Ευρώπη 08/07/2013

Το καφενείο της Κυρά Αγγέλας

Μια χοντρή γυναίκα, μελαχρινή, με τεράστιο κρεμαστό στήθος, από αυτά που σε κάνουν να μισείς το γάλα της μανούλας σου, το πιο ιερό

Πέρασα διψασμένος έξω από ένα καφενείο, στάθηκα και κοίταξα. «Της Κυρά Αγγέλας». Για λίγο κόμπιασα, χωρίς αυτό να νικήσει τη δίψα μου για νερό - και, γιατί όχι, κόκα κόλα αν με κερνούσαν. Εξάλλου, είμαι ωραίος, νέος και Έλληνας. Κι αυτή; Η Αγγέλα θα είναι η τύχη μου για την τζάμπα κόκα κόλα.

Άνοιξα την πόρτα χαλαρός - όχι σαν κάτι Κροάτες δίπλα μου που με σπρώξανε περνώντας, τι άνθρωποι; Κάθισα σε ένα τραπέζι. Δύο τύποι πίνουν μπύρα και βλέπουν αγγλικό ποδόσφαιρο, φαίνονται σουρωμένοι. Άραγε, αυτές οι αγγλόφατσες θα κερνούσαν μία από φιλότιμο; ΧΑ! Ούτε καν τη λέξη δεν έχουν... χάσιμο χρόνου. Αρχίζω να ακούω τι λένε οι δίπλα μου.

-Καλησπέρα, έχουμε κάνει κράτηση 1η Ιουλίου για τραπέζι πολυεθνικό. Μπορούμε να μιλήσουμε με τον Μανώλη;
-Τον Μπαρόζο; Ο ίδιος.
-Μπορούμε να καθίσουμε κάπου για φαγητό, έχουν έρθει οι Σκανδιναβοί;

Γυρνώ κοιτώ το μαγαζί, 3 τύποι μόνο και γυναίκες. Τι φάτσες! Λευκές και με φακίδες. Αυτοί θα ΄ναι οι Σκανδιναβοί που λένε, οι μόνοι άντρες εδώ. Ναι, βέβαια, μια σαλάτα χόρτα και βραστές πατάτες οι τσιγκούνηδες, αυτοί θα είναι. Γι’ αυτό είναι άσπροι. Δυσκοίλιοι άνθρωποι σκέφτομαι και τους χαμογελώ με χάρη όταν με κοιτούν, σηκώνοντας ελαφρώς τα δυο δάχτυλα του χεριού, σα νεύμα.

-Δυστυχώς κλείνουμε, παιδιά, δεν έχουμε να σας φιλέψουμε.

Και ποιος είναι αυτός ο Μανώλης που τους διώχνει; Είχαν κράτηση, λένε. Τον κοιτώ κοφτά. Ξερακιανός, χαμογελαστός με αυτό το χαμόγελο της λύπησης και το ρολόι ακριβό. Δεν είναι απλά σερβιτόρος, μας δουλεύει. Γυρνώ στη σκέψη μου. «Εγώ, φίλε μου, θα κάτσω», ναι, ναι δεν έχω πού να πάω. Είχα έναν φίλο, τον Σαντάμ, από την παλιά μου πολυκατοικία. Πήγαινα και εκεί για καφέ αλλά κι αυτόν τον διώξανε.. Χμ, υπέγραψα κιόλας, δεν έπρεπε. Καλό τάβλι έπαιζε ο Άραβας!

Πω! Μια χοντρή γυναίκα, μελαχρινή, με τεράστιο κρεμαστό στήθος, από αυτά που σε κάνουν να μισείς το γάλα της μανούλας σου, το πιο ιερό. Τι είναι αυτή;

-Μανώλη, η κουζίνα έκλεισε. Πες στους κυρίους να παν δίπλα στον καφενέ του γερο-Τίτο. Ή, δεν ξέρω, στο μπαράκι της Ρωσίδας απέναντι. Τους βάζεις μέσα και θα γεμίσουμε και Αλβανούς, ράτσα τους είναι. Ο Ζεράρντ έκανε παράπονα χτες! Είδε Τούρκο, λέει, να σου μιλάει, Μανώλη. Μανώλη, μιλάς με Τούρκους; Έξω, κύριοι! κλείσαμε, κουζίνα τέλος. Καπούτ. Αουτ, τώρα. Σνελ!

Συνοφρυώθηκα. Είναι αυτή η Αγγέλα; Αυτή κανονίζει τις παραγγελίες; Ω! Καμία τύχη σήμερα.

Σηκώνομαι και, για την ιστορία, την κοιτώ θυμωμένος για τον ρατσισμό της. Το βλέμμα μου και το ξινισμένο στραβό στόμα μου πρόδιδε μέχρι τα βάθη της κόρης τη φράση που σκεφτόμουν: «Να μην το άνοιγες αν δεν ήθελες». Την προσπερνώ, με σιγουριά. Οκ, ακόμα αναποφάσιστος. Τι μου μένει εδώ;

Αυτό που ‘κανα πάντα: Όταν έχανα το παιχνίδι, προσποιούμουν τον νικητή. Κάποιους θα ‘πειθα και δεν είχα τίποτα στις τσέπες να χάσω. Πλησιάζω το τραπέζι με τις ξένες.

-«Αγγέλα», με βαριά-βαθιά φωνή, λες και την ήξερα Θε' μου, «Αγγέλα... κέρνα τις ξένες, από μένα, ποτά και κοκτέιλ.». Τις κοιτώ και χαμογελώ.
-Κλείσαμε, closed, δεν ακούς;

Για κάποιο λόγο ήθελα να την ευχαριστήσω, ούτως ή άλλως όσο κι αν κάθισα εδώ, την εκμεταλλεύτηκα. Με τον τρόπο μου πάντα.

-Όπως καταλαβαίνετε, κυρίες μου, μας διώχνουν και δεν με αφήνουν να σας κεράσω. Τι θα λέγατε όμως να φύγουμε όλοι μαζί;

Τι απάντησαν δεν ξέρω, γιατί ακόμα δεν έφυγα. Από κει θα εξαρτηθεί αν θα φτιάξει το βράδυ μου ή όχι.

-Λοιπόν, κυρίες μου;

**Το κείμενο γράφτηκε μία μέρα μετά την ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση