Ευρώπη 24/03/2016

Απάνθρωποι ανθρωπιστές...

Γιατί όσο φασιστικά απάνθρωποι μπορούν να γίνουν οι Όρμπαν και οι Ζέμαν της Ευρώπης , άλλο τόσο επώδυνα και ουτοπικά απάνθρωποι καταντούν οι δακρύβρεχτοι ανθρωπιστικούληδες της κιμαδομηχανής του διαδικτύου.
Σκάσε και σκέψου!

2 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι στην Τουρκία αναμένουν είσοδο στην Ευρώπη το 2016.

Εκατοντάδες μωρά νεκρά στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Νούμερα εδώ, νούμερα εκεί. Απ τη μια ζωντανά, απ την άλλη άψυχα.

Χιλιάδες δακρύβρεχτες τοποθετήσεις. Άλλες όμορφες, εμπεριστατωμένες, ουσιαστικά ανθρωπιστικές και κυρίως προτείνοντας λύσεις , μα οι περισσότερες, απλά δακρύβρεχτες.

Συρία 22 εκατομμύρια ψυχές, Ιράκ 33 , Αφγανιστάν 30, Πακιστάν 200 εκατομμύρια άνθρωποι. 285 εκατομμύρια ανθρώπινες ψυχές που ζουν με χειρότερους όρους απ τους κατώτατους ευρωπαικούς μέσους όρους. Οι μεν σε γεννοκτόνο αλληλοσπαραγμό με τις ευλογίες της Δύσης , οι δε διαμελισμένοι, φτωχοί και εξαθλιωμένοι απ τους πολέμους προηγούμενων δεκαετιών. Όλοι μαζί, ένας προς ένας στην αναζήτηση της επιβίωσης και στην καλύτερη περίπτωση, στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Γιατί όταν ψηφιοποιούμε, μικρέ μου ανθρωπιστή, τα νεκρά μωρά στο Αιγαίο και τους στοιβαγμένους ανθρώπους της Ειδομένης, εικάζει κανείς πως θα δείξουμε ανάλογο ζήλο, πόνο και ένταση για τις 280 εκατομμύρια ψυχές που δεν είχαν τα χρήματα, τα κότσια, τη δυνατότητα να φτάσουν στα παράλια και να διεκδικήσουν τις καλύτερες τύχες τους. Άρα μην μπερδεύεσαι μικρέ ανθρωπιστή. Αν επιτίθεσαι , καθυβρίζεις και στήνεις στα κάγκελα την Ευρώπη ( που σε ανέθρεψε δίνοντας σου το δικαίωμα να την αμφισβητείς) για την ανεπάρκειά της να δεχθεί ένα μωρό απ τη Συρία , θα σαι έτοιμος να υπερασπιστείς 280 εκατομμύρια , τέτοια δικαιώματα ακόμη. Όχι ως χρέος προς την ακριβολογία σου απέναντι στην Ευρώπη – που έχεις φαινομενικά γραμμένη – μα ως χρέος πραγματισμού και οχι ουτοπίας στα υπόλοιπα 280 και όσα άλλα θιγόμενα εκατομμύρια ανθρώπινων ψυχών θα είχαν στην Ευρώπη μια καλύτερη τύχη. Όχι να χύσεις δάκρυα στο πληκτρολόγιο, όχι να φιλοξενήσεις για έξι ώρες έξι πρόσφυγες στις έξι του μήνα, αλλά να βουτήξεις τη ρημάδα τη γλώσσα σου στον πραγματισμό του ανθρωπισμού. Να διαγνώσεις πριν βρίσεις, να προβληματιστείς, να παλέψεις με δύσκολους στοχασμούς, πώς στ αλήθεια θα βοηθήσεις τον αγώνα για επιβίωση των φτωχών και των κατατρεγμένων αυτού του κόσμου, ουσιαστικά, ρεαλιστικά, ανθρώπινα.
Μακριά απο γενικευμένες ανθρωπιστικές ουτοπίες αναδυόμενες απο φωτοσοπαρισμένες φωτογραφίες νεκρών παιδιών , με πραγματιστικές προσεγγίσεις και παρεμβάσεις που θ αλλάξουν στ αλήθεια τη ροή των ζωών τους κι όχι λύσεις διετίας για ελάχιστα ποσοστά δοκιμαζόμενων πληθυσμών.


Φράχτες, συρματοπλέγματα, Νατοικά πλοία, διακινητές, ηρωικές ΜΚΟ, ηρωικοί απλοί καθημερινοί παππούδες και νέοι, στις επάλξεις. Η μάχη του ανθρωπισμού με το φαίνεσθαί του, του ρεαλισμού με την ουτοπία, των πολιτικών ουσιαστικής αφομοίωσης με τις πολιτικές εξόντωσης και αποκλεισμών, μόλις ξεκίνησε. Και κυρίως, η μάχη των αριθμών με τις ζωές των ανθρώπων που αυτοί εκπροσωπούν.

Η ανθρώπινη ζωή δε θα γίνει ποτέ νούμερο, τουλάχιστον ώσπου να διασφαλιστεί η στοιχειώδης επιβίωσή της. Όχι γιατί το γράφει σε κάποιο ανθρωπιστικούλι ”let_me_feel_important_tonight” blog, μα γιατί τα νούμερα καταργούνται στο γέλιο και το κλάμα κάθε ενός νεογέννητου.

Πάμε όμως να δούμε τα κεφάλαια αποσπασματικά και ένα προς ένα.

Ευρώπη

«Απάνθρωπη», «φασιστική», «σκατά στην Ευρώπη σας», έχουν γίνει τα trends της διαλεκτικής μαχητικότητας και αμείλικτοι διαδικτυακοί λαιμητόμοι.
Ε ναί φυσικά οι εμπνευστές τους είναι και ζούν στην Ευρώπη. Που αλλού θα χαν μετά απ αυτά λαιμό;

Και λίγο αργότερα μας διευκολύνει πολύ για μια ακόμη φορά, ο Κορνήλιος ο Μέγας, ο σπουδαίος ανθρωπιστής φιλόσοφος - που ελπίζω κατάφερνει να γλιτώσει απ τους άνωθεν χαρακτηρισμούς.

"Δεν θέλω να πω με κανέναν τρόπο ότι όλα αυτά απαλείφουν τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Δυτικοί. Λέω μόνον ότι η ιδιαιτερότητα του δυτικού πολιτισμού έγκειται ακριβώς στην ικανότητά του της αυτοαμφισβήτησης και της αυτοκριτικής. Στην ιστορία της Δύσης, όπως και σε όλες τις άλλες ιστορίες, υπάρχουν θηριωδίες και φρικαλεότητες.

Aλλά όμως μόνον η Δύση δημιούργησε την ικανότητα για εσωτερική αμφισβήτηση ­αμφισβήτηση των ίδιων των θεσμών και των ιδεών της εν ονόματι της λογικής συζήτησης μεταξύ των ανθρώπων, η οποία παραμένει ανοιχτή στο διηνεκές και δεν αναγνωρίζει έσχατο δόγμα."

Το ευρωπαικό οικοδόμημα βασίστηκε εν πολλοίς καθοριστικά σε μεταναστευτικά κύματα στο ρου των αιώνων. Η Ευρώπη το 2015 άνοιξε τα σύνορά της σε περισσότερους απο 1 εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες και ακόμη 2 εκατομμύρια αναζητούν το χρυσό πέρασμα προς αυτήν το 2016. Ευρωπαικές χώρες όπως η Σουηδία και η Γερμανία διαθέτουν υψηλότατα ποσοστά 2ης και κυρίως 3ης γενιάς μεταναστών, στους οποίους οφείλουν στ αλήθεια ενα καταλυτικά μεγάλο μέρος της ανοικοδόμησης και της βιομηχανικής επανάστασης των κρατών τους.

Ναι η Ευρώπη έχει ευθύνες, ναι η Ευρώπη στήριξε και διεκπεραίωσε πολέμους και ιδιοτελείς ιμπεριαλιστικές πολιτικές. Επέτρεψε στην Αμερική να ανεβοκατεβάζει καθεστώτα ( Ιράκ, Αφγανιστάν ) και ν αφήνει πίσω της καμμένη γη. Ναι η Ευρώπη άργησε να χύσει τα δάκρυα ανθρωπισμού της για τον Αιλάν και πολύ δε περισσότερο άργησε ( και αργεί ) δραματικά να τσακίσει τους διακινητές και να εκρεαλίσει τις εξ ορισμού δύσκολες επιλογές αυτών των άμοιρων κατατρεγμένων.
Ναι η Ευρώπη σύρθηκε απ αυτές τις ίδιες τις ανεπάρκείες της και τις ιδεοληψίες της, να ικετεύει τον Ερντογάν να κάνει τα αυτονόητα και να στήνει παζάρι με ανθρώπινες ψυχές για διευκολύνσεις τύπου Visa.
Ναι η Ευρώπη που δεν πρόλαβε να επουλώσει την ιστορική πληγή του ναζισμού γεννά σύγχρονες ιλλαροτραγικές εκδοχές του, ακόμη και σε κυβερνήσεις κρατών της και τους επιτρέπει δήθεν να τολμούν να θεωρούν εαυτούς, ισχυρούς πολιτικούς της πόλους, χωρίς στ αλήθεια αυτό να ακουμπά την αλήθεια της.

Μα Ω εκ του θαύματος, η Ευρώπη συνεχίζει να παραμένει φανατικά ο ένας και μοναδικός προορισμός όλων του κόσμου των κατατρεγμένων. Η κακιά Ευρώπη ακόμη και συγκρινόμενη με άμεσα γειτονικά ζάμπλουτες χώρες του Κόλπου , που θα είχαν θεωρητικά ανάλογες ( αν όχι υπερτερούσες ) εφεδρείες βοήθειας.
Ναι, η Ευρώπη είναι στα χείλη καθενός μουσκεμένου ως το κόκκαλο πρόσφυγα στην Ειδομένη, η Ευρώπη ηχεί ως η μόνη λέξη προορισμού στους καταυλισμούς εκατομμυρίων ανθρώπων στην Τουρκία, Ευρώπη θα ψέλλιζε και το μωρό που βαφτίζεται στη λάσπη αν είχε προλάβει να μάθει να μιλά.

Διαβάζω φανατισμένες επιθέσεις και θορυβώδες υβρεολόγιο κατά της Ευρώπης. Απο ευρωπαίους facebookάδες, που δεν κινδυνεύουν να τους κλείσουν ετσιθελικά το google απόψε το βράδυ χωρίς αιτία ή να καταδικαστούν σε 70 δημόσια μαστιγοραπίσματα μέχρι να ιδρώσει αίμα η μπαμπάτσικη σάρκα τους.

´´ Σκατά στην Ευρώπη σας´´, απ αυτούς που θα βγουν για drink μισή ώρα μετά σ ένα δυτικό μαγαζί, ν ακούσουν όποια στο διάολο μουσική θέλουν και να βρίσουν φωναχτά κυβερνώντες και δυνάστες. Ανελεύθερη η Ευρώπη, καταδυναστεύει τη δημοσιογραφία, ανέχεται την ενδοοικογενειακή βία, το bullying και χίλια δυο άλλα ( όντως σοβαρότατα ) κακά, και καλά στο επιχειρείν να παρουσιάσουν το κοιμώμενο τέρας της Ευρώπης.
Και εκεί σταματάς ένα λεπτό, παύεις να διαλέγεσαι έντονα και σου ρχεται απλά, ενστικτωδώς να ρωτήσεις. ´´ Ένα μήνα Σαουδική Αραβία, Ιράν και Κουβέιτ, τι λες; ´´

Δριμεία κριτική στην Ευρώπη ακόμη κι απο Νοτιοευρωπαικές Κυβερνήσεις κρατών που υποσχέθηκαν στους πάντες τα πάντα και συγχωρέθηκαν απο μπουλούκια συγχυτικών ψηφοφόρων, μα δε θα συγχωρεθούν ποτέ απ τα πνιγμένα μωρά της Ιστορίας, για τις ιδεοληπτικές πολιτικά χρυσοφόρες ουτοπίες που τους έταξαν.

Τα ευρωπαικά συγκοινωνούντα δοχεία δε μοιράζουν ισότιμα τα υγρά τους. Και αυτό δημιουργεί εξ ορισμού αντιφάσεις και ανισότητες.
Ήδη το 2014 πριν το μεγάλο κύμα προσφύγων οι αιτήσεις ασύλου ανα ευρωπαική χώρα ήταν κάπως έτσι :

Γερμανία 200.000 Σουηδία 70.000 Γαλλία 63.000 Ιταλία 60.000 ... Κροατία 450, Πορτογαλία 425, Σλοβενία 385.
Διαβάζουμε στο σουηδικό Υπουργείο Μετανάστευσης (http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Statistik/Asylsokande---de-storsta-landerna.html)

Χώρες προέλευσης αιτούντων άσυλο:

Ιανουάριος 2015 Ιανουάριος 2016
Συρία 2520 1825 -28%
Αφγανιστάν 606 1059 +75%
Ιράκ 434 878 +102

Ενδιαφέροντα στ αλήθεια στατιστικά στην ουσία του προβλήματος σχετικά με τον εξ ορισμού δύσκολο διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.
Δε θα περίμενε κανείς ας πούμε η εμπόλεμη Συρία να υστερεί σε εισροή πληθυσμών ( έστω και σε μεμονωμένους μήνες) του κατάτι «πιο ήρεμου» Αφγανιστάν ενισχύοντας τη θεωρία της μεταναστευτικής όσμωσης.

Πρόσφυγες-Μετανάστες

Τα πλήθη δεν υπακούουν στον ανθρωπισμό του καναπέ.
Τα πλήθη δεν υπακούουν ούτε καν στους ήρωες εθελοντές που σπεύδουν σε απόκρυμνες ακτές της Ελλάδας, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, στις εθνικές οδούς και στα χωράφια της πείνας να τους περιθάλψουν. Και φυσικά τα πλήθη δεν υπακούουν σε πολιτικές αποστειρωμένων γραφείων στις Βρυξέλλες.

Τα πλήθη υπακούουν στις βασικές, γυμνές απο προθέσεις και επιρρήματα, βιολογικές αρχικά και κοινωνικές κατ επέκτασην ανάγκες.

Κι αν αφαιρέσουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και βάλουμε στη θέση τους δεκάδες χιλιάδες ´´πολιτισμένους´´ δυτικούς. Μιλιούνια κόσμου που ξεχνώντας καταγωγή, ανατροφή και παιδεία, στην καταχνιά της πείνας , στους δρόμους της εξαθλίωσης, στο μονοπάτι του αγνώστου, στην αγωνία του κλάματος του μικρού παιδιού, βρίσκονται ως πλήθη στο δρόμο.
Τα πλήθη των ανθρώπων πρέπει να φάνε ψωμί, να κατουρήσουν, να κοιμηθούν, να πάρουν φάρμακα, να ζήσουν, να κάνουν σεξ. Αλλιώς τα πλήθη θα αλληλοεξοντωθούν, θα αρρωστήσουν, θα εξαγριωθούν, θα αλληλοσυμπλακούν, θα πάρουν το δίκαιο της πυγμής στα χέρια τους σαν ύστατη λύση. Είτε είναι πλήθη απ τη Συρία, είτε απ τη Σουηδία, είτε απ τον Καναδά, η αναγκαστική αλλοτρίωση της συμπεριφοράς του ατόμου ως μέρος του πλήθους, πρέπει να θεωρείται απ όλους δεδομένη και αδιαμφισβήτητη.
Δεν έχει τόσο να κάνει με το ίδιο αυτο το ποιόν του ατόμου, μα κυριότερα με την νέα του ιδιότητα, τον αγώνα επιβίωσης, την εξαθλίωση, το αίσθημα αδικίας, το βάρος της ευθύνης των απογόνων.
Αυτός είναι κι ο λόγος που καθιστά πρακτικά ανέφικτη την αυτόματη αφομοίωση και χείρα βοηθείας στο σύνολο των εκατομμυρίων ψυχών που θίγονται και όχι μόνο όσων κατάφεραν να φτάσουν στα παράλια, μα και όσων δικαιούνται εν δυνάμει να φτάσουν εκεί, στη γλώσσα του ανθρωπισμού.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα. Κάτι επι της ουσίας βασικό.
Αυτό που δυσκολεύει και θα δυσκολεύει αφόρητα την ουσιαστική αφομοίωση των κατατρεγμένων αυτών πληθυσμών σε νέες πατρίδες.

Και ακούει στο όνομα Θρησκεία.
Δεν το έκαναν επίτηδες, δεν το θέλησαν μα τους προέκυψε. Όχι ανεξιθρησκεία όπως δικαίωμα. Θρησκεία όπως ιερός νόμος. Όπως Σαρία, όπως αφήνω τη θρησκεία να επιλέγει τα ρούχα, τα φαγητά και τη ζωή μου.

Είναι κοινό μυστικό πως τεράστιες μάζες σύγχρονων δυτικών πληθυσμών, σε ενδεχόμενη απόπειρα μετανάστευσης, θα εμφάνιζαν συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες προσαρμογής σε μια νεα ζωή, απο τα πλήθη των – στην συντριπτική πλειοψηφία τους – φανατικά θρησκευόμενων προσφύγων και μεταναστών που αναζητούν την νέα πατρίδα με σοβαρότατες δεσμευτικές αγκυλώσεις.

Παιδιά και έφηβοι που μεγάλωσαν μέσα σ αυτή την θρησκοληπτική ψύχωση και άφησαν τη θεοκρατία να τους συστήσει με τούτο τον κόσμο.
Ναι φυσικά καθένας έχει δικαίωμα να κουβαλήσει ότι αυτός θέλει στην νέα του πατρίδα και να πιστεύει σε δαιμόνους και τέρατα. Δεν έχει όμως δυστυχώς κάνεις το δικαίωμα να ζητά βοήθεια παραμένοντας βαθιά ψυχωτικός, αρνούμενος το φάρμακο του σεβασμού της διαφορετικότητας και των κυρίαρχων κανόνων στην Νέα Γη. Και τούτο ακριβώς, είναι που καταντά σχεδόν ακατόρθωτο σε ταχαίως και άναρχα εγκατεστημένες ομάδες έντονα δεσμευόμενων απο δόγμα προσφύγων.

Γιατί αν είναι μια φορά δύσκολο να πείσεις μια ομάδα «κακών» και «άσπλαχνων» δυτικών, να αποδεχθούν και να τείνουν χείρα βοηθείας σε αλλότριους πληθυσμούς, τούτο καταντά χιλιάδες φορές δυσκολότερο αν τούτοι οι πληθυσμοί κουβαλάν μαζί τους την πεποίθηση πως θ αλλάξουν το φαγητό της Παρασκευής με θρησκευτικούς όρους στην Νέα Γη , αγνοώντας το πόσο πιο επιτακτική είναι γιαυτούς η επιβίωση απ τον σεβασμό στη θρησκοληψία.
Τη στιγμή λοιπόν που η συντριπτική πλειοψηφία των επίσημων ισλαμιστικών φορέων και ενώσεων στα ευρωπαικά κράτη συνεχίζει φωναχτά και υποσυνείδητα να θεωρεί εν πολλοίς πως το Κοράνι υπερτερεί του Συντάγματος, τούτο θα σηκώνει στη συνείδηση των λαών της Ευρώπης, τον ψηλότερο φράχτη όλων.

Σε τούτα λοιπόν τα ευαίσθητα σημεία που αφορούν τις καταιγιστικές ανάγκες και τα αγκάθια προσαρμογής και αφομοίωσης των - επειγόντως ή λιγότερο - μεταναστευτικών ροών στην ευρωπαική γη, σ αυτά πρέπει, αντι δακρύβρεχτων τσιρίδων τελικά απάνθρωπου ανθρωπισμού, να εστιάσει το σύγχρονο debate.

Και φυσικά τους τρεις εξίσου βασικούς άξονες να αποτελούν:
- Η άνευ όρων διακοπή των γεννοκτόνων στρατιωτικών επιχειρήσεων του ψυχροπολεμικού διπόλου.
- Ο ολοκληρωτικός διαμελισμός των ξεφτυλισμένων εκπροσώπων του ανθρώπινου είδους διακινητών.
Μα και κυρίως,
- Ο εξανθρωπισμός, η επείγουσα αποθεοκρατικοποίηση, οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, η δριμεία τιμωρία παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η συνολική προσπάθεια εκπαιδευτικής και φιλοσοφικής (επ)ανάστασης των γενέτειρων χωρών αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων.
Ανθρώπων που στην τελική ανάλυση δε θα χουν αλλιώς ποτέ το αληθινό δικαίωμα να γράψουν ένα κείμενο σαν και τούτο, να διαφωνήσουν, να διαπληκτιστούν , να κριτικάρουν και να ζήσουν ελεύθερα, χωρίς δυνάστη μπούσουλα στην ύπαρξή τους, χωρίς τις ευλογίες θεών και δαιμόνων.

Μόνο έτσι θα υπάρχει επι της ουσίας ελπίδα για την ανασυγκρότηση, τον διαφωτισμό και την αυτοκριτική στη βάση του προβλήματος, στη γέννηση, την ανατροφή και την ελεύθερη απο ιδεοληψίες εκπαίδευση των αναφερόμενων πληθυσμών στην ελπίδα και το δικαίωμά τους να αποκτήσουν τους δικούς τους Καστοριάδηδες.

Γιατί όσο φασιστικά απάνθρωποι μπορούν να γίνουν οι Όρμπαν και οι Ζέμαν της Ευρώπης , άλλο τόσο επώδυνα και ουτοπικά απάνθρωποι καταντούν οι δακρύβρεχτοι ανθρωπιστικούληδες της κιμαδομηχανής του διαδικτύου.

Τούτοι που χωρίζουν διπολικά τους ανθρώπους σε φασίστες και μη και απέχουν απ τις ουσιαστικές λύσεις του προσφυγικού όσο ο ανθρωπισμός απ αυτό που θαρρούν πως πρεσβεύουν.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση