Πανεπιστήμιο: Η βιτρίνα της Ελλάδας

Πέτρος Καζνέσης , Φοιτητής

Έτσι έφτασε και η στιγμή για την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» που σκοπός του είναι το συμμάζεμα των οικονομικών των ιδρυμάτων και η μείωση της διασποράς των σχολών. Ένα σχέδιο που έπρεπε να γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό κατά την προσωπική μου άποψη. Είχαν εξαπλωθεί ανύπαρκτα τμήματα σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας και τα αντίστοιχα ανύπαρκτα πτυχία. Εξειδικευμένο προσωπικό για τον εκάστοτε κλάδο φυσικά δεν υπήρχε. Φοιτητές δεν υπήρχαν, απορρόφηση δεν υπήρχε μετά τα τέσσερα χρόνια, εγκαταστάσεις δεν υπήρχαν, σοβαρό επιστημονικό υλικό δεν υπήρχε. Τελικά τι υπήρχε, όμως; Κονδύλια και διορισμός ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού χωρίς κανέναν έλεγχο των ικανοτήτων τους και πολλές φορές χωρίς να χρειάζεται (βλέπε Δημόσιο). Σίγουρα για πολλούς φοιτητές είναι άδικα τα μέτρα αυτά και εδώ πρέπει να επέμβει το κράτος δικαίου ώστε να βοηθηθούν οι φοιτητές που έχουν ανάγκες και θα χρειαστεί να μετακομίσουν. Όμως χρειαζόταν ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συμμάζεμα όπως και θα χρειάζεται μετά την εφαρμογή των μέτρων. Εννοείται πως για κανένα λόγο τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο «Αθηνά» δεν βάζουν τα θεμέλια για καλύτερα πανεπιστήμια απλά είναι μια αρχή. Τα προβλήματα στο χώρο είναι σε όλους γνωστά ειδικά όσοι έχουν μια προσωπική επαφή και αν δεν αντιμετωπιστούν και δοθούν επαρκείς λύσεις τίποτα δεν θα αλλάξει ακόμη και αν ενωθούν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας σε ένα.

Σύντομα θα αναφερθώ σε μερικά από αυτά. Όλοι κάποια στιγμή στη σχολική και πανεπιστημιακή μας καριέρα έχουμε πει «Μα καλά αυτόν τον άνθρωπο πώς τον αφήνουν και διδάσκει ακόμη;». Αξιολόγηση. Αυτή είναι η λύση του προβλήματος. Φυσικά εννοώ συνεχή αξιολόγηση στο επιστημονικό και ερευνητικό του πεδίο αλλά και στο τρόπο διδασκαλίας του. Αυστηρή τήρηση των χρονικών ορίων φοίτησης και διαγραφή των αιώνιων φοιτητών. Το γεγονός ότι δεν μπορούν πλέον να κρατάνε τις φοιτητικές εστίες και να παραλαμβάνουν εκ νέου συγγράμματα δεν σημαίνει και ότι αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα. Απασχολούν πόρους του πανεπιστημίου που θα μπορούσαν να διανεμηθούν για άλλα πράγματα και το πιο σημαντικό «χάλανε» τη φήμη του ιδρύματος. Οι φοιτητικές παρατάξεις και οι πολιτικές νεολαίες που όχι μόνο δεν εκπροσωπούν τις απαιτήσεις των φοιτητών στα συμβούλια, όχι μόνο βρωμίζουν τους χώρους με κακόγουστες αφίσες αλλά «φέρνουν» τα συμφέροντα των μεγάλων κομμάτων μέσα στον χώρο της εκπαίδευσης εντελώς απροκάλυπτα κιόλας πολλές φορές.

Είναι φυσικά και άλλα πολλά όπως τα συγγράμματα που τις περισσότερες φορές έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε κακογραμμένα Ελλήνων συγγραφέων ενώ υπάρχουν αντίστοιχα μεταφρασμένα από το εξωτερικό που διδάσκονται στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και οι υποδομές που είναι χάλια και δεν χωρά περαιτέρω εξήγηση. Αυτά ναι, όντως είναι λόγοι καταλήψεων, απεργιών και ακινητοποιήσεων. Δεν έχω δει κανέναν όμως, δυστυχώς, να διαδηλώνει για αυτά. Δεν τα βλέπουνε μήπως; Ή απλά βολεύονται όλοι; Καθηγητές, φοιτητές, πρυτάνεις και κυβερνήσεις που όλοι μεταξύ τους είναι ο γιος του μπατζανάκη του ξαδέρφου που είναι θείος ενός παππού. Γι’ αυτό και φτάσαμε ως εδώ που φτάσαμε. Αν δουλεύει έτσι το σύστημα στα πανεπιστήμια που είναι θεωρητικά ο μικρόκοσμος τι να περιμένει κανείς από το μακρόσμο, δηλαδή την Ελλάδα;

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση