Ευρώπη 06/12/2012

Είναι εφικτή η προοπτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης;

 

Πέτρος Άγγος , Διεθνολόγος - Πρόεδρος Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Ελλάδος

Με τον όρο «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» εννοούμε τη θεσμοθέτηση κοινών πολιτικών, εκτός από την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, τη διπλωματία, την άμυνα και την ασφάλεια δηλαδή τους τομείς «υψηλής πολιτικής». Απαιτείται ένα κοινό ευρωπαϊκό σύνταγμα που θα προβλέπει τη θεσμοθέτηση των αναγκαίων πολιτικών για την ουσιαστική ενοποίηση.

Για να υπάρξει όμως υπερεθνικό ευρωπαϊκό κράτος που θα στηρίζεται σε στέρεα θεμέλια, θα πρέπει να προηγηθεί η κοινωνική σύγκλιση, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Κι’ αυτό γιατί η ιστορία έχει δείξει ότι κρατικά μορφώματα με εθνική ετερότητα, χωρίς την απαραίτητη κοινωνική συνοχή, αργά ή γρήγορα, όταν οι διεθνείς συνθήκες το επιτρέψουν, καταρρέουν.

Οι κυρίαρχες τάσεις που επικρατούν όσον αφορά στη «σύλληψη» της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης, είναι δύο. Η διακυβερνητική προοπτική που επιδιώκει μια χαλαρή ένωση κρατών στα πλαίσια της διεθνούς συνεργασίας χωρίς σοβαρή παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας σε υπερεθνικά όργανα και η ομοσπονδιακή προοπτική που προϋποθέτει μεταβίβαση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών στα ζητήματα «υψηλής πολιτικής».

Αν κάποιος θέλει να κατανοήσει την πολιτικοστρατηγική δομή του ευρωπαϊκού χώρου σήμερα, δεν έχει παρά να ανασύρει στη μνήμη του την εικόνα της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της γερμανικής επανένωσης. Τι παρατηρούμε όμως σ’ αμφότερες περιπτώσεις; Πρώτον, ετερότητα στρατηγικών προσανατολισμών, δεύτερον, πολιτικές διαιρέσεις που έτεμναν την Ευρώπη καθέτως και εγκαρσίως και τρίτον, παντελή έλλειψη πολιτικής συνοχής ή στοιχειωδών συγκλίσεων όσον αφορά στα μεγάλα ζητήματα.

Η Ευρώπη, στην πορεία της προς την ολοκλήρωση, έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα των συνεχών διευρύνσεων χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία εμβάθυνση των θεσμών με αποτέλεσμα όσο διευρύνεται γεωγραφικά, τόσο να συρρικνώνεται πολιτικά. Η δυσκολία των διευρύνσεων έγκειται και στο ότι προσχωρούν στην Ένωση χώρες με μακραίωνη ιστορία και ισχυρή πολιτισμική ταυτότητα.

Εν έτη 2012, η οικονομική κρίση έρχεται να αλλάξει τις ισορροπίες, να ταράξει τα θεμέλια της Ένωσης και ο κίνδυνος της κατάρρευσης του εγχειρήματος της «Ενωμένης Ευρώπης» να φαντάζει πιο πιθανό από ποτέ.

Ποιες είναι τελικά οι προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης;

Φαντάζει πιθανή λύση αυτό που διατύπωσε ο Ζακ Ντελόρ για μια ομάδα πρωτοπορίας «avant-garde» όπου όταν κάπsοιες χώρες έχουν την πολιτική βούληση να οδηγηθούν σε ουσιαστική ολοκλήρωση, προτείνεται όπως δημιουργηθεί ένας πυρήνας από αυτά τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να προχωρήσουν σε μια πολιτική ενοποίηση ταχύτερα; Πιστεύεται ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα παρακινήσει αρκετά από τα κράτη-μέλη που θα είναι έξω από την Ένωση, να ενταχθούν στην προσπάθεια; Διαφορετικά η Ευρώπη, σε αντίθεση με το στόχο του Μάαστριχτ, κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, ανίκανη να επιλύσει τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση