«Τριήμερος εορτασμός» ασυναρτησίας και ασέβειας προς τη Μνήμη του Πολυτεχνείου

Οι πάσης φύσεως «εξεγερμένοι» που εκτρέπονται σε έκνομες ενέργειες σε καθεστώς δημοκρατίας και πολιτικών ελευθεριών, υπονομεύουν την ίδια τη Δημοκρατία. Και μάλιστα με μεθόδους, που δεν διαφέρουν πολύ από αυτές της χούντας. Στην πραγματικότητα προδίδουν κατάφωρα την ουσία του Αγώνα του Πολυτεχνείου.
Κανείς σοβαρός και νηφάλιος σχολιαστής και πολίτης αυτής της χώρας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου 1973 υπήρξαν πολύ σημαντικά για την εποχή τους και επηρέασαν τις εξελίξεις. 

Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι υπήρξαν νέα παιδιά – φοιτητές με αγνά κίνητρα (άλλο το τι επακολούθησε…) που διακινδύνεψαν και κάποιοι από αυτούς το πλήρωσαν με τη ζωή τους, σε μιαν ευγενή και ανιδιοτελή, όσο και απελπισμένη προσπάθεια να ανατρέψουν τη δικτατορία.

Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το κυρίαρχο σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» είναι δυστυχώς ζητούμενο στην εποχή μας. Και κανείς νηφάλιος και ψύχραιμος παρατηρητής δεν είναι δυνατό να αγνοήσει ότι και τα τρία παραπάνω υπέρτατα αγαθά μιας (οποιασδήποτε) κοινωνίας προδόθηκαν «εκ των ένδον». Και αυτοί που τότε τα βροντοφώναζαν με παλμό, πίστη και αυταπάρνηση, οι ίδιοι ή οι αντιλήψεις τους ευθύνονται κατά μεγάλο μέρος για την προδοσία αυτή.

«Ψωμί» για όλους με παραγωγική εργασία και καλές αμοιβές δεν μπορεί να υπάρξει σε μια κοινωνία «του ελάσσονος κόπου», του πελατειακού κράτους, της συνδικαλιστικής ασυδοσίας, των εκβιασμών της κοινωνίας και της αέναης διεκδίκησης δικαιωμάτων, χωρίς αντίστοιχη υπηρέτηση και επιτέλεση καθηκόντων.

«Παιδεία»: Δυστυχώς το σημερινό της επίπεδο σε όλους σχεδόν τους τομείς είναι κατώτερο από το επίπεδο του 1973, παρά το γεγονός ότι ένα δικτατορικό καθεστώς δεν είναι το καταλληλότερο να υπηρετήσει το αγαθό της Παιδείας, που είναι συνυφασμένο με την ελεύθερη σκέψη. Και πάλι οι ίδιες (και από τους ίδιους) νοοτροπίες των καταλήψεων χωρίς νόημα (και χωρίς αποτέλεσμα παρά μόνο με απώλειες ωρών διδασκαλίας, βανδαλισμούς και κλοπές), σε συνάρτηση με άλλες «φοιτητικές κατακτήσεις», όπως η μη απώλεια του έτους σε καμία περίπτωση, η έλλειψη προαπαιτουμένων και η ελεύθερη μεταφορά όλων των μαθημάτων έως το …πτυχίο, έχουν υποσκάψει, υπονομεύσει και εξευτελίσει την εκπαιδευτική διαδικασία και τη συνακόλουθη αξία των πτυχίων. Για τη Μέση Παιδεία, τί να λέμε; Είναι σα να μην υπάρχει (βλ. και http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=110847

«Ελευθερία»: Εντάξει, έχουμε πολιτική ελευθερία και ελευθερία δημόσιου λόγου, που φυσικά δεν είχαμε επί χούντας. Μπορεί όμως κανείς να ισχυριστεί ότι οι πολίτες απολαμβάνουν καθεστώς ελευθερίας ή αντίθετα βιώνουν καθεστώς απειλής από ένα κράτος – δυνάστη, του οποίου «επιβαίνουν» οι εκάστοτε επιβήτορες της εξουσίας; Ένα κράτος πλήρους αναξιοκρατίας και διάλυσης, από το οποίο επωφελούνται οι εκλεκτοί της κομματοκρατίας και της οικογενειοκρατίας, εις βάρος όλων των υπολοίπων;

Και πώς συμβιβάζεται η έννοια της «ελευθερίας για όλους» με την ασυδοσία και τον βολονταρισμό κάποιων οργανωμένων κομματο-υποκινούμενων μειοψηφιών, των οποίων η συμπεριφορά θυμίζει περισσότερο τραμπούκους και νεοναζιστές ή φασίστες; 

Αποτελεί άραγε προσφορά προς την ελευθερία το να μη σ’ αφήνουν να παραδώσεις ή να παρακολουθήσεις μαθήματα, ή να διεξαγάγεις έρευνα; Αφήνουν μήπως οι υπέρμαχοι των καταλήψεων τους «αντιφρονούντες» να εκφράσουν ελεύθερα την άποψή τους ή τους ασκούν βία για να μην ακουστεί η όποια αντίθετη φωνή;

Δεν θα ήμουν καθόλου αντίθετος σε «τριήμερους» εορτασμούς της επετείου του Πολυτεχνείου. Αρκεί να ήσαν πράγματι τέτοιοι. Αντιλαμβάνομαι τον εορτασμό ως μνήμη, περισυλλογή, προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα της Παιδείας και της χώρας γενικότερα, σύμφωνο με τα αιτήματα για περισσότερη παραγωγή (ή και δίκαιη διανομή) πλούτου («ψωμί»), για ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη «Παιδεία» και για καλύτερη λειτουργία της Δημοκρατίας («ελευθερία»). Ένας τέτοιος εορτασμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολιτισμένες συζητήσεις ή και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ήπιο και χαρούμενο περιβάλλον, που θα ευνοούσε συναινέσεις και συγκλίσεις (γιατί τα προβλήματα αυτά αφορούν όλους!) και όχι συγκρούσεις και βιαιοπραγίες. 

Όσο για την «παραδοσιακή» πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία θα μπορούσε κάλλιστα να έλειπε, ως παντελώς κενή οιουδήποτε νοήματος. Ει μη τι άλλο, την βαρεθήκαμε.

Είναι καιρός να μπουν μερικά πράγματα στη σωστή τους βάση και να σταματήσουν οι κάθε λογής καπηλείες της μνήμης του Πολυτεχνείου και των θυμάτων του για φτηνά μικροπολιτικά παιχνιδάκια και ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Είναι καιρός να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη των τραμπουκισμών, των βανδαλισμών, των τραυματισμών και της βίας. 

Και όσο τα απλά αυτά δεδομένα δεν συνειδητοποιούνται διά της λογικής και της πειθούς, η προσφυγή στη βία των ΜΑΤ αποτελεί το «μη χείρον». Φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε (ευλόγως) την ανάμιξη των ΜΑΤ "πρόοδο". Και πράγματι είναι πρόοδος σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς ασυδοσίας και αριστερίστικου ψευτοεπαναστατικού αυταρχισμού. Η επιβολή της νομιμότητας αποτελεί ένα πρώτο βήμα «προόδου» και αυτό το βήμα έως τώρα δεν το είχαμε κάνει. Μπράβο στον Πρύτανι Θεόδωρο Φορτσάκη που το απετόλμησε.

Ωστόσο οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είμαι καθόλου ευτυχής με τον αποκλεισμό των Πανεπιστημίων από τις αστυνομικές δυνάμεις. Και ελπίζω η ανάγκη για τη χρήση τους να εκλείψει σύντομα. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να συνειδητοποιηθεί το εξής απλό: 

Οι εξεγερμένοι του Πολυτεχνείου αντιστάθηκαν στις προσταγές της χούντας για να την ανατρέψουν και να εγκαθιδρύσουν Δημοκρατία. Οι πάσης φύσεως «εξεγερμένοι» που εκτρέπονται σε έκνομες ενέργειες σε καθεστώς δημοκρατίας και πολιτικών ελευθεριών, υπονομεύουν την ίδια τη Δημοκρατία. Και μάλιστα με μεθόδους, που δεν διαφέρουν πολύ από αυτές της χούντας. Στην πραγματικότητα προδίδουν κατάφωρα την ουσία του Αγώνα του Πολυτεχνείου.

Και κάτι ακόμα χειρότερο: Πυκνώνουν τις τάξεις των συμπολιτών μας, που φθάνουν στο ελεεινό σημείο να αναπολούν την ίδια τη χούντα.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

Σχόλια   

-1 #1 ΓΙΑΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 23-11-2014 21:38
1. Εθνικό Εισόδημα:
1967 = 774$
1973 = 1830$

2. Ρυθμός Αναπτύξεως ΑΕΠ
1974 = 8.4%


3. Εθνικό Νόμισμα:
έως 1967 = δέκατη θέση, καθόλη την διάρκεια της 21ης Απριλίου 1η θέση διεθνώς. Αποτέλεσμα η ΑΝΑΤΙΜΙΣΗ 10% στις 20.10.1973


4. Τιμάριθμος 2,6% (ο μικρότερος Παγκοσμίως)


5. Μ.Ο. Παραγωγικότητος της Οικονομίας ανά έτος:
7.5% καταλαμβάνοντας την 1η θέση στις χώρες ΟΟΣΑ


6. Επενδύσεις:
Μέσος Ετήσιος ρυθμός αυξήσεως ιδιωτών ήταν 10%
Μέσος Ετήσιος ρυθμός αυξήσεως Δημοσίων ήταν 10.9%
Επαναπατρισμός Κεφαλαίων 70%


7. Ακαθάριστες Επενδύσεις Παγίου Κεφαλαίου:
Μέσος Ετήσιος ρυθμός αναπτύξεως 14.6%


8. Κεφαλαιουχικός Εξοπλισμός:
14,2%


9. Πληθωρισμός:
κάτω του 3% ακόμη και κατά την Πετρελαϊκή Κρίση


10. Δημόσιο Χρέος:
22% του ΑΕΠ


11. Εξαγωγές Βιομηχανικών προϊόντων:

έως 1967 = 72.000.000$
1973 = 1.160.000.000$

το 1973 είχαμε ΜΗΔΕΝΙΚΗ ανεργία

Το 1967 ο Προϋπολογισμός παρελήφθη με έλλειμμα 500.000.000 δρχ, και το 1973 παρεδόθη με πλεόνασμα 4.700.000.000 δρχ.

Η εγκληματικοτητα ηταν λεξη αγνωστη και οι φυλακες της χωρας αδειες.
Αν σ αυτα προσθεσεις και οτι ολοι οι υπευθυνοι της δικτατοριας πεθαναν φτωχοι και δεν καταδεχτηκαν πλην του Πατακου, ουτε να ζητησουν την αποφυλακιση τους που ηταν σιγουρο οτι θα την πετυχαιναν, θα ελεγα οτι η ελεεινη κατασταση που βρισκομαστε σημερα ειναι η τιμωρια μας για την διαγωγη μας απεναντι τους.
Και δεν εννοω τοσο οτι υπηρξαμε αχαριστοι, οσο το οτι επιτρεψαμε να μας κοροιδεψουν οι πολιτικοι στελνοντας στην φυλακη τους μοναδικους που μπορουσαν να τους σταματησουν.
Ειναι φανερο οτι ολοι σχεδον εχουν ξεχασει, οτι τα οποια αδικηματα της δικτατοριας ειχαν αμνηστευτει δυο φορες και μονο οταν ο Παπαδοπουλος επεμεινε να κατεβει στις εκλογες με την ΕΠΕΝ, οι "δημοκρατες" θυμηθηκαν οτι επρεπε να τους δικασουν, με τροπο που θυμιζει εντονα την σημερινη κατασταση εναντιον της Χ.Α.
Το χειροτερο ολων ειναι οτι κοπτωνται για την δημοκρατια ανθρωποι που δεν ξερουν ουτε καν τι σημαινει η λεξη.
Τα περι πολιτικης ελευθεριας και δημοκρατιας που μας στερουσε η χουντα και μας προσφερε "απλοχερα" η μεταπολιτευση μονο για καλαμπουρι θα επρεπε να λεγονται.
Στην ουσια προκειται για ενα πληρως ελεγχομενο συστημα που εξασφαλιζει την υποταγη του λαου στην εγχωρια και διεθνη ολιγαρχια, μεσω των μηχανισμων προπαγανδας που διαθετει. Οταν η χουντα ειχε τον ελεγχο αυτων των μεσων, ο Παπαδοπουλος βγηκε Προεδρος της δημοκρατιας ψηφισμενος με το δημοψηφισμα του 1973 με πανω απο 70%. Τον αλλο χρονο που οι πολιτικοι ξαναπηραν τα μεσα προπαγανδας στα χερια τους, ολοι ηταν αντιστασιακοι. Οταν ομως αυτο δεν επαρκει στην "δημοκρατια" οπως στην περιπτωση της ΕΠΕΝ η της Χ.Α τοτε τον λογο εχουν οι δικαστες. Και επειδη ο τροπος με τον οποιο στηνονται αυτες οι μεθοδευσεις ειναι καταφωρα παρανομος και αδικος, οι "εχθροι της δημοκρατιας" αποκοπτωνται με καθε τροπο απο τα μεσα ενημερωσης και τους αφαιρειται το δικαιωμα να ενημερωσουν τον κοσμο.
Πολιτικοι, δικαστες και δημοσιογραφοι, (τα τρια κακα της μοιρας μας), συμφωνουν και ο κοσμος χειραγωγειται κατα το δοκουν. Ποιος θα τους εμποδισει; Κατεχουν τις τρεις εξουσιες και την ατυπη τεταρτη. Ο λαος δεν κατεχει καμια εξουσια.
Οποιος ξερει κατι δεν θα του επιτραπει να το διαδωσει μεσω του τυπου. Δεν θα δικασει ποτε κανεναν. Δεν θα ψηφισει κανεναν νομο. Δεν θα παρει καμια αποφαση.
Το μονο που μπορει ειναι να ψηφισει καποιον απο αυτους που του επιτρεπουν.
Ισως καποιοι νομιζουν οτι το να υποδουλωνεις καποιον πειθωντας τον ειναι καλυτερο απο τον να τον υποδουλωνεις με την βια, αλλα νομιζω οτι ο Σωκρατης το λεει καλυτερα.

ΚΑΙ ΜΗΝ ΟΤΙ ΓΕ ΟΥ ΒΙΑΖΕΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΠΕΙΘΕΙ, ΔΙΑ ΤΟΥΤΟ ΜΑΛΛΟΝ ΜΙΣΗΤΕΟΣ. Ο ΜΕΝ ΓΑΡ ΒΙΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΑΥΤΟΝ ΠΟΝΗΡΟΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ, Ο ΔΕ ΠΕΙΘΩΝ ΤΗΝ ΤΟΥ ΑΝΑΠΕΙΘΟΜΕΝΟΥ ΨΥΧΗΝ ΔΙΑΦΘΕΙΡΕΙ.
Και επειδη δεν βιαζει αλλα πειθει γι αυτο ειναι πιο αξιομισητος. Διοτι ο βιαστης αποδεικνυει την δικη του κακοτητα, ο δε πειθων διαφθειρει την ψυχη του αναπειθομενου.

Δεν εχετε παρα να δειτε τα χαλια των διεφθαρμενων σημερινων Ελληνων για να συμφωνησετε.
Παράθεση
0 #2 Γιάννης 18-12-2014 03:40
κ. Βενεριάτο αφού λέτε:" Όσο για την «παραδοσιακή» πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία θα μπορούσε κάλλιστα να έλειπε, ως παντελώς κενή οιουδήποτε νοήματος. Ει μη τι άλλο, την βαρεθήκαμε."
Φαντάζομαι το ίδιο πρέπει να πιστεύετε και για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου..ή όχι; Kι αν όχι γιατί;

Για το σχόλιο του κ. Γιάγκου που δεν αναφέρει την πηγή αυτών που γράφει και λίγο πολύ θέλει να μας πει ότι η Χούντα ήταν χρυσή εποχή για την Ελλάδα θα τον παραπέμψω σε αυτή την παρουσίαση παραπομπές σε αληθινά στοιχεία http://www.slideshare.net/akriparopoulou/ss-27929504
Σας λυπάμαι κ. Γιάγκο, δεν σέβεστε την ιστορία αυτού του τόπου.
Παράθεση
0 #3 ΓΙΑΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 19-12-2014 19:49
Φιλε μου Γιαννη αντι να με λυπασαι θα σε παρακαλεσω να με ευεργετησεις δειχνωντας μου την αληθεια που απ οτι φαινεται κατεχεις.
Απο την ηλεκτρονικη σελιδα που με παρεπεμπψες αποκομισα την εντυπωση οτι μπορω να γραψω πολυ καλυτερα μυθιστορηματα, μια και η παραθεση κατηγοριων χωρις στοιχεια ειναι ευκολη υποθεση.
Η δικη μου πηγη δεν ειναι μονο μια αλλα νομιζω οτι η καλυτερη για σενα ειναι
http://knossopolis.com/-vs-21-1967.html?start=2
και θα σε συμβουλευα να αφιερωσεις μερικες βδομαδες να διαβασεις σχετικα και ασχετα αρθρα.
Παντως αν ενδιαφερεσαι μπορεις βρεις στοιχεια παντου, αν δεν σου κανει η συγκεκριμενη ιστοσελιδα. Υπαρχουν και τα επισημα στοιχεια του Υπουργειου. Η απλως μπορεις να παρακολουθησεις ολα τα γραφηματα που κατα καιρους παρουσιαζονται για το χρεος και τα ελλειματα. Ολα ξεκινανε απο το 1975 απο τιμες κοντα στο μηδεν.
Ζητα στον Ιστο, δημοσιο χρεος, ανεργια η ελλειματα και η θα βρεις αυτα που σου δινω η δεν θα βρεις τιποτε. Οπου δεν βρεις τιποτε, να ξερεις οτι επεσες σε "δημοκρατες" και ετοιμασου να διαβασεις σαχλαμαρες. Αλλα στοιχεια παντως δεν θα βρεις πουθενα.
Αν η ηλικια σου ειναι μικρη μπορεις να ρωτησεις μεγαλυτερους αν ηξεραν τοτε τι σημαινει χρεος η ανεργια η πληθωρισμος. Μπορεις να ρωτησεις να σου πουν για τις Ελληνικες βιομηχανιες.
Εγω παντως μεχρι τα 12 χρονια μου δεν τις ειχα ακουσει αυτες τις λεξεις. Η μονη λεξη που ειχα ακουσει σχετικα ηταν η "ανατιμηση της δραχμης" οταν η δραχμη ειχε παρει 10% ανατιμηση εναντι του δολλαριου. Απο τοτε μονο για υποτιμησεις ακουγα, ενω τελευταια εχω αρχισει να τις νοσταλγω ακομη κι αυτες αφου τωρα μαθαμε και την "εσωτερικη υποτιμηση". Υποθετω οτι θα μαθουμε κι αλλα λιαν συντομως.
Το να με παραπεμπεις σε μια σελιδα που απαριθμει ολα οσα οι "δημοκρατες" δημοσιογραφοι βρηκαν για να κατηγορησουν την χουντα με "δημοσιογραφικα στοιχεια" δεν μου λεει τιποτε.
Εκεινο που μου λεει κατι ειναι οτι ΚΑΝΕΝΑΣ χουντικος ΠΟΤΕ δεν καταδικαστηκε για κλεφτης.
Τους φορτωσανε οτι μπορεσαν και βαλανε μια αριστερη "αδελφη" να τους δικασει, αλλα για κλεφτες δεν τους κατηγορησε κανεις.
Ολοι πεθαναν φτωχοι και εκτος ενος δεν εκμεταλλευτηκαν ουτε την δυνατοτητα να ζητησουν χαρη μετα απο μερικα χρονια και να πανε σπιτι τους.
Αν θελεις θα σε παραπεμπψω και σε μερικες απο τις ελαχιστες συζητησεις που εχουν γινει για το θεμα οπου θα δεις τους "δημοκρατες" που εκαναν το λαθος να πιστευουν αυτα που ελεγαν και να νομιζουν οτι μπορουν να τα στηριξουν, να ξευτιλιζονται ολοκληρωτικα, οποτε θα καταλαβεις και γιατι αυτες οι συζητησεις ειναι ελαχιστες.
Αν θελεις να μου μιλησεις για σκανδαλα δεν θα απαιτησω καν να μου δειξεις εναν καταδικασμενο, αλλα να μου δειξεις εστω εναν πλουσιο χουντικο. Αλλα και αν ακομη ειχαν καπου κρυψει τα κλοπιμαια και δεν τα βρηκαν, θα πρεπει να μου εξηγησεις γιατι εκατσαν και πεθαναν στην φυλακη αρνουμενοι να ζητησουν την αποφυλακιση τους, που σιγουρα θα γινοταν δεκτη, χανοντας και την ευκαιρια να χαρουν αυτα που εκλεψαν.
Ο Ντερτιλης αρνηθηκε να ζητηση χαρη ακομη και για να παει στην κηδεια του γιου του και μετα απο λιγο πεθανε στην φυλακη. Ετσι ειναι η "δημοκρατια". Αρνηθηκαν σε εναν γεροντα 90 χρονων να παει στην κηδεια του παιδιου του αν πρωτα δεν ζηταγε χαρη απο τους δημιους του.
Για την ιστορια που σεβεσαι ο Ντερτιλης πολεμησε για την Ελλαδα και καταδικαστηκε σε ισοβια με ΜΙΑ μαρτυρια ΕΝΟΣ μαρτυρα που δεν πηγε καν στο δικαστηριο, προφασιζομενος ψυχολογικα προβληματα.
Κανε συγκρισεις με τα λαμογια που εχουν γινει παμπλουτοι απο την "δημοκρατια", ενω οι δικαστες και οι εισαγγελεις δεν τολμανε ουτε να τους στραβοκοιταξουν..
Αυτα τα λαμογια που τους υπευθυνους για το Κυπριακο τους αφησαν ατιμωρητους μια και ηταν οι ιδιοι που τους εφεραν πισω, αυτα τα λαμογια που κατεστρεψαν την Ελλαδα, ,σημερα εσυ τους βαζεις για τιμητες και μοιραζουν πιστοποιητικα δημοκρατικοτητας.
Δεν ξερω λοιπον ποια ιστορια εννοεις πως πρεπει να σεβαστω αλλα εγω θα σε προτρεψω να την μαθεις πρωτα και μετα αν ειναι αξια σεβασμου, σεβασου την κιολας.
Εγω δεν εχω λογο να ντρεπομαι γιατι λεω την αληθεια, εστω κι αν φαινεται να υποστηριζω καποια δικτατορια. Θα ντρεπομουνα πολυ, αν ενω λεω οτι ειμαι δημοκρατης, συκοφαντουσα τους χουντικους, πιστευοντας οτι μονο με αυτον τον τροπο μπορει η δημοκρατια να αποδειχθει καλλυτερη.
Και θα ντρεπομουν ακομη περισσοτερο αν θεωρουσα τα λαμογια πολιτικους, τους κλεφτες επαγγελματιες "δημοκρατες" και τους νταβατζηδες της ενημερωσης, καταλληλους να με διδαξουν την δημοκρατια.
Παράθεση
0 #4 Γιάννης 24-12-2014 14:16
Παρακάτω θα βρείτε αναφορές από 3 ανεξάρτητες πολιτικά ιστοσελίδες, με στοιχεία και τις πηγές τους. Τα συμπεράσματα δικά σας.

1) http://www.onalert.gr/stories/to-paramythi-tis-xountas-gia-tin-oikonomia-teleiose-ti-xreos-paredosan-me-stoixeia/31285

2) https://el.wikipedia.org/wiki/Ιστορία_της_οικονομίας_της_Ελλάδας

3) http://greekjunda.blogspot.gr
Παράθεση
0 #5 ΓΙΑΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 28-12-2014 18:26
Δεν νομίζω ότι στοιχεία από το “ποντικι” και από την εκθεση για λογαριασμο του Ανδρεα Παπανδρεου είναι πολιτικα ανεξαρτητα, άλλα δεν έχω κανένα λόγο να μην απαντησω και σ αυτές.
Άλλωστε έχω απαντησει και απευθείας σε πολλούς από τους συντάκτες τετοιων αρθρων και καμιά δυσκολια δεν συναντησα στο να αποδειχτούν “τζουφιοι”.
Κατά αρχας η παραπομπη στην ηλεκτρονικη εγκυκλοπαιδεια δεν μου εδειξε ότι καπου εγραψα ανακριβειες μια και λέει τα ίδια. Μαλιστα το χρέος το έχει στο 20,8%, δηλαδή λιγωτερο απ ότι το έδινε η δίκη μου πηγη.
Κατά τα άλλα εγινα για ακόμη μια φορά προφητης όταν ελεγα ότι η τα νουμερα που εδινα θα εβρισκες η τίποτα., όποτε να ετοιμαζεσαι για να ακουσεις διαφορες σαχλαμάρες.
Μια απλη παρατηρηση από μενα που δεν είμαι οικονομολογος ότι ακόμη και την αύξηση του χρέους δεν την βρηκα πουθενά σαν ποσοστο του ΑΕΠ άλλα μόνο σαν δραχμικη, πράγμα που σημαίνει ότι κάτι βρωμάει.
Μπορεις να πατησεις “δημοσιο χρεος” στο Google και θα βρεις άνετα τα γραφηματα του χρεους όπου θα το παρακολουθησεις σε εικόνα.
Αναφερεται γενικως κάποιος πληθωρισμος 30%. Ποτε ήταν αυτό; Πριν η μετά την ανατιμηση κατά 10% της δραχμης;
Ανεργια; Τσιμουδια. Ελλειματα; Εεεεμ. Ρυθμοι αναπτυξης; Αστο καλύτερα. Μπερδεμενες κουβέντες για να μπορεσουν να αποπροσανατολισ ουν και σκορπια μεγεθη ατακτως πεταμενα χωρίς χρονολογικη σειρα, που στην ουσία μονα τους δεν λένε τίποτε.
Στην πραγματικότητα όμως ο Καραμανλης ήταν ο μόνος που δεν είπε ότι παρελαβε “καμμενη γη” και “αδεια ταμεια”.
Αν υπήρχαν λαθη δεν ήταν τίποτε αδιορθωτο.
Δεν κινδυνευαμε με πτωχευση, δεν βγάζαμε ελλειματα, δεν χρωσταγαμε δυο προυπολογισμους , δεν ειχαμε επίτροπους στα υπουργεία μας, δεν μας εξοντωναν οι λαθρομετανάστες και οι εγκληματιες..
Ακόμη και αυτοί που γραψανε τα αρθρα που μου προτεινες στην ουσία παραδεχονται με τα στοιχεία που δίνουν ότι τότε τα πράγματα ήταν καλύτερα από ότι τώρα και το να κατηγορουν την προ σαράντα ετων χούντα για τα σημερινά χάλια είναι σίγουρα γελοίο.
Παραξενο λοιπόν είναι το γιατί έχουν τέτοιο μενος με την χούντα και δεν έχουν πολύ περισσότερο για τους υπευθυνους για τα σημερινά χάλια.
Δες το κι αλλιώς.
Τι ακριβώς διορθωσαν από την καταστροφή που αφησε η χούντα;
Όχι μόνο δεν διορθωσαν τίποτε άλλα μας εφτασαν στο σημείο της οικονομικης πτωχευσης και της βιολογικης εξαφάνισης.
Παραξενο λοιπόν είναι το γιατί έχουν τέτοιο μενος με την χούντα και δεν έχουν πολύ περισσότερο για τους υπευθυνους για τα σημερινά χάλια.
Νομίζω ότι από αυτή και μόνο την ερώτηση φαίνεται ότι αυτό που καθοδηγει την οικονομικη τους αναλυση είναι η πολίτικη τους εμπαθεια.
Αλλου αναφερεται ότι το μόνο που έκανε για την ανακουφιση των φτωχων ήταν να χαρισει τα αγροτικα δάνεια. Ας το κάνουν και τώρα. Ας το έκαναν και πριν αφού ήταν τόσο εύκολο.
7,5 δις χαριστικαν στους αγροτες. Μετά από τρία χρόνια όπως μπορείς να δεις στην διευθυνση που σου ειχα δώσει οι φανανσιαλ ταιμς γραφουνε (υπάρχει φωτοτυπία) για τα δυο βραβεια οικονομιας το 71 και το 72 που πήρε η Ελλάδα για τους ρυθμους αναπτυξης (8,4%) και την σταθερότητα του νομισματος της.
Στην ιδια διευθυνση μπορείς να βρεις δημοσιευματα εφημεριδων της εποχής, που ακόμη και αγνοωντας όσα μπορούν να θεωρηθουν προπαγανδιστικα δεν αφήνουν περιθωρια αμφισβητησης.
Μπορεις να βρεις ΦΕΚ με νόμους για αντληση πετρελαιων με ρητρα δραχμης και το ΦΕΚ που τα θαβει με ρητρα δολλαριου. Για σαράντα χρόνια κανείς δεν ξαναμιλησε για πετρελαια. Επισης θα βρεις βίντεο με συζητησεις και όχι μονολογους ανθρώπων που έχουν επί σαράντα χρόνια αρνηθει να συμμετάσχουν σε διαλογο.
Υπάρχει και ένα βίντεο με εκπομπή του Σπινου ο οποίος από κάτι τέτοια έχασε την δουλειά του όπως και πολλοί αλλοι.
Εκει αναφερονται σε μια από τις ελάχιστες συζητησεις που έχουν γινει, αρκετά ενδιαφεροντα πραγματα. Όπως η αναφορα υφυπουργού της χουντας για 420 απαλλακτικα βουλευματα. 420 φόρες τους πηγανε κατηγορούμενους και αλλες τοσες αθωωθηκαν χωρίς καν να πάνε σε δίκη λόγω ελλειψης στοιχειων οι διάφοροι “χουντικοι”.
Καμιά καταδίκη για τίποτε.
Εκτός βεβαία από τις καταδικες των πρωταιτιων που εγιναν σε ειδικο για την καταδίκη δικαστήριο.
Ο Παπαδοπουλος το 73 έδωσε χάρη ακόμη και στον Παναγουλη χωρίς να του ζητήσει να αποκυρηξει τις ιδέες του. Η δημοκρατία ήθελε δήλωση μετανοιας από έναν 90χρονο στρατιωτικο που είχε ήδη 38 χρόνια στην φυλακή από μια μαρτυρια ενός μαρτυρα που δεν πηγε καν στο δικαστήριο, για να τον αφησει να πάει στην κηδεια του παιδιου του.
Έδω παρατηρείται και ένα “τρελλο” φαινόμενο. Οι μεν πρωταίτιοι είναι όλοι φτωχοί και καταδικασμένοι, ενώ για τους υπολοίπους δεν έγινε καν δίκη επειδή δεν υπήρχε κανένα στοιχείο.
Αλλοι αθωωθηκαν μεν από το δικαστήριο όπως ο Μαλιος για να πεσουν από τις σφαιρες τρομοκρατών προς τερψιν των διψωντων για δικαιοσύνη “δημοκρατων”.
Τελικα ποιοι ήταν οι εγκληματιες χουντικοι;
Δεν χρειάζεται νομίζω να κατεβω στο επίπεδο να αναρωτηθω τι θα γινοταν αν κάποιος κυνηγαγε δικαστικως τα σημερινά λαμόγια. Ακομα και χειραγωγώντας οι ιδιοι την δικαιοσύνη δεν κατάφεραν όλοι να μην πάνε φυλακή.
Εγώ πάντως πάνω από ολα αυτά που ειπα και αμετρητα άλλα που λόγω χώρου παραλειπω
θεωρω ως σημαντικοτερη απόδειξη την έλλειψη διαλογου.
Νοσταλγοι εντός η εκτός εισαγωγικων υπάρχουν παρά πολλοί προθυμοι. “Δημοκρατες” (μόνο εντός εισαγωγικών) προθυμοι για τίποτε άλλο από την ευκολη συκοφαντηση και την μοιρασια του “δημοκρατικου λουφε” δεν υπάρχουν.
Παράθεση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση