Φυσικό Αέριο: Eμπόριο ελπίδας ή μήπως όχι;

Υποθετικά όμως ακόμα και αν αυτό συμβεί, τα κέρδη για την χωρά θα αποδοθούν σε μακροχρόνια βάση και σίγουρα όχι άμεσα λόγω της διαδικασίας εξόρυξης και διανομής του αερίου σε τρίτες χώρες, που απαιτούν αρκετό χρόνο και έξοδα.
Κωνσταντίνος Κουτσαντώνης , Φοιτητης Πα.Πει

Εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει ξεκινήσει ένα ανηλεές εμπόριο ελπίδας τόσο από κυβερνητικές πήγες όσο και μέσω των ΜΜΕ που αφορούν το υποτιθέμενο φυσικό αέριο της Ελλάδας. Τις τελευταίες εβδομάδες ειδικά τα τηλεοπτικά πάνελ κατακλύζονται από αναλύσεις ειδικών και μη σχετικά με τα πιθανά κέρδη της χώρας από τις μελλοντικές εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές όπως νότια της Κρητης, στο Ιόνιο αλλά και στο Αιγαίο πέλαγος. Θα πρέπει να εξεταστεί τι ακριβώς εξυπηρετούν αυτές οι συνεχείς αναφορές και αναλύσεις που φτάνουν σε συμπεράσματα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει μια νέα Κύπρος, ένας ενεργειακός παράδεισος στο κέντρο της Μεσόγειου. Πολλές φορές οι κυβερνήσεις όταν βρίσκονται προ δύσκολων αποφάσεων επιδιώκουν τον πρόσκαιρο κατευνασμό του κοινού αισθήματος προβάλλοντας διαφορές ειδήσεις και γεγονότα που βοηθούν στην ψυχολογική έπαρση και αισιοδοξία του λάου για το μέλλον.

Σίγουρα εκθέσεις όπως αυτή της Deutsche Bank που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας και αναφέρουν εξωπραγματικά ποσά ως πιθανά κέρδη από το φυσικό αέριο μπορούν να επιτύχουν εύκολα αυτόν τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας και την πρόσκαιρη και υπέρμετρη αισιοδοξία. Γενικότερα η σχέση του μέσου Έλληνα με τέτοιου είδους ειδήσεις είναι ιδιόμορφη. Πάντα οι Έλληνες αναζητούσαν μια λύση την τελευταία στιγμή, ένα γεγονός που θα σώσει την χωρά από διαφορές δύσκολες καταστάσεις όπως η παρούσα οικονομική κρίση. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που δημιουργήσαμε ως Έλληνες την έκφραση ‘’από μηχανής θεός’’ . Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοηθεί από όλους τους Έλληνες είναι ότι είτε υπάρχει ένας τεράστιος κρυμμένος ‘’θησαυρός’’ στα ελληνικά ύδατα στις προαναφερθείσες περιοχές είτε όχι από μόνο του αυτό δεν αρκεί για να οδηγήσει την χωρά σε μια εποχή ευημερίας μακριά από Μνημόνια, μεσοπρόθεσμα, χαράτσια και κυρίως την πολιτικοοικονομική και κοινωνική αβεβαιότητα που ενυπάρχουν στην καθημερινότητα όλων εδώ και μερικά χρόνια.

Σίγουρα υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να υπάρχουν όντως αυτά τα κοιτάσματα. Περά όμως απ αυτό, είναι κάτι το όποιο θα μπορεί να τεκμηριωθεί σε κάποιο σεβαστό χρονικό διάστημα από σήμερα μιας και απαιτείται αρκετός χρόνος έτσι ώστε να γίνουν οι σεισμικές μελέτες από τις αναδοχές εταιρίες που θα καταδείξουν τελικά το αν υπάρχουν όντως υδρογονάνθρακες. Υποθετικά όμως ακόμα και αν αυτό συμβεί, τα κέρδη για την χωρά θα αποδοθούν σε μακροχρόνια βάση και σίγουρα όχι άμεσα λόγω της διαδικασίας εξόρυξης και διανομής του αερίου σε τρίτες χώρες, που απαιτούν αρκετό χρόνο και έξοδα.

Γίνεται έτσι κατανοητό ότι η λιτότητα θα συνεχίζει να βρίσκεται στις ζωές μας για αρκετά χρόνια ακόμα και το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε ως Έλληνες είναι να βοηθήσουμε στην ανασύσταση του κράτους και των θεσμών αυτού έτσι ώστε να εξορθολογήσει η λειτούργει του. Αν αυτό επιτευχτεί θα είναι πολύ πιο εύκολο για οποιαδήποτε κυβέρνηση έχει την εξουσία σε μερικά χρόνια από τώρα να προχωρήσει σε μια εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου κάτι που θα βοηθήσει την χωρά να αναδειχτεί σε πολύ σημαντικό παίχτη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσόγειου.

Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση