Ευρώπη 14/01/2014

Ο αγώνας για την ''Ουκρανία"

Η Ανατολική Εταιρική Σχέση κρίθηκε ως αποτυχία της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής υπό την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης Κ. Άστον, χάνοντας, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο έναν σημαντικό στρατηγικό σύμμαχο.
Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που συντελέστηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2013 αποτέλεσε η μεταστροφή της Ουκρανικής κυβέρνησης , μια εβδομάδα πριν την συνδιάσκεψη στο Βίλνιους της Λιθουανίας για την “Ανατολική Εταιρική Σχέση” . Η κίνηση αυτή ξάφνιασε πολλούς ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους , καθώς και προκάλεσε ισχυρή αντίδραση της λαϊκής βούλησης , με πάνω από 200.000 διαδηλωτών - προ-ευρωπαϊστών – σε σε ολόκληρο το φάσμα της χωράς , μια ανάμνηση της “ Πορτοκαλί Επανάστασης” του 2004 . Αν όχι όμως με την Ευρωπαϊκή Ένωση , ποια είναι η εναλλακτική της Ουκρανίας;

Η εναλλακτική έρχεται από την Ανατολή κι ονομάζεται Ρωσική Ομοσπονδία . Η Ρωσία πάντα θεωρούσε την Ουκρανία αναπόσπαστο τμήμα της και κομμάτι της ιστορίας της με την ρητορική του Κ. Πούτιν να ακολουθεί , δηλώνοντας ότι η Ρώσοι και Ουκρανοί έχουν την ίδια κουλτούρα μοιράζονται κοινές άξιες και παραδόσεις , είναι οι ίδιοι άνθρωποι . Αν και η Ουκρανία είναι de jure ανεξάρτητη από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 η χώρα δεν έχει παράδοση πολιτειακής κατάστασης . Η χώρα αποτελούσε επί σειρά ετών Ρώσικο , ένα διαμετακομιστικό κόμβο που συνδέει τα ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας με της Ευρωπαίους καταναλωτές τους.

Καθοριστικοί παράγοντες λήψης απόφασης:

Υπάρχουν ορισμένοι, ως επί το πλείστον σημαντικοί παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη και επηρεάζουν της αποφάσεις και δραστηριότητες στο κοινωνικοπολιτικό φάσμα της χώρας. Ένας από αυτούς τους παράγοντες αποτελεί η λαϊκή κρίση και ετυμηγορία. Ο μεγάλος αριθμός των Ουκρανών διαδηλωτών δεν έχει μοναδικό αντίκρισμα την προ-ευρωπαϊκή στάση τους, οι αναμνήσεις από τον ολοκληρωτισμό και την δεσποτική συμπεριφορά των ηγετών της Σοβιετικής Ένωσης είναι βαθιά χαραγμένες στην Ουκρανική ψυχοσύνθεση, με το 60% του πληθυσμού να είναι υπέρ μιας Ευρωπαϊκής επιλογής. Επιπλέον, η σχεδόν εξολοκλήρου εξάρτηση της χώρας από Ρωσικά ενεργειακά και άλλα προϊόντα άμεσης ανάγκης, γεγονός που οδηγεί πολλούς αναλυτές να παρομοιάζουν την χώρα με την Λευκορωσία, επιβάλει τον πλουραλισμό των προμηθευτών, τεκμήριο της εθνικής ασφάλειας.

Πλην της κοινής γνώμης, ουσιαστικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων παίζουν και οι ηγεσίες της χώρας. Σε μία χώρα με δομικές αδυναμίες και ελλείμματα υποδομών, όπως στις περισσότερες χώρες του πρώην Σοσιαλισμού, όπως η διαφθορά, τα συμφέροντα των αξιωματούχων μετρούνται κυρίως βραχυπρόθεσμα και η παραμονή τους στις θέσεις εξουσίας έχει την απόλυτη προτεραιότητα, γεγονός που η επί 17 ετών κυβέρνηση Πούτιν είναι περισσότερο από χαρούμενη να δεχτεί. Σε αντίθεση με το κοινοτικό κεκτημένο που υποχρεούνται να υιοθετήσουν χώρες με βλέψεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η απελευθέρωση της της πρώην Προέδρου Tymoshenko.

Και εξίσου σημαντικός παράγοντας αποτελεί και η οικονομική προοπτική της χώρας. Η ουκρανική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της χρεωκοπίας, κατάσταση την οποία και οι δύο πλευρές είναι διατεθημένες να απαλύνουν, πάντα όμως με τους όρους του κάθε ''στρατοπέδου''.

Λαμβάνοντας υπόψη τις επιλογές του, ο πρόεδρος της χώρας Yunokovich κάτω από τις έντονες πιέσεις της Ρωσίας και με τον μανδύα των άμεσων οικονομικών δυσκολιών, έστρεψε το βλέμμα του ανατολικά. Η Ανατολική Εταιρική Σχέση, που θα συνέδεε εμπορικά πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης, όπως οι Βαλτικές, ο Μολδαβία κ.α έχασε το κύριω επιστεγασμά της, την Ουκρανία. Η Ανατολική Εταιρική Σχέση κρίθηκε ως αποτυχία της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής υπό την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης Κ. Άστον, χάνοντας, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο έναν σημαντικό στρατηγικό σύμμαχο.


Παραπομπές:
    Motyl, A. (25, 11 2013). Yanukovych chooses russia over eu for ukraine.
    Moldova hostage in a geopolitical game. (2013, 11 19). The Economist
    Novosti, Ria. "Russia gives Ukraine cheap gas, multibillion dollar loan." Russia-India Report. (2013): n. page. Web. 8 Jan. 2014.
    Zantovsky, M. (22, 11 2013). Lost eu-ukraine deal: Blessing in disguise
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση