Ευρώπη 21/02/2016

Κάμερον, σχοινοβατώντας ανάμεσα στο λαϊκισμό και την βρετανική μεθοδολογία

Είναι εξοργιστικό ότι από την μία κατηγορούμε την ΕΕ ότι δεν είμαστε μέρος των κεντρικών αποφάσεων, αλλά από την άλλη οι ίδιοι δεν θεωρούμε ότι οφείλουμε να διαμορφώσουμε τα ευρωπαϊκά δρώμενα με συγκεκριμένες υλοποιήσιμες και μετρήσιμες προτάσεις .

Δεν έχουμε σαν χώρα το προνόμιο να είμαστε οι μόνοι όπου οι λαϊκιστές παίζουν καταλυτικό ρόλο στην πολιτική σκηνή.  Η Μεγάλη Βρετανία πάντα είχε το δικό της κύμα λαϊκισμού που επηρέαζε τα τεκταινόμενα στον δημόσιο βίο της.  

Αντιμέτωπος αυτού του κύματος, ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron φαινομενικά παγιδεύτηκε στη δέσμευση για δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου 2016 προκειμένου οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας να αποφασίσουν για την παραμονή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απόφαση που θα χαράξει αποφασιστικά την πορεία της χώρας τους  αλλά και της ίδιας της ΕΕ τον επόμενο αιώνα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σύρθηκε  σε αυτή την λύση για εσωτερικούς προεκλογικούς λόγους.  Κάπου εκεί όμως η καιροσκοπική αυτή πολιτική επιλογή έδωσε τη θέση της σε μια μεθοδολογική , όπως αποδείχθηκε, προετοιμασία της Βρετανικής αντιπροσωπίας για τη συνόδου κορυφής  με τα υπόλοιπα κράτη μέλη στις 18 & 19 Φεβρουαρίου 2016.

Σε ένα 8λεπτο βίντεο στην σελίδα του στα κοινωνικά δίκτυα, αναρτημένο στις 20 Φεβρουαρίου, ο David Cameron συνόψισε τα αποτελέσματα της συνόδου σε ένα υποδειγματικό λόγο, με τρόπο που δεν έχω ακούσει από κανέναν Έλληνα κοινοβουλευτικό από το 2004 και μετά.

Όχι μόνο εξήγησε συγκεκριμένα πως εξασφάλισε όλα όσα ήθελε η Βρετανική πλευρά  στην διαπραγμάτευση με τις υπόλοιπες 27 χώρες αλλά ανέπτυξε και το σκεπτικό του γιατί πλέον είναι καλύτερα η MB εντός της ΕΕ παρά εκτός ώστε να κατευθύνει τους Βρετανούς στο προσεχές δημοψήφισμα.

Η ισχύς του λόγου του ήταν τα συγκεκριμένα παραδείγματα και η προετοιμασία του εγχειρήματος της Βρετανικής διπλωματίας σε όλα τα επίπεδα.

Ούτε ερασιτεχνισμοί, ούτε συναίσθημα, ούτε αοριστολογίες.

Παραθέτω ακολούθως συγκεκριμένες αποστροφές από το λόγο του:

- Εξασφάλισε το νόμισμά του

- Εξασφάλισε ότι η Bank of England θα είναι υπεύθυνη για τη νομισματική πολιτική της ΜΒ

- Εξασφάλισε ότι η ΜΒ δεν θα είναι μέρος bailout για άλλες χώρες (πλήγμα για την Ελλάδα)

- Εξασφάλισε ότι οι Βρετανικές εταιρίες δεν θα αντιμετωπίσουν διακρίσεις στο ελεύθερο εμπόριο εντός της ΕΕ λόγω των ανωτέρω

- Υπολόγισε ότι επιτυγχάνει ένα 2% ανάπτυξη καθώς οι οικονομικές υπηρεσίες αποτελούν τα 2/3 της Βρετανικής οικονομίας

- Θα κατευθύνει την ΕΕ σε στενότερες εμπορικές σχέσεις με ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία & Ιαπωνία

- Θα θέσει εμπόδια στην ανεξέλεγκτη μετακίνηση πολιτών εντός ΕΕ εκεί που θεωρεί ότι γίνεται κατάχρηση καθώς και στην παροχή μη ανταποδοτικών κοινωνικών παροχών όπως:

 • Απέλαση και απαγόρευση εισόδου σε εγκληματίες
 • Απαγόρευση σε εθνικότητες εκτός ΕΕ αλλά με δικαίωμα εργασίας στην ΕΕ να φέρνουν τις οικογένειές τους στην ΜΒ
 • Διακοπή κοινωνικών παροχών σε μη Βρετανούς πολίτες
 • Πολίτες της ΕΕ που εντός 6 μηνών δεν βρίσκουν εργασία θα αποχωρούν (πλήγμα για τους  Έλληνες εργαζόμενους στη ΜΒ)
 • παρέλευση 4ετίας σε πολίτες της ΕΕ για πλήρη πρόσβαση στις κοινωνικές παροχές (πλήγμα για τους Έλληνες εργαζόμενους στη ΜΒ)
 • διακοπή των κοινωνικών παροχών για τέκνα εκτός ΜΒ

Στη συνέχεια κατέστησε σαφές ότι  η ΜΒ

 • Δεν θα γίνει μέρος μιας πολιτικής ένωσης της ΕΕ
 • Δεν θα γίνει μέρος του Ευρωστρατού
 • Θα μπλοκάρει εθνική εφαρμογή ανεπιθύμητων ευρωπαϊκών νομοθετημάτων  
 • Συνθήκες για περαιτέρω ένωση προς τον σκοπό της ευρωπαϊκής υπερπολιτείας δεν θα έχουν εφαρμογή στη ΜΒ
 • Θα διαχειρίζεται περιπτώσεις απάτης συμφώνα με τη δική τους νομοθεσία και όχι της ΕΕ

Κατόπιν εξήγησε γιατί συμφέρει την Βρετανία η παραμονή στην ΕΕ

 • Θα μπορεί εκ των έσω να διαμορφώσει την πολιτική της ΕΕ
 • Θα διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή
 • Θα αναλάβει κυρίαρχο ρόλο εντός ενός από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους οργανισμούς και θα μπορεί να επιβάλει κυρώσεις όπως π.χ. σε Ρωσία και Ιράν
 • Θα είναι ασφαλέστερο για τους Βρετανούς πολίτες καθώς εγκληματίες και τρομοκράτες θα μπορούν με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης να εκδοθούν εντός λίγων εβδομάδων στη ΜΒ ενώ αν έπρεπε να διαπραγματευθεί ξεχωριστό πλαίσιο με τις 27 χώρες θα χρειαζόταν χρόνια. Επίσης θα υπάρχει συνεργασία για κυβερνοεγκλήματα, παράνομη διακίνηση ανθρώπων και άλλα διακρατικά αδικήματα.
 • Πλήρη πρόσβαση σε μια αγορά 500εκ. για τις βρετανικές εταιρίες με μία συμφωνία και όχι 27 ξεχωριστές
 • Είναι σε καλύτερη συμφωνία με τη ΕΕ από ότι η Ελβετία και η Νορβηγία

Στο τέλος ζήτησε από τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ τη παραμονής  και ότι θα κάνει εκστρατεία υπέρ αυτού.

Πιθανότατα αυτή η εξέλιξη βολεύει όλες τις πλευρές καθώς πάντα ήταν ιδιαίτερη περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας.  Αν τα υπόλοιπα κράτη μέλη αποφασίσουν να κινηθούν προς την ομοσπονδοποίηση με σύσταση ευρωστρατού και κοινής εξωτερικής πολιτικής θα είναι απαλλαγμένα από τα προσκόμματα της Βρετανικής πλευράς.    

Το μεγάλο όμως πισωγύρισμα ήταν στα ίσα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ. Τα κράτη μέλη οφείλουν να στηρίζουν την ευημερία των πολιτών τους όπου και αν ζουν ή εργάζονται αυτοί.  Η μη άμεση πρόσβαση στα οφέλη του Βρετανικού κοινωνικού κράτους για εργαζόμενους που καταβάλουν τις εισφορές τους είναι άδικη και μονομερής.  Ιδίως αν σκεφθεί κανείς τα 1,26 εκ. Βρετανούς πολίτες που ζουν και ευημερούν εκτός Μεγάλης Βρετανίας στις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ απολαμβάνοντας τα πλήρη δικαιώματα των εγχώριων πολιτών.

Εκεί οι υπόλοιπες χώρες θα όφειλαν να διαπραγματευθούν συντονισμένα. Το σλόγκαν  "no more something for nothing " του Βρετανού πρωθυπουργού ήταν καθαρά λαϊκίστικο επιχειρώντας να εξευμενίσει τις υπέρ του brexit μάζες που ωρύονται κατά των μεταναστών.  Αλλά κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά.  Όπου χλωρά σε αυτή την περίπτωση είναι οι συνεπείς οικονομικοί μετανάστες που συνεισφέρουν με τους φόρους τους στηρίζοντας τους αποδέκτες των κοινωνικών επιδομάτων, οι περισσότεροι  εκ των οποίων είναι Βρετανοί πολίτες  που δεν έχουν εργαστεί ποτέ.  

Θα ήταν εν κατακλείδι ενδιαφέρον να δούμε πως προετοιμάστηκε η Ελληνική αντιπροσωπία για αυτή την κρίσιμη σύνοδο, πως αξιολόγησε την κατάσταση, τι προέβλεψε για να υπερασπιστεί τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των περίπου 65,000 Ελλήνων πολιτών στην Μεγάλη Βρετανία και ποιες θέσεις κατέθεσε στη σύνοδο πέρα από την απειλή βέτο για ανταλλάγματα στο προσφυγικό.

Εγώ πάντως δεν βρήκα κανένα σχετικό στοιχείο. Είναι εξοργιστικό ότι από την μία κατηγορούμε την ΕΕ ότι δεν είμαστε μέρος των κεντρικών αποφάσεων, αλλά από την άλλη οι ίδιοι δεν θεωρούμε ότι οφείλουμε να διαμορφώσουμε τα ευρωπαϊκά δρώμενα με συγκεκριμένες υλοποιήσιμες και μετρήσιμες προτάσεις .

Ηλίας Κώνστας
Msc Engineering Management
Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος «Δημιουργία, Ξανά!»

www.facebook.com/KonstasEuroelections

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση