Ευρώπη 20/05/2014

Σλόγκαν ή Όραμα;

Ποιοι θα διαπραγματευθούν την μετάβαση νομοθετικών εξουσιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μια ποιο δημοκρατική Ευρώπη; Καλλιτέχνες, αθλητές, περσόνες των media, επαγγελματίες φωνασκούντες; 
Βρίσκω στυφή την γεύση των τηλεοπτικών πολιτικών πάνελ που προηγήθηκαν των αυτοδιοικητικών εκλογών και συνεχίζουν εν όψει των ευρωεκλογών.

Οι αναφορές σε σχέδια για  την Περιφέρεια ή για την Ευρώπη απουσιάζουν στην πλειοψηφία των συζητήσεων. Αυτό που θα έπρεπε να είναι μια κουβέντα για το πώς βλέπουμε την ανάπτυξη και τα σχέδια των υποψηφίων και των κομμάτων που τους υποστηρίζουν έχει εξελιχθεί σε ανταλλαγή σλόγκαν, διαξιφισμών άνευ ουσίας (όταν ο υποψήφιος δεν έχει ούτως ή άλλως ουσία να αντιτάξει), φωνές πάνω στο λόγο του συνομιλητή, έτσι ώστε στο τέλος να προκύπτει ένα μπουρδούκλωμα που δύσκολα θυμάται κανείς αν αναφέρθηκε κάτι ενδιαφέρον.

Αυτό που αποτυπώνεται στον μέσο τηλεθεατή είναι η παρουσία του προσώπου και δευτερευόντως αυτά που είπε (ή που δεν είπε).  Πολλοί δε, εκπρόσωποι που έχουν θητεύσει σε κομματικούς μηχανισμούς, έχουν εκπαιδευθεί στο πως να εκτροχιάζουν μία συζήτηση ώστε ο έλλογος λόγος να πνίγεται στις (δήθεν) αγανακτισμένες τους φωνές.  Εξαίρεση αποτελούν κάποιες εκπομπές της νυν ΝΕΡΙΤ όπου ο χρόνος που διατίθεται στους προσκεκλημένους και η ροή της συζήτησης βοηθούν τον τηλεθεατή να ακούσει, κρίνει και εξάγει συμπεράσματα.

Η απουσία όμως συζήτησης για την ουσία των εκλογών δείχνει και κάτι άλλο: την παντελή έλλειψη Οράματος των πατροπαράδοτων κομμάτων για την Περιφέρεια και την Ευρώπη.   

Θυμάμαι το 2010, αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων του πρώτου μνημονίου, παρακολουθούσα μία τηλεοπτική συνέντευξη του τότε Υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.  Μία από τις ερωτήσεις που του τέθηκαν ήταν «σε ποιους τομείς βλέπετε να βασίζεται η ανάπτυξη;».  Ο Υπουργός ψέλλισε δυο κλισέ περί τουρισμού και μεσογειακής διατροφής και αυτό ήταν. Η απάντησή του με απογοήτευσε, να μην πω με εξόργισε!  Όχι μόνο διότι ήταν εμφανώς απροετοίμαστος για ένα τέτοιο θέμα δείχνοντας ξεκάθαρα ότι η ανάπτυξη δεν ήταν στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, αλλά και για την μυωπική και κλισαρισμένη αντιμετώπιση του θέματος «απασχόληση».

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν μπορεί να προέλθει μόνο από ένα-δυο τομείς, όπως ο τουρισμός και τα μεσογειακά προϊόντα, όσο σημαντικοί και αν είναι αυτοί, ή σε όσο ποσοστό του ΑΕΠ και αν συνεισφέρουν.  Αντίθετα, είναι χρήσιμο να δοθεί έμφαση σε πολλούς περισσότερους τομείς με έστω μικρή συνεισφορά στο ΑΕΠ ώστε αθροιστικά να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό ποσοστό κάλυψης θέσεων εργασίας αλλά και ποικιλίας δραστηριοτήτων και επαγγελματικών κατευθύνσεων.

Η απασχόληση είναι ένα παζλ όπου δεν το συνθέτει κανείς με μια κίνηση αλλά κομμάτι-κομμάτι.  Η Ελλάδα έχει επαρκές απόθεμα προσωπικού υψηλής τεχνικής κατάρτισης.  Είναι απώλεια η αδρανοποίηση τους. Ας οραματιστούμε λοιπόν δυνατότητες πέρα από τις συνηθισμένες.

Για παράδειγμα, οι εξαγωγές λαδιού για τις οποίες γίνεται τόσος λόγος είναι 300 εκατ. ευρώ και όλοι μιλούν γι' αυτές ενώ, συγκριτικά, το οικοσύστημα των εταιριών τεχνολογίας mobile marketing στην Ελλάδα απαρτίζεται από μερικές δεκάδες επιχειρήσεις που απασχολούν περί τους 3.000 υπαλλήλους με τζίρους άνω των 700 εκατ. ευρώ.  Αυτός, αλλά και άλλοι τεχνολογικοί τομείς θα μπορούσαν να ενδυναμωθούν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρα από τα προφανή οφέλη της λειτουργίας της ως θεματοφύλακας της ειρήνης και των ανθρώπινων ελευθεριών, μας παρέχει τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε τις υποδομές μας και το αναπτυξιακό μας σχέδιο ως κράτος μέλος.  

Δύο τεράστια πανευρωπαϊκά προγράμματα το Horizon 2020 και το ΤΕΝ-Τ χρηματοδοτούνται με σχεδόν €100 δις την εξαετία 2014-2020 με σκοπό την υποστήριξη της έρευνας και της τεχνολογίας και την ανάπτυξη δικτύων μεταφορών.  Οι δραστηριότητες και τα έργα που θα προκύψουν είναι μετρήσιμα και υλοποιήσιμα. Κάθε €1 που επενδύεται από την ΕΕ για αυτά τα θέματα εκτιμάται ότι γεννάει €13 σε προστιθέμενη αξία από τις επιχειρήσεις.  Η αύξηση των επενδύσεων στο 3% του ΑΕΠ της ΕΕ μέχρι το 2020 θα δημιουργούσε επιπλέον 3,7 εκ. θέσεις εργασίας πανευρωπαϊκά!

Ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν στην δρομολόγηση και ψήφιση τέτοιων κολοσσιαίων προγραμμάτων;  Ποιοι θα διαπραγματευθούν την μετάβαση νομοθετικών εξουσιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μια ποιο δημοκρατική Ευρώπη; Καλλιτέχνες, αθλητές, περσόνες των media, επαγγελματίες φωνασκούντες;  

Σε ένα εθνικό κοινοβούλιο με 300 εκπροσώπους είναι θεμιτό, αλλά και επιθυμητό, να εκπροσωπείται μια ευρεία επαγγελματική και κοινωνική διαστρωμάτωση.  Μια περιορισμένη ομάδα όμως 21 εκλεγμένων Ευρωβουλευτών, των οποίων οι επιλογές επηρεάζουν όχι μόνο το μέλλον των Ελλήνων αλλά και άλλων 500εκ κατοίκων της Ηπείρου επιβάλλεται να περιλαμβάνει ότι καλύτερο μπορούμε να στείλουμε.
Και αυτό δεν είναι ο υποψήφιος που συνθηματολογεί στα τηλεπαράθυρα, αλλά αυτός που μπορεί να αρθρώσει επιχειρηματολογία και να παρουσιάσει Όραμα.  

Ηλίας Κώνστας
Msc Engineering Management
Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της «δημιουργία, ξανά!»
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΓΕΦΥΡΕΣ 2014

Εικόνα: http://daskalosjf2.blogspot.gr/2012/05/blog-post_9257.html
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση