Αντιπλημμυρική προστασία

Τώρα η φύση απλά υπέδειξε το τι έκαναν λάθος όλοι οι εμπλεκόμενοι
Το 1989 έκτιζα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής παραθεριστικές κατοικίες εντός οικισμού. Το οικόπεδο ήταν κοντά σε ρέμα,το οποίο για πολλά χρόνια δεν είχε κατεβάσει νερό.Ο νόμος με υποχρέωνε να κατασκευάσω ειδικά θεμελιωμένο προστατευτικό τοιχίο στα όρια του οικοπέδου με το ρέμα και να οικοδομήσω το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το τοιχίο,όπως και έκανα.

Η Φούρκα είναι ένα παραλιακό χωριό της χερσονήσου της Κασσάνδρας,από την πλευρά του Αιγαίου πελάγους,την οποία διασχίζει ένα ρέμα μεγάλου πλάτους,αλλά και αυτό ήταν ξεροπόταμος για πολλά χρόνια.

Το καλοκαίρι εκείνο πήγα να επισκεφτώ φίλους μου που είχαν παραθεριστικά στην Φούρκα.Μου έδειξαν ένα οικόπεδο,που είχε αγοράσει κάποιος έναντι 50 εκατομμυρίων δραχμών,το οποίο ήταν εμφανώς μέσα στο ποτάμι.Είχε προέλθει από μπάζωμα του χώρου.Τότε έμαθα ότι στην Χαλκιδική πολλοί τίτλοι ιδιοκτησίας δίνονταν με βεβαιώσεις των κοινοταρχών και μεταγράφονταν στο υποθηκοφυλακείο. Αρκεί να μην υπήρχε άλλος διεκδικητής,οπότε έμπλεκε η υπόθεση.

Τέλη Αυγούστου της ίδιας χρονιάς έβρεξε κατακλυσμιαία. Από τα σπίτια που είχα ήδη κατασκευάσει τους σκελετούς,έβλεπα με τρόμο το αθώο ρεματάκι να είχε μετατραπεί σε ορμητικό χείμαρρο. Μέχρι να κοπάσει η θύελλα συνειδητοποίησα ότι το τοιχίο μ' έσωσε.

Έμαθα ότι από την Φούρκα έπαθαν ζημιές σπίτια και πήγα να δω την έκταση της καταστροφής. Το οικόπεδο των 50 εκατομμυρίων δεν υπήρχε,το είχε παρασύρει το νερό.Επίσης τρεις κατοικίες διώροφες που ήταν μπροστά στην θάλασσα,αλλά δίπλα στην κοίτη του ποταμού χωρίς κανένα προστατευτικό τοιχίο,είχαν γύρει κατά 30 μοίρες προς τα εμπρός γιατί το νερό είχε υποσκάψει τα θεμέλια.Είχαν φύγει οι τοίχοι των προσόψεων και φαινόταν οι οικοσκευές.Ήταν για κατεδάφιση, κάτι που έγινε.Το γεγονός μετά χρόνια ξεχάστηκε.

Με την ευκαιρία ενός γάμου που έγινε στην περιοχή κοντά στο 2000,από περιέργεια επισκέφτηκα ξανά την περιοχή εκείνη της Φούρκας.Είχε ξαναδημιουργηθεί το οικόπεδο των 50 εκατομμυρίων στην θέση του και είχε οικοδομηθεί,το ίδιο και οι τρεις κατοικίες,αυτή την φορά όμως είχαν φροντίσει να κάνουν προστατευτικά τοιχία,χωρίς βέβαια να τηρηθούν τα 10 μέτρα από το τοιχίο,γιατί δεν θα έμενε οικόπεδο για κτίσιμο.

Τίποτε δεν εξετάζεται σε σχέση με κάποιο χωροταξικό.Εάν έχω τίτλο κτίζω.Όσο μεγαλύτερη η αξία της γης,τόση μεγαλύτερη η παρανομία.Γι' αυτό και στην πρόσφατη πλημμύρα των Αθηνών είδαμε δρόμους να γίνονται χείμαρροι και να χάνονται περιουσίες.Μα οι δρόμοι ήτανε ρέματα. Όποιος επιτήδειος καταφέρνει να βγάλει μία οικοδομική άδεια,κτίζει και πουλάει στον ανυποψίαστο επί το πλείστον κόσμο. Δεν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα,η περιοχή κτίστηκε χωρίς γενικό σχέδιο,αλλά διαμορφώθηκε κατά το πως εξυπηρετούσε τους ''σκαπανείς'' της περιοχής.Οι άλλοι ακολούθησαν. Οπότε τώρα η φύση απλά υπέδειξε το τι έκαναν λάθος όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Γιώργος Παράσχος
μέλος ΕΕ της
''Δημιουργίας,ξανά!''
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση