Ευρώπη 05/07/2012

Πάμε προς μια φεντεραλιστική αλλαγή

Έχουμε περιγράψει με βαθιά και επώδυνη ανησυχία ότι η τρέχουσα κρίση όλο και περισσότερο υπονομεύει την πίστη των ανθρώπων στη νομιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Pauline Gessant , πρόεδρος των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών (JEF EUROPE)

Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 και 29 Ιουνίου, προτρέπω τους Αρχηγούς κρατών και τον Πρόεδρο της Ε.Ε. να εισαγάγουν ομοσπονδιακές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης, της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και των Ευρωπαίων πολιτών. Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι όχι μόνο δεν είναι η αιτία της σημερινής κρίσης τα πολύ υψηλά δημόσια ελλείμματα, αλλά και αντίθετα αιτία είναι το ότι έχουμε ένα κοινό νόμισμα χωρίς κοινή οικονομική διακυβέρνηση. Η μέχρι τώρα μορφή του συντονισμού αποδείχθηκε ανεπαρκής.

Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Επιτροπής, των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενίσχυση και τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, αλλά θεωρούμε ότι εξαιτίας της σημερινής κρίσης το θέμα ξεφεύγει πέρα από την απλή προσθήκη παραγώγου δικαίου, και μάλλον έγκειται στη δημιουργία ισχυρών θεσμών για  μία Οικονομική και Δημοσιονομική Ένωση. Επιπλέον, έχουμε περιγράψει με βαθιά και επώδυνη ανησυχία ότι η τρέχουσα κρίση όλο και περισσότερο υπονομεύει την πίστη των ανθρώπων στη νομιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τονίζουμε την ανάγκη να προχωρήσει περαιτέρω στην πολιτική ενοποίηση, δημιουργώντας μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, ξεκινώντας τουλάχιστον από τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά όντας ανοικτή σε όλες τις χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν, προκειμένου να καταστεί δυνατή η δημοσιονομική και οικονομική ένωση, αυτό δηλαδή που χρειαζόμαστε πραγματικά για να αντιμετωπιστούν η σύγχρονη κρίση, η παγκοσμιοποίηση και οι προκλήσεις.

Γι 'αυτό επιβεβαιώνουμε την ισχυρή πεποίθησή μας ότι η μόνη απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση βρίσκεται εντός της επανέναρξης ενός ομοσπονδιακού έργου, βάζοντας την Ευρωπαϊκή Οικονομική κυβέρνηση σε μια ευρεία, δημοκρατική και αποτελεσματική βάση. Η πίσω πόρτα της απλής συνεργασίας και η "διακυβερνητική μέθοδος" είναι μια βραχυπρόθεσμη απάντηση και πρέπει να αντικατασταθεί από την ανάπτυξη μιας δημοκρατικά υπερεθνικής και αρμόδιας θεσμικά Ε.Ε., υπεύθυνης μπροστά στους ανθρώπους. Επιπλέον, πρέπει να τεθεί στα λαμπερά φώτα της μια πραγματική ευρωπαϊκή συζήτηση, η οποία να απευθύνει έκκληση για μια πολιτική ένωση και μια δημοκρατική πρόοδο.

Έτσι, ζητάμε την κατάρτιση, πριν από τις ευρωεκλογές 2014, ενός πλάνου για την αναζωογόνηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την εκλογική περιφέρεια, ώστε να επιλυθούν, χωρίς καθυστέρηση, τα κρίσιμα προβλήματα της δημοκρατικής νομιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης, της φορολογικής, της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής, έτσι ώστε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να κερδίσουν πίσω τη συναίνεση των Ευρωπαίων πολιτών και της διεθνούς κοινότητας. Μια νέα σύμβαση του σχεδίου θα πρέπει να συγκληθεί με εκπροσώπους που να εκλέγονται από τους πολίτες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και όλοι οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, ξεπερνώντας εθνικά βέτο, να έχει εντολή να αναπτύξει ένα ομοσπονδιακό σύνταγμα.

Από την άλλη, στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου διαπραγματεύσεων (ΠΔΠ) 2014-2020, ζητούμε την εφαρμογή μιας περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμης ανάπτυξης ευρωπαϊκού σχεδίου που να χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους και μια ισχυρή αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Καλούμε επίσης για μία ορατή, ισχυρή και ολοκληρωμένη επένδυση στους νέους ως βασική προτεραιότητα για την ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την ευημερία της κοινωνίας. Η νεολαία πρέπει να ενσωματωθεί σε όλες τις ευκαιρίες για άντληση των πόρων που η Ένωση έχει στη διάθεσή της. Τα αυξημένα επίπεδα της ανεργίας των νέων, τα αυξημένα επίπεδα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι τα αποτελέσματα όχι μόνο της οικονομικής κρίσης, αλλά και της έλλειψης πραγματικής οικονομικής επένδυσης σε νέους και κοινωνικών δομών υποστήριξης αυτών αλλά και των οργανώσεων της νεολαίας.

Τέλος, όσον αφορά τη διακυβέρνηση της ζώνης Σένγκεν που είναι επίσης στην ατζέντα σας, θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες, από τη συν-απόφαση για την πιθανή αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν, γιατί έτσι προωθείται ο υποβιβασμός του μέχρι ένα ρόλο παρατηρητή και την καταπάτηση των προνομίων του. Έχουμε, επίσης, σθεναρές αντιστάσεις στην επαναφορά του ελέγχου των συνόρων οποιασδήποτε χώρας στην ΕΕ και την αμφισβήτηση αυτού του κερδισμένου αγώνα που αντιπροσωπεύει το δικαίωμα να κυκλοφορούν οι πολίτες ελεύθερα.

Σας καλούμε να συνειδητοποιήσετε ότι η κατάσταση χρήζει μια θεμελιώδης αλλαγής στην προσέγγισή σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και να υιοθετήσετε μια πραγματικά ομοσπονδιακή προσέγγιση ως τον μόνο τρόπο εξόδου από την οικονομική αλλά και δημοκρατική ευρωπαϊκή κρίση.

Η σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη χρειάζεται πολιτική "ηγεσία" για την ανανέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες βασιζόμαστε σε σας.

 

 

Στοιχεία της Jef Europe εδώ. Ελευθ. Μετάφραση: Κτενάς Άρης

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση