Ευρώπη 09/02/2015

Γιατί Γερμανία;

Όσο επικρατεί αυτή η στάση της Γερμανίας, τόσο κράτη όπως η Ρωσία θα είναι σε θέση να οραματίζονται τη θέση τους ως ρυθμιστή των ευρωπαϊκών πραγμάτων στο άμεσο μέλλον.
Κοσμαδάκης Νίκος
Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Οι εκλογές τελείωσαν και μια νέα κυβέρνηση έκανε την εμφάνιση της με την πλειοψηφία της να συνιστάται από στελέχη του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ είναι ένα πολιτικό κόμμα που ανέλαβε πρώτη φορά τη λαϊκή εντολή και να φέρει εις πέρας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ έχει να αναλάβει να (συμ) μαζέψει τα οικονομικά της Ελλάδας, η χώρα που είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης. Κανένα κράτος δε θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει εξουθενωμένο λαό, υψηλά επίπεδα ανεργίας, καθόλου ανάπτυξη και δέχεται συνεχώς απειλές από τη Γερμανία ως το ανάπηρο μέλος της Ευρωζώνης.

Για να είμαι ειλικρινής, βαρέθηκα τις απειλές της Γερμανίας. Είμαι οπαδός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μια Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών και των χωρών….

Αυτή τη στιγμή (μέχρι και την ώρα που γράφω αυτό το άρθρο) η Γερμανία δε δέχεται πίστωση χρόνου για μεταρρυθμιστικές προτάσεις και κουνάει το δάκτυλό της , υποδεικνύοντας πως οι σκληρές πολιτικές λιτότητας πρέπει να εφαρμοστούν και σε καμία περίπτωση η στάση της δεν είναι διαλλακτική. Η συμπεριφορά της Γερμανίας καταδεικνύει και στα άλλα κράτη το πώς θα πράξουν.

Αλλά αυτό που δε γνωρίζει η Γερμανία είναι πως υπάρχουν κράτη που ανήκουν στο Ευρώ και θέλουν να σηκώσουν μπαϊράκι και να ακολουθήσουν την Ελλάδα. Εκτός από τις Η.Π.Α με τον ίδιο τον Πρόεδρο τον Obama να παίρνει στάση υπέρ της Ελλάδας, αναφερόμενος στο μειωμένο βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ευρώπη είναι οι Podemos στην Ισπανία, όπου με τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγούνται του Ραχοι. Οι Ισπανοί καταλαβαίνουν πως η βαθιά λιτότητα είναι το πρόβλημα και πως στην ουσία οι περικοπές διαιωνίζουν αντί να επιλύουν το πρόβλημα. Μέσα σε αυτό πλαίσιο, πρέπει να τονίσουμε πως αρχίζουν και πληθαίνουν οι φωνές στην Ιταλία , που παροτρύνουν τον Ιταλό Πρωθυπουργό να κρατήσει μια στάση αντίστοιχη της Ελλάδας.

Η αλήθεια είναι πως στην Ε.Ε. την πρωτοκαθεδρία την έχει η Γερμανία, που είναι αδιαμφισβήτητα η πιο ισχυρή χώρα. Δεν είμαι κατά στον ηγεμονικό ρόλο της Γερμανίας. Πιστεύω πως κάθε υπερεθνικός οργανισμός χρειάζεται απαραίτητα ένα ηγεμονικό κράτος να εποπτεύει. Τάσσομαι κατά στο ότι η Γερμανία έχει γεμίσει την Ελλάδα με απειλές, που τη σφίγγει αποπνικτικά να τηρήσει τις δεσμεύσεις, δεσμεύσεις που έχουν φέρει στα όρια της απελπισίας τον Έλληνα πολίτη και που αντί να ενδιαφερθεί για τον Ευρωπαίο πολίτη, ενδιαφέρεται για το θρίαμβο των αριθμών και μόνο.

Συγγνώμη, αλλά νομίζω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σχηματίστηκε για να δημιουργήσει ένα συναποτελούμενο και υπερεθνικό κράτος που θα δίνει ελπίδες στον Ευρωπαίο. Θεωρώ και πιστεύω πως η Ελλάδα πρέπει να πάρει πίστωση χρόνου και οι Γερμανοί πρέπει να δείχνουν λιγότερο απαιτητικοί, καθώς ξέρουν οι ίδιοι πως σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ θα έχει ως συνέπεια να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κατρακύλισμα των διεθνών αγορών.

Θεωρώ, ακόμη , πως όσο επικρατεί αυτή η στάση της Γερμανίας, τόσο κράτη όπως η Ρωσία θα είναι σε θέση να οραματίζονται τη θέση τους ως ρυθμιστή των ευρωπαϊκών πραγμάτων στο άμεσο μέλλον.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση