτησε στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. η Γερμανική άποψη, της αντιμετώπισης της κρίσης μέσω της σκληρής λιτότητας, καθώς οι οικονομίες των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών θα λειτουργούσαν καλύτερα με την πολιτική αυτή. Παρόλο που ήταν αμφολεγόμενα τα οικονομικά της αποτελεσματα της λιτότητας ήδη από την αρχή της εφαρμογής της, η πολιτική αυτή αποτέλεσε κύριο άξονα πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τα μέτρα εφαρμόστηκαν χωρίς να υπάρχει η δημοκρατική νομιμοποίηση, που αποτελεί ένα από τα κύρια προτάγματα της Ε.Ε. Μια ένωση λοιπόν, η οποία δημιουργήθηκε για την ύπαρξη αλληλεγύης και σταθερότητας, έφτασε να θυσιάζει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, για την εφαρμογή ενός οικονομικού μοντέλου, προς το συμφέρων συγκεκριμένων χωρών. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι με την συνέχιση της πολιτικής αυτής αμφισβητούνται οι θεμέλιοι λίθοι της προσπάθειας για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στα πλαίσια της δημοκρατείας. Η αμφισβήτηση αυτή απεικονίζεται στην ξαφνική έξαρση των ακροδεξιών πολιτικών μορφωμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εν καιρό κρίσης. Οι χώρες αυτές αποτελούν και τα κύρια θύματα του απότομου εκσυγχρονισμού της Ε.Ε.

Είναι λοιπόν στο χέρι τον πολιτικών ηγετών να εκμεταλλευτούν σωστά τις λαϊκές αντιδράσεις, για να δημιουργήσουν νέα θεμέλια για την οικονομία της Ε.Ε. ,τα οποία δεν θα θέτουν υπο αμφισβήτηση τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων στον βωμό της „σωστής“ λειτουργίας της οικονομίας. Μια πετυχημένη οικονομία πρέπει εκτός από ορθολογική λειτουργία, να επιτυγχάνει και δικαιοσύνη.
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση