Ευρώπη 31/05/2014

Τέσσερις απουσίες και μια Συμβολικότατη παρουσία

Ο Άνθρωπος που κατέβασε τη σημαία με τη ναζιστική σβάστικα από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης πηγαίνει στην Ευρωβουλή για να μεταλαμπαδεύσει τους αγώνες για δημοκρατία του παρελθόντος. Ακόμη είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να θυμίσει σε όλη την Ευρώπη το λόγω δημιουργίας και ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την αποφυγή του πολέμου στο μέλλον μετά τη ναζιστική θηριωδία.
Οι Ευρωεκλογές πέρασαν και τώρα πλέον μπορούμε να κάνουμε μια αποτίμηση, όχι του αποτελέσματος γιατί αυτό διαμορφώθηκε από την λαϊκή βούληση αλλά της σύνθεσης των προσώπων που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Είναι ξεκάθαρο πως οι επιλογές των πολιτών επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την μιντιακή αντίληψη προβολής των προσώπων. Με άλλα λόγια υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι προβλήθηκαν περισσότερο και άλλοι που δεν προβλήθηκαν το ίδιο. Οι βασικοί λοιπόν στελέχωση των εκπροσώπων των κομμάτων στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σήμερα αποτελείται από τηλεαστέρες, ποδοσφαιριστές, όμορφες παρουσίες ακόμη και ‘κολλητούς’. Όμως όπως είπαμε και πριν, αυτή είναι η λαϊκή εντολή και αυτοί αποτελούν τους εκλεκτούς του.  Όμως θα ήταν παράλειψη να μην αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας σε τέσσερις περιπτώσεις που θα έπρεπε να είναι στο Ευρωκοινοβούλιο και θα αναβάθμιζαν την Ελληνική Ευρωομάδα αλλά τελικώς δεν είναι.

Δικαιωματικά λόγω εκλογικού αποτελέσματος πρέπει να αναφερθούμε πρώτα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Νίκο Χουντή. Ο κος Χουντής εκλεγμένος Ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ το 2009 μοιάζει να χάνει την θέση του στην Ευρωβουλή εξαιτίας σιγουριάς των ψηφοφόρων που θεώρησαν πως η εκλογή του είναι βέβαιη. Αποτέλεσε μια εξαιρετική φωνή αντίστασης κατά τη θητεία του με πλήθος ερωτήσεων για φλέγοντα ζητήματα της χώρας. Αντιμάχονταν την νεοφιλελεύθερη τροπή που είχε πάρει η Ευρώπη και κόντρα σε πολλούς πολλές φορές προσπαθούσε να μιλήσει για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη, μια Ευρώπη των λαών.

Δεύτερη προσωπικότητα που θα άξιζε να είναι στην Ευρωβουλή αποτελεί ο Γιώργος Χατζημαρκάκης. Ο ιδιάζων και πολλές φορές ακραία παραστατικός και αντιδραστικός πρώην Γερμανός Ευρωβουλευτής πάλεψε για την ανάδειξη του Ελληνικού προβλήματος και προσπάθησε μέσα από το κοινοβουλευτικό του έργο να ευαισθητοποιήσει τους λαούς της Ευρώπης απέναντι στην πιο βάρβαρη λιτότητα που έχει υποστεί χώρα της Ε.Ε. Αν και τελικώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 3% και να εκλεγεί, εντούτοις έκανε την έκπληξη καθώς κατάφερε να ξεπεράσει αρκετά θεωρητικά πιο μεγάλα κόμματα και να συγκεντρώσει ένα ποσοστό κοντά στο 1,5%.

Επιπλέον πρέπει να αναφερθούμε και σε μία κυρία η οποία με την δράση της την προηγούμενη 5ετία συνέβαλε θετικά στο Ελληνικό άθροισμα στην Ευρωβουλή. Ο λόγος για την Μαριλένα Κοππά. Η κα Κοππά αποτέλεσε εξαιρετικό παράδειγμα ανθρώπου με βαθιά γνώση για την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα από την ισχυρή της παρουσία στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έδωσε όλες τις μεγάλες μάχες για μια Ευρώπη κοινωνική και πιο ανθρώπινη. Τα αποκαρδιωτικά ποσοστά της ΔΗΜΑΡ δεν επέτρεψαν την εκλογή της και πλέον θα συμβάλλει στα Ευρωπαϊκά δρώμενα από τα έδρανα του Πανεπιστημίου.

Τελευταία απουσία αποτελεί ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την Ελιά, Παναγιώτης Ιωακειμίδης. Ο Άνθρωπος που γνωρίζει το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο σαν την παλάμη του χεριού του. Είναι εκείνος που εκπροσώπησε συμβουλευτικά την Ελληνική πλευρά σε αρκετές Ευρωπαϊκές διακυβερνητικές διασκέψεις και συνθήκες. Συνδιαμόρφωσε ουσιαστικά μαζί με άλλους Ευρωπαίους τα τελικά κείμενα των συνθηκών και βοήθησε από το μετερίζι του στην τελείωση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Πιστός στην Ευρωπαϊκή ιδέα, θεωρεί πως ο μόνος δρόμος για το τελικό προϊόν Ευρώπη είναι η δημιουργία μιας μορφής ομοσπονδίας. Αποτέλεσε ουσιαστικά το εξαιρετικό ποιοτικά όνομα στο ψηφοδέλτιο της Ελιάς και ένα από τα καλύτερα στο σύνολο των υποψηφίων Ευρωβουλευτών, αλλά τελικώς έμεινε μακριά από τις εκλόγιμες θέσεις.

Η Λαϊκή ετυμηγορία όμως έδωσε και μια ηχηρή απάντηση σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Η θριαμβευτική είσοδος του Μανώλη Γλέζου στην Ευρωβουλή αποτελεί ηχηρό μήνυμα ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Η εκλογή του έρχεται να τονίσει πως εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε ναζιστές ούτε φασίστες. Πώς έχουμε βαθιά δημοκρατική μνήμη και κρίση. Ο Άνθρωπος που κατέβασε τη σημαία με τη ναζιστική σβάστικα από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης πηγαίνει στην Ευρωβουλή για να μεταλαμπαδεύσει τους αγώνες για δημοκρατία του παρελθόντος. Ακόμη είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να θυμίσει σε όλη την Ευρώπη το λόγω δημιουργίας και ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την αποφυγή του πολέμου στο μέλλον μετά τη ναζιστική θηριωδία. Ας ελπίσουμε πως τα σύμβολα είναι ικανά να αλλάξουν ρώτα τόσο στην Ευρώπη, αλλά κυρίως στους λαούς της.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

Σχόλια   

-1 #1 Βασίλης Μ. 01-06-2014 21:24
Διαφωνώ σε δύο σημεία με τον αρθρογράφο. Πρώτον, στην Ευρώπη ουδέποτε πρακτικά εφαρμόστηκαν οι λεγόμενες "νεοφιλελευθερε ς" πολιτικές. Εκτός αν συλλήβδην η Αριστερά χαρακτηρίζει έτσι όσες πολιτικές δεν συνάδουν με τα πιστεύω της.
Δεύτερον, ο Μ. Γλέζος μπορεί να είναι ένα σύμβολο αλλά αυτόν τον ρόλο μπορεί μια χαρά να τον επιτελέσει και εδώ καθήμενος. Στην Ευρωβουλή δεν θα είναι χρήσιμος, διότι ούτε να πάει πρόκειται (η ηλικία γαρ) αλλά και στερεί την είσοδο σε κάποιον που θα αντιλαμβανόταν την λειτουργία του Ευρωπαικού κοινοβουλίου και θα μπορούσε να διαμορφώσει προτάσεις για την βελτίωσή του (και όχι κατάργησή του).
Παράθεση
+1 #2 Ηλίας Παππάς 02-06-2014 15:40
Αγαπητέ Βασίλη Μ., είναι λάθος αρχικά να μου χρεώνεις χαρακτηρισμούς όπως το "Αριστερά" έτσι αυθαίρετα καθώς όπως θα διαπιστώνεις από το άρθρο οι προτιμήσεις μου σε πρόσωπα δεν περιορίζονται στην Αριστερή πτέρυγα. Δεύτερον όσον αφορά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές αναφέρομαι στον οικονομικό φιλελευθερισμό και την σκληρή στάση της ΕΚΤ κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Ακόμη αναφέρομαι και στις επιλογές των οργάνων της τρόικα στην Ελλάδα σε σχέση με την συρρίκνωση του κράτους και τις ιδιωτικοποιήσει ς.
Όσον αφορά το δεύτερο σημείο που σημειώνεις, εν μέρη έχεις δίκιο, παρά ταύτα όμως η εκλογή του Μανώλη Γλέζου καθεαυτή αποτελεί μια συμβολική πράξη ανεξάρτητα εάν θα μπορέσει τελικώς να πάει στο Ε.Κ. ή όχι.
Φιλικά,
Παππάς Ηλίας
Παράθεση
0 #3 ΓΙΑΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 10-06-2014 16:41
Κατ αρχας να θυμισω για οσους ξεχνουν και να πληροφορησω οσους αγνοουν οτι ο Μ. Γκλεζος κατεβασε της σημαια οντας μελος της ΕΟΝ της μεταξικης δηλαδη νεολαιας και οχι αριστερος που εγινε αργοτερα.
Δεν νομιζω οτι εχει κανενας Ελληνας αναγκη να απολογηθει σε κανεναν Ευρωπαιο για τους Γερμανους ναζι και για τους Ιταλους φασιστες.
Οσο για τους Ελληνες εθνικιστες δεν θα δωσουμε λογαριασμο οπως δεν θα δωσουμε ουτε για τους κουμουνιστες, τους χριστιανους, τους βουδιστες και οτι αλλο γουσταρουμε να ειμαστε.
Οσο για τους αναφερομενους ευρωβουλευτες, δεν νομιζω οτι κανενας καταλαβε την παρουσια τους, ουτε οτι σε κανεναν θα γινει αισθητη η απουσια τους.
Για τον φιλελευθερισμο που αναρωτιωσαστε κιολας αν υπαρχει στην ΕΕ θα σας θυμισω οτι τοσο η Τ.Ε οσο και η ΕΚΤ ειναι ιδιωτικα τραπεζιτικα ιδρυματα που ελαχιστα μπορουν να ελεγχθουν απο τα κρατη.
Χαρακτηριστικο παραδειγμα ο Δημητριαδης της κεντρικης κυπριακης τραπεζας που οταν απειληθηκε με δικη απο την Κυπριακη βουλη γιατι σαν υπευθυνος για τον ελεγχο των Κυπριακων τραπεζων εφερε τα γνωστα αποτελεσματα, επενεβει ο Ντραγκι και απειλησε με προσφυγη στο Ευρωπαικο δικαστηριο γιατι ο Δημητριαδης εχει ασυλια απο την Κυπριακη κυβερνηση και λογοδοτει μονο στην ΕΚΤ.
Τα ιδια ειπε στην επιτροπη της βουλης και ο Γεωργιου της ΕΛΣΤΑΤ που κατηγορειται οτι μαγειρεψε το ελλειμα για να μπουμε στο μνημονιο και να μεινουμε εκει. Η Ελληνικη δικαιοσυνη δεν εχει αρμοδιοτητα σε ευρωπαικους υπαλληλους, αφου η ΕΛΣΤΑΤ ειναι υποκαταστημα της Γιουροστατ.
Το μπερδεμα ειναι οτι καποιοι πιστευουν οτι ο φιλελευθερισμος ειναι ενα οικονομικο και πολιτικο συστημα ενω στην πραγματικοτητα ειναι απλως μια απατη.
Ετσι βλεποντας να εφαρμοζονται καποια κομματια του μετ επιμονης και καποια καθολου, πιστευουν οτιι φταιει η ελλιπης εφαρμογη του συστηματος.
Το συστημα ομως ειναι ακριβως αυτο. Δινεις δυναμη στους διεθνεις απατεωνες να εφαρμοζουν οτι θελουν κατα το δοκουν και δεν εχεις κανενα τροπο να τους ελεγξεις ουτε αυτοι καμμια υποχρεωση να εφαρμοσουν οτι δεν τους συμφερει.
Παράθεση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση