Διεθνή 02/02/2015

Το Αζερμπαιτζάν διεκδικεί δυναμικά την ενεργειακή τροφοδοσία της “γηραιάς ηπείρου” με τον διαδριατικό αγωγό ΤΑP

Πρόκειται για έναν αγωγό, που θα εφοδιάσει δυτική και νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και επεκτείνοντας την πρόσβασή της σε μία φιλική προς το περιβάλλον και συνάμα οικονομική πηγή ενέργειας.
Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου είναι ένα μεγάλο και δύσκολο έργο, με θετικό αντίκτυπο στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως της Β.Ελλάδος και αυτό γιατί διασχίζει οριζόντια τη Βόρεια Ελλάδα, περνάει από την Αλβανία και καταλήγει στην γειτονική μας Ιταλία (που θα είναι το σημείο προσαιγιάλωσης στο Μeledugno) και αντίστροφα, αφού θα διαθέτει και σύστημα αντιστροφής ροής.H διαδρομή του ΤAP θα έχει μήκος 870 χιλιόμετρα, 550 χιλιόμετρα Ελλάδα, 211 χιλιόμετρα Αλβανία, 105 χιλιόμετρα Αδριατική και 8 χιλιόμετρα Ιταλία. Το μεγαλύτερο υψόμετρο από το οποίο θα εισέλθει ο αγωγός ανήκει στα αλβανικά όρη και υπολογίζεται στα 1800 μέτρα και το βαθύτερο σημείο θα είναι στα 800 μέτρα υποθαλάσσια. Πρόκειται για έναν αγωγό, που θα εφοδιάσει δυτική και νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και επεκτείνοντας την πρόσβασή της σε μία φιλική προς το περιβάλλον και συνάμα οικονομική πηγή ενέργειας.

Ο ρόλος της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα των αγωγών είναι κομβικός. Η επιλογή του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου-Trans Adriatic Pipeline (TAP) ως προτιμητέου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου για τον νότιο ενεργειακό διάδρομο της Ε.Ε, αλλά και το σχέδιο για την ανάπτυξη αγωγού Ελλάδας – Ιταλίας, πέρα από οικονομικά οφέλη για την χώρα μας θα σηματοδοτήσει τη δυναμική επανατοποθέτησή της στο γεωστρατηγικό περιβάλλον. Η μεταφορική δυνατότητα κοιτασμάτων φυσικού αερίου του αγωγού ανέρχεται σε 10 δις κυβικά μέτρα τον χρόνο και αυτή η ποσότητα συνεκτιμάται ότι επαρκεί για την τήρηση των αναγκών 7 εκατομμυρίων συνολικά νοικοκυριών σε όλη την Ευρώπη.

Τα πολιτικά μηνύματα και η βαρύτητα της χώρας μας θα αυξηθούν ραγδαία, με ταυτόχρονη ενίσχυση της ταυτότητάς της ως παράγοντα σταθερότητας. Η Ελλάδα μετέχουσα σε ένα έργο τόσο σημαντικού βεληνεκούς, δηλώνει άμεσα την παρουσία της στις περιβαλλοντικές εξελίξεις, που αφορούν την εκμετάλλευση σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την Κασπία. Οι δυνατότητες προμήθειας της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο συνεπάγεται με αύξηση των δυνατοτήτων διαπραγμάτευσης της χώρας έναντι των προμηθευτών της, με αποτέλεσμα την προμήθεια πλειάδας προϊόντων και υπηρεσιών από ελληνικές εταιρείες.

Πλεονεκτήματα του αγωγού ΤΑP έναντι των άλλων αγωγών όπως του “ανταγωνιστή” ΝABUCCO* πολλά. Πρώτον απ’ όλα στηρίζεται σε ένα άρτιο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από διακρατικές συμφωνίες και συμφωνίες φιλοξενούσης χώρας  και συμμορφώνεται οικειοθελώς με διεθνή πρότυπα που υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), ενώ ο δεύτερος στοιχειοθετείται από ένα θεσμικό πλαίσιο μίας διακυβερνητικής συμφωνίας και μίας συμφωνίας στήριξης έργου, που το καθιστούν αυτομάτως ελάσσονος σημασίας, καθώς προσφέρει ελάχιστη ασφάλεια σε επενδύτες.

Το έργο του αγωγού εγγυάται την πλήρη αποζημίωση και εξασφάλιση στην αγροτική δραστηριότητα με δέσμευση να παραχωρείται κάθε νόμιμο δικαίωμα διέλευσης και απόκτησης γης στους αγρότες, οι οποίοι θα αποζημιωθούν για όλο το χρονικό διάστημα απώλειας εισοδήματος λόγω παύσης αγροτικής δραστηριότητας. Μετά την περάτωση του έργου κατασκευής του διαδριατικού αγωγού η γη θα αποκατασταθεί με τα καλύτερα δυνατά πρότυπα, διασφαλίζοντας την επαναφορά της γεωργικής ασχολίας στην κατάσταση που ήταν πριν αρχίσει η κατασκευή του. Με εξαίρεση λίγες περιπτώσεις, που θα απαγορεύεται ρητά λόγω των εθνικών κανονισμών ασφαλείας η φύτευση φυτών με βαθιές ρίζες στη ζώνη των 8 μέτρων που εισέρχεται ο αγωγός και σε αυτή την περίπτωση ο αγρότης που επηρεάζεται από το έργο θα λαμβάνει πλήρης αποζημίωση. Κατά τη διάρκεια κατασκευής του αγωγού TAP θα απαιτηθεί και ένας διάδρομος κατασκευής 38 μέτρων, όπου η πρόσβαση θα είναι περιορισμένη και η γη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγροτική δραστηριότητα. Ο TAP δεσμεύεται ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία αγορά γης, παρά μόνο σε περιπτώσεις μονίμων εγκαταστάσεων του όπως οι σταθμοί συμπίεσης και τα λεβητοστάσια.

Από την άλλη οι μέτοχοι που πλαισιώνουν τον αγωγό ΤΑP (STATOIL, AXPO, BP, FLUXYS, SOCAR) κατέχουν ηγετικές θέσεις παγκοσμίως και προέρχονται από εύρωστες οικονομικά εταιρείες με έδρες σε Νορβηγία και Γερμανία και έχουν τη δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης για τέτοια έργα παραλείποντας εντελώς τα σενάρια του δανεισμού. Ο αγωγός καταλήγει στην γειτονική μας χώρα Ιταλία, με άμεσο επακόλουθο την πρόσβαση σε μεγάλες αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Με ένα τέτοιο έργο ανοίγονται διάπλατα οι “δρόμοι” μεταφοράς κοιτασμάτων βόρεια και δυτικά καταλαμβάνοντας Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία και Αγγλία. Αντιθέτως ο αγωγός ΝABUCCO καταλήγει σε Αυστρία, χώρα με μειωμένη σχετικά αγορά περιορισμένες δυνατότητες προσφοράς κοιτασμάτων στις αγορές του δυτικού πολιτισμού.

Οι προοπτικές ανάπτυξης των αγορών μέσω του έργου μεγάλες για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, προμηθεύοντας φυσικό αέριο στην Αλβανία, Κροατία και την Σερβία. Ακόμη πιο θετική η εξέλιξη προμήθειας αυτή της Βουλγαρίας (μέσω του IGB*), που είναι και η οικονομικότερη λύση.

Δε μένει τίποτα άλλο παρά να περάσουμε λοιπόν στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης ενός από τα πιο σημαντικά γεωπολιτικά έργα, που είναι η υπογραφή από την χώρα μας της συμφωνίας φιλοξενούσης-Host Government Agreement με την κοινοπραξία του ΤΑP.Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει το 2016 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 4 χρόνια. Οι δεσμεύσεις που καλείται να δώσει ο αγωγός TAP για την περιβαλλοντική ισορροπία μεγάλες. Ο αγωγός θα παρακολουθείται από ένα σύγχρονο σύστημα διαρροών καθ ’όλη τη διάρκεια λειτουργίας. Δεσμεύεται για την ελαχιστοποίηση ενέργειας, τις εκπομπές των ρύπων, την απόρριψη λυμάτων και τη δημιουργία αποβλήτων αφότου ολοκληρωθεί.   


*IGB : Συνδετήριος αγωγός που σχετίζεται με τον αγωγό TAP Ελλάδας-Βουλγαρίας και εκτείνεται από την Κομοτηνή μέχρι την Στάρα ζαγόρα (170 km).
 *NABUCCO : Αγωγός κυρίως αμερικανικών συμφερόντων, με προοπτικές να βρει ικανοποιητικές ποσότητες αερίου μέχρι το 2020 και αυτό υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις  και εφόσον επιτραπεί από τις πολιτικές του Ιράκ και του Ιράν.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση