Ευρώπη 07/04/2013

Κυπριακά μαθήματα γύρω από καρχαρίες

Η συμφωνία της ευρωζώνης για την κυπριακή οικονομία είναι επώδυνη και αποπνέει "τιμωρητική" αντίληψη ορισμένων ισχυρών ευρωπαϊκών κύκλων. Θα οδηγήσει σε απότομη και βαθιά οικονομική ύφεση, και θα έχει συνέπειες για τους πολίτες της Κύπρου πολύ πιο σοβαρές από ό,τι επιβάρυνε η αντίστοιχη συμφωνία τους πολίτες της Ελλάδας. Αποφεύγεται όμως, από την άλλη πλευρά, η άτακτη χρεωκοπία των δύο μεγαλύτερων κυπριακών Τραπεζών, που θα οδηγούσε σε πλήρη και όχι μερική, όπως γίνεται τώρα, απώλεια καταθέσεων. Και μάλιστα, όλων των καταθέσεων και όχι μόνο των μεγαλύτερων από 100.000 ευρώ, όπως τελικά αποφασίστηκε.

Χωρίς να υπολογίσει κανείς τις συνέπειες μιας άτακτης χρεωκοπίας για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα και την συνολική οικονομία της Κύπρου. Διασφαλίζονται επίσης, ως γνωστόν, πλήρως οι καταθέσεις στις κυπριακές Τράπεζες στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη επιλογή της ευρωζώνης να μην πληρώσουν τις συνέπειες οι φορολογούμενοι, αλλά να επιβαρυνθούν οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι, οι επενδυτές και οι κάτοχοι μεγάλων ποσών στις Τράπεζες που κινδυνεύουν, είναι πιο προοδευτική από την λύση που δόθηκε για την Ιρλανδία, όπου επωμίστηκε το βάρος το σύνολο των πολιτών. Προβλήματα, βεβαίως, είναι η επιλεκτικότητα της εφαρμογής αυτής και η απαίτηση για εξοντωτικά γρήγορη υλοποίηση της.

Κοινό μάθημα για Ελλάδα και Κύπρο είναι ότι, η αγνόηση της ανάγκης για μεταρρυθμίσεις ή η απώθηση των μεταρρυθμίσεων για το μέλλον αποδεικνύεται ότι επιφέρει οδυνηρές λύσεις. Το γεγονός ότι ο κομμουνιστής Δ. Χριστόφιας και ο δεξιός Ν. Αναστασιάδης αναγκάστηκαν να δεχτούν Μνημόνιο και τρόϊκα, δείχνει τα στενά περιθώρια που υπάρχουν σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής αλληλεξάρτησης και περιφερειακών ολοκληρώσεων, όπως η ευρωπαϊκή.

Η εμπειρία μάλιστα δείχνει ότι, το ευρωπαϊκό πεδίο -παρά τις μεγάλες δυσκολίες- παραμένει το πιο ευνοϊκό στον πλανήτη. Αν οι δύο χώρες δεν ήταν ή δεν έμεναν σταθερά στη ζώνη του ευρώ, δεν θα συζητάγαμε τώρα για τα προβλήματα των προγραμμάτων διάσωσης, γιατί δεν θα υπήρχε καν διάσωση...!

Φαίνονται, τώρα, οι μείζονες κίνδυνοι που απέφυγε η Ελλάδα, την άνοιξη του 2010, όταν εντάχθηκε σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα «όχι», όσο βροντερά κι αν είναι, πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύονται από εναλλακτικό σχέδιο, αλλιώς μπορεί να οδηγούν σε αποτελέσματα δυσμενέστερα, από αυτά που επιδιώκεται να αποφύγουν.

Τις ίδιες συνέπειες μπορεί να φέρει και η αγνόηση των διεθνών συσχετισμών. Ιδιαιτέρως μάλιστα όταν οι συσχετισμοί αυτοί είναι δυσμενείς, λόγω μιας πλειοψηφίας συντηρητικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που εμμένουν μονομερώς στην απαραίτητη νομισματική σταθερότητα, αγνοώντας τις παράλληλες ανάγκες για ανάπτυξη και κοινωνική προστασία.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

Σχόλια   

0 #1 Mike de Spike 25-10-2013 18:40
Με το ηρωικό ΟΧΙ του κοινοβουλίου της, η Κύπρος λυτρώθηκε, ενώ συγχρόνως ξεμασκάρωσε και τον αυθεντικά "κακό" της Ευρώπης (the freakin' villain of poor old Europe). Όχι δεν είναι ο δικτάτωρ Βλάντιμιρ Πούτιν, που επίσης καραδοκεί ως νέο-τσάρος, να επεκτείνει τις Ρωσίες του στη Μεσόγειο. Είναι ένας εξίσου παλιός στρατηγικός παίχτης, η Γερμανία, που επιθυμεί διακαώς κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο (ας είναι και τα μισά αλήθεια, τα περί ορυκτού πλούτου στη Λεκάνη του Ηροδότου!). Δήθεν ότι η Κύπρος δεν "σεβάστηκε" την Ευρ. Ένωση (ΕΕ/EU), όσον αφορά "ξέπλυμα μαύρου χρήματος", επιμένοντας ν'αποτελεί φορολογικό παράδεισο. Η φάση θυμίζει εμετικά δίκη βιαστών, οι οποίοι όμως κατηγορούν, αντιστρέφουν και τελικά καταδικάζουν το βιαζόμενο θύμα τους, ισχυριζόμενοι ότι ήταν τόσο προκλητικά ντυμένο, που απλά δεν μπόρεσαν να αντισταθούν...π αγίως γερμανόπληκτος Ελληνισμός των δύο κρατιδίων; Ενώ το συνολικό Χρέος της Ελλάδας ουσιαστικά διογκώνονταν [και εξακολουθεί να διογκώνεται] με αθέμιτα έως παράνομα μέσα, ψαλιδίτηκε μονάχα το πιο καλοήθες τμήμα του, τα Κρατικά Ομόλογα/Έντοκα Γραμμάτια, ήτοι η Πίστη του Ελληνικού Δημοσίου: Με απόφαση της 26ης- 27ης Οκτωβρίου 2011, και με υλοποίηση της 21ης- 22ης Φεβρουαρίου 2012, το Eurogroup επιβάλλει έτσι το ξεPSIχισμα της Πιστοληπτικής Ικανότητας της χώρας. Αυτό θα πει ότι θυσιάστηκε τότε με μη-αναστρέψιμο τρόπο η ίδια η υπόληψη της Ελλάδας στις Διεθνείς Αγορές, με ασαφές κέρδος. Ύστερα και από την όψιμη θυσία της Ιφιγένειας-Κύπρ ου, παραδόξως υπό τους επευφημισμούς του εθνικόφρονα Αγαμέμνονα-Σαμα ρά της Ελλάδας, καθίσταται Ηλίου φαεινότερο το πλάνο του θύτη-Γερμανία για "Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση" (που η καταστροφή της Κυπριακής Ευδαιμονίας ν'αποτελέσει το Βατερλώ της συφοριασμένης, της Ευρωζώνης!)... Προσωπικά, νομίζω ότι τα πράματα είναι πολύ απλά, τουλάχιστον για τη σωτηρία της Κύπρου. Ακόμα και ύστερα από την "παραδειγματική τιμωρία του πειραματόζωου" Κύπρος, μπορεί όντως να σωθεί δημοσιονομικά η νήσος-κράτος. Αρκεί να σταματήσει να υπακούει στις ηγεμονικές επιταγές του λύκου-Γερμανία με την προβιά-Ευρωπαϊκ ή Ένωση. Παράλληλα, επιβάλλεται η από κοινού (GR & CY) δίωξη [και η αλά Πούτιν -ή μη- δήμευση αποθεματικών των εταιριών] ενός μονάχα μασκαρά ολιγάρχη, του Ανδρέα Βγενόπουλου, λόγω του εγκληματικού ξεφορτώματος (dumping) ομολόγων ελληνικού δημοσίου εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την άνοιξη του 2011, με πρόφαση συγχώνευση της Marfin Egnatia Bank με την Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου. Ο θρασύτατος αυτός αρχιβαρώνος της οικονομικής αλχημείας το Γενάρη του 2013 παρίστανε τον προφήτη της χρεοκοπίας της Κυπριακής Οικονομίας, που ο ίδιος προκάλεσε με το colpo grosso, που διέπραξε την εποχή του PSI (2012)... Βέβαια ο πανυπερσέβαστος άρχων Βγενό είναι ήδη σεσημασμένος, θρασύς και ανελέητος κρατοκτόνος.
Παράθεση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση