Όχι στην αριστερά των εργολάβων

Το κράτος αντί να επιδοτεί εικονικά γεύματα θα μπορούσε να δώσει αυτά τα κονδύλια απευθείας στους φοιτητές με την μορφή κάρτας σίτισης, στα πρότυπα της κάρτας αλληλεγγύης. Έτσι οι φοιτητές θα μπορούν να επιλέγουν εάν θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα σε σούπερ μάρκετ, μαγειρεία ή εστιατόρια.
Σχεδόν κάθε πανεπιστήμιο της χώρας έχει φοιτητική λέσχη, όπου οι φοιτητές σιτίζονται είτε δωρεάν, είτε με χαμηλό κόστος. Οι λέσχες είτε είναι δημόσιες, δηλαδή κομμάτι του πανεπιστημίου, είτε είναι εκμισθωμένες σε εργολάβους. Και στις δυο περιπτώσεις, το δημόσιο επιδοτεί την φοιτητική λέσχη, συνήθως ανάλογα με τον αριθμό των φοιτητών του ιδρύματος. Για παράδειγμα, ένα πανεπιστήμιο με 10.000 φοιτητές, προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό τον οποίο κερδίζει ο εργολάβος με την καλύτερη προσφορά, συνήθως ένα ποσό 2 ευρώ/φοιτητή για κάθε γεύμα.Τι γίνεται όμως όταν από τους 10.000 φοιτητές στην φοιτητική λέσχη σιτίζονται κατά μέσο όρο οι 2.000; Τότε, το πραγματικό κόστος σίτισης ανεβαίνει στα 10 ευρώ/φοιτητή για κάθε γεύμα! Έτσι, είναι προφανές ότι κάθε εργολάβος θα προσφέρει φαγητό κακής ποιότητας, μιας και όσο λιγότεροι φοιτητές σιτίζονται, τόσο θα αυξάνεται το πραγματικό κόστος σίτισης! Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η φοιτητική λέσχη είναι δημόσια και όχι εκμισθωμένη, η σπατάλη παραμένει μιας και αρκετές μερίδες φαγητού αναμένεται να καταλήξουν στα σκουπίδια.

Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές ότι το σημερινό σύστημα είναι μη βιώσιμο και πρέπει να αλλάξει. Το κράτος αντί να επιδοτεί εικονικά γεύματα θα μπορούσε να δώσει αυτά τα κονδύλια απευθείας στους φοιτητές με την μορφή κάρτας σίτισης, στα πρότυπα της κάρτας αλληλεγγύης. Έτσι οι φοιτητές θα μπορούν να επιλέγουν εάν θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα σε σούπερ μάρκετ, μαγειρεία ή εστιατόρια. Οι εγκαταστάσεις των φοιτητικών λεσχών θα μπορούσαν να εκμισθωθούν σε ιδιώτες ώστε να λειτουργήσουν ως εστιατόρια ή να μετατραπούν σε αίθουσες διδασκαλίας όπου υπάρχουν ελλείψεις κτιριακών υποδομών.

Το ίδιο πρόβλημα, σε μικρότερη έκταση, υπάρχει και στις φοιτητικές εστίες. Η γραφειοκρατία και η ανοργανωσιά οδηγεί σε φοιτητικές εστίες χωρίς ζεστό νερό, χωρίς θέρμανση, χωρίς επαρκή συντήρηση και με διάφορες άλλες σπατάλες. Το κράτος θα μπορούσε κάλλιστα, αντί να σπαταλά πόρους, να δώσει στους φοιτητές επίδομα στέγασης. Οι εστίες θα μπορούσαν και αυτές να εκμισθωθούν σε ιδιώτες, ενώ τα επιπλέον έσοδα της εκμίσθωσης θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν μέρος του επιδόματος στέγασης.

Προφανώς οι παραπάνω κινήσεις θα προκαλούσαν αντιδράσεις από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και ... τους εργολάβους. Οι μεν θα ανακάλυπταν «εμπορευματοποίηση της παιδείας», οι δε θα πάσχιζαν να διατηρηθεί το σημερινό στρεβλό καθεστώς που τους εξασφαλίζει σίγουρα κέρδη. Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών όμως θα στήριζε αυτή την μεταρρύθμιση, όπως στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τις δυνάμεις του «μνημονιακού» ΣΥΡΙΖΑ, διότι αντιλαμβάνεται ότι αποτελεί την μόνη αριστερή δύναμη που δεν παραπέμπει στην λύση των προβλημάτων στον σοσιαλισμό, αλλά προσπαθεί να τα λύσει υπέρ των αδυνάτων (υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες).
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση