Ευρώπη 26/01/2012

Η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ως λύση της κρίσης

Νίκος Κουτσιμπογιώργος , Διεθνολόγος - Πρόεδρος J.E.F. Πειραιά

Τα τελευταία δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό εγχείρημα βρίσκεται αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη κρίση στην μέχρι τώρα ιστορία του. Η δημοσιονομική κρίση που εξελίσσεται στα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεν απειλεί μόνο το κοινό νόμισμα αλλά και την ίδια την ύπαρξη της Ένωσης. Πολλοί όμως αδιαφορούν μπροστά στις επιπτώσεις από μια πιθανή διάλυση της.

Για πολλούς, ειδικά για εμάς τους νεώτερους, η ΕΕ αποτελεί μία πραγματικότητα, κάτι δεδομένο με το οποίο μεγαλώσαμε και όπως και όλα τα πράγματα που όλα τα πράγματα που προϋπήρχαν της ύπαρξής μας, τη θεωρούμενη δεδομένη.

Δε θα έπρεπε. Η Ένωση με τη σημερινή της μορφή είναι το αποτέλεσμα δεκαετιών προσπάθειας συγκερασμού επιδιώξεων, προσδοκιών, συμφερόντων και αντιρρήσεων κρατών σε μία ήπειρο η οποία ποτίστηκε με το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων και σωριάστηκε σε ερείπια ως αποτέλεσμα δύο παγκοσμίων πολέμων. Αυτά τα γεγονότα διαμόρφωσαν στο συλλογικό υποσυνείδητο την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου καθεστώτος το οποίο θα εξασφάλιζε ότι μια τέτοια καταστροφή δεν θα ξαναγινόταν ποτέ.

Σκοπός της δεν ήταν απλά η αποτροπή του πολέμου και η δημιουργία  καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, αλλά η εξασφάλιση της διαρκούς ειρήνης και ευημερείας στην Ευρώπη. Αυτό αποτελεί μία συνεχή επιδίωξη όλων των μεγάλων ευρωπαίων πολιτικών, συνεχιστών της προσπάθειας υλοποίησης του οράματος της Ενωμένης Ευρώπης. Ανάξια εξαίρεση αποτελούν, δυστυχώς, οι σημερινοί ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίοι έχουν ξεκάθαρα επιλέξει να βάλουν το εθνικό τους συμφέρον πάνω από το κοινό ευρωπαϊκό, ξεχνώντας ότι αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Η στάση τους μέχι τώρα στη διαχείριση της κρίσης, φανερώνει μια συνεχή προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών, ως πολιτικοί αρχηγοί των κυρίαρχων δυνάμεων της Ευρώπης. Προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα «διευθυντήριο», παρακάμπτουν και υποβαθμίζουν τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς καθώς και τους εταίρους τους στην ΕΕ. Το αποτέλεσμα είναι η κρίση δανεισμού όχι μόνο να μην αντιμετωπίζεται αλλά να διογκώνεται, και να πλήττει άμεσα όλα τα κράτη ακόμα και τη Γαλλία.

Αν κάτι έχει φανεί ξεκάθαρα τα τελευταία δύο χρόνια στην Ευρώπη, αυτό είναι η αδυναμία των εθνικών κρατών να διαχειριστούν και να επιλύσουν από μόνα τους την κρίση, αλλά και οι δομικές αδυναμίες του ευρώ, αποτέλεσμα της ελλιπούς διαδικασίας ολοκλήρωσης της ΟΝΕ. Η ανυπαρξία κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής αλλά και οι «κουτσουρεμένες» αρμοδιότητες της ΕΚΤ, οι οποίες δεν της επιτρέπουν την ελευθερία κινήσεων που πρέπει να έχει μία Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να εκπληρώνει αποτελεσματικά το έργο που της έχει ανατεθεί, είναι βασικά αίτια όχι του ξεσπάσματος της κρίσης αλλά της αδυναμίας επίλυση της.

Όπως και άλλες φορές στο παρελθόν η ΕΕ μπορεί να ξεπεράσει αυτό το σκόπελο μόνο μέσω της ενίσχυσης των κοινών πολιτικών. Το Ευρωομόλογο, η αύξηση της ποσότητας του χρήματος από την ΕΚΤ αλλά και η περαιτέρω σύγκληση των επιμέρους εθνικών οικονομικών πολιτικών με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού «Υπουργείου Οικονομικών» αποτελούν όχι μόνο εφικτές αλλά και τις μόνες ουσιαστικές λύσεις. Η συνεχής λιτότητα που εφαρμόζεται μέχρι τώρα δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν εφαρμοστεί επικουρικά σε όλα τα παραπάνω.

Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα σταυροδρόμι, με δύο μόνο επιλογές: ή θα πάει μπροστά προς την κατεύθυνση της ομοσπονδιοποίησης και θα διασωθεί ή θα βιώσουμε τη σταδιακή διάλυση της, ξεκινώντας από το κοινό μας νόμισμα. Η επιλογή της στασιμότητας κατέρρευσε από το βάρος των αγορών και την κοντόφθαλμη στάση των ευρωπαίων ηγετών. Είναι καιρός να θυμηθούμε ότι ο τελικός στόχος αυτού του μέγα εγχειρήματος είναι η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινούμαστε. Ειδάλως ας αναλογιστούμε αν είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις από μία πιθανή κατάρρευση της.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση