Ευρώπη 09/10/2017

Καταλονία: Ένα άστοχο δημοψήφισμα και μια ακόμη πιο άστοχη αντίδραση

Κόντρα σε όλα αυτά, ο Καταλανός πρόεδρος Carles Puigdemont και το καταλανικό κοινοβούλιο αποφάσισε (με ανορθόδοξες μεθόδους, όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση) τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Τι θα έπρεπε να κάνει η κεντρική κυβέρνηση;

Η Ισπανία είναι μια μεγάλη χώρα με έκταση 506000 τ.χλμ. και πληθυσμό 46,5 εκατομμύρια.

Είναι χωρισμένη σε 14 αυτόνομες κοινότητες – «επαρχίες», σε τρεις από τις οποίες (Γαλικία, χώρα των Βάσκων, Καταλονία) έχει αναγνωριστεί επίσημα το ιδιαίτερο εθνικό στοιχείο ως «εθνότητα» (nacionalidades).

Ειδικά η Καταλονία (με έκταση 32,108 km2 και πληθυσμό 7,5 εκατομμύρια) διαθέτει δική της κυβέρνηση και δικό της κοινοβούλιο με αυξημένες αρμοδιότητες και επιπλέον η καταλανική θεωρείται επίσημη γλώσσα του ισπανικού κράτους (!) και φυσικά της ίδιας.
Τα παιδιά του δημοτικού στην Καταλονία διδάσκονται στα καταλανικά, με τα ισπανικά να διδάσκονται μόνο 2 ώρες την εβδομάδα.

Και όλα τα παραπάνω μολονότι το 46,5% του πληθυσμού της θεωρεί την ισπανική ως μητρική γλώσσα έναντι 37,3% που έχουν ως μητρική γλώσσα τα καταλανικά.

Διαθέτει λοιπόν μεγάλη αυτονομία, αναγνώριση των κατοίκων της ως «εθνότητας», σεβασμό στη γλώσσα της, ενώ συγχρόνως απολαμβάνει το προνόμιο να ανήκει σε μια μεγάλη και ιστορική χώρα και παράλληλα να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αυτά ως δεδομένα, θα έλεγε κανείς ότι είναι μάλλον ανόητοι και φανατικοί εθνικιστές αυτοί που επιθυμούν την απόσχιση από την υπόλοιπη Ισπανία.

Ωστόσο, όταν υπάρχει δημοκρατία, όλοι έχουν δικαίωμα να έχουν τις απόψεις τους και να επιδιώκουν να υπερισχύσουν αυτές έναντι των άλλων.

Με τον απαράβατο όμως όρο, να μην παραβιάζεται η δημοκρατία, όπως αυτή εκφράζεται από την τήρηση ενός δημοκρατικού συντάγματος, το οποίο τους έχει παραχωρήσει τόσα πολλά προνόμια σε σχέση με αυτονομία και ιδιαιτερότητα. Πολύ περισσότερο όταν η ίδια η Καταλονία υπέφερε από ιδιαίτερη καταπίεση κάτω από το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο, το οποίο μεταξύ άλλων δεν επέτρεπε να μιλούνται τα καταλανικά πουθενά σε δημόσιους χώρους...

Το ισπανικό σύνταγμα λοιπόν δεν προβλέπει «απόσχιση» ισπανικών εδαφών και δημιουργία ανεξαρτήτων κρατών και φυσικά ούτε δημοψηφίσματα που να επιλύουν παρόμοια ζητήματα. Επιπλέον το ανώτατο δικαστήριο της χώρας είχε χαρακτηρίσει άκυρο οποιοδήποτε δημοψήφισμα θα επιχειρείτο με το ερώτημα της ανεξαρτητοποίησης.

Κόντρα σε όλα αυτά, ο Καταλανός πρόεδρος Carles Puigdemont και το καταλανικό κοινοβούλιο αποφάσισε (με ανορθόδοξες μεθόδους, όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση) τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Τι θα έπρεπε να κάνει η κεντρική κυβέρνηση;

Με δεδομένη το Σύνταγμα και τη δικαστική απόφαση για αντισυνταγματικότητα έπρεπε να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να το αναγνωρίσει σε καμιά περίπτωση και ότι, αν παραταύτα διενεργηθεί, δεν θα είναι τίποτα άλλο από απλή έκφραση γνώμης κάποιου τμήματος του πληθυσμού, μια «διευρυμένη» δημοσκόπηση και τίποτα περισσότερο.

Έτσι θα υποβάθμιζε τη σημασία του πριν γίνει και αφού γίνει το «δημοψήφισμα». Πολύ περισσότερο που το αποτέλεσμα δεν αναμενόταν να έχει πάνω από 40% υπέρ της ανεξαρτητοποίησης.

Όμως, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Mariano Rajoy αποφάσισε αλλιώς: Να το απαγορεύσει και να ασκήσει βία εναντίον όσων θα επιχειρούσαν να συμμετάσχουν.

Έτσι κατέστησε «ήρωες» τους αυτονομιστές του Puigdemont προσφέροντας στον τελευταίο το επιχείρημα ότι «καταστρατηγήθηκε η δημοκρατία» και ότι «αν δεν υπήρχε βίαιη καταστολή, το αποτέλεσμα θα ήταν σαφώς πλειοψηφικό υπέρ της ανεξαρτητοποίησης», κάτι που αποτελεί εντελώς αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό συμπέρασμα.
Σε ένα κρεσέντο τυχοδιωκτισμού μάλιστα δήλωνε (σε άπταιστα… ισπανικά!) ότι πρόκειται να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας…

Αυτό κι αν είναι …«δημοκρατία»!

Επισημαίνοντας την παντελή έλλειψη ορθολογισμού και από τις δύο πλευρές, δεν μπορούμε παρά να αναλογιστούμε ότι «η βλακεία είναι ακατανίκητη» όπως είχε πει παλιότερα ο Μπέρτολντ Μπρέχτ.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση