Σχετικά με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Αναστάσιος Δημπάρης, Φοιτητής Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών - Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Με την επικείμενη, ίσως, εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά», το οποίο πρόκειται να φέρει ριζικές αλλαγές στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με πρωταγωνιστές ΑΕΙ και ΤΕΙ ολόκληρης της χώρας, πρέπει να αναλογιστεί κανείς, την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» που εφαρμόστηκε για το υποτιθέμενο νοικοκυριό των αυτοδιοικήσεων στην χώρα. Ένα σχέδιο λοιπόν, το οποίο δημιουργήθηκε και εφαρμόστηκε για περιορισμό δαπανών και καλύτερης λειτουργίας.

Πράγματι, άλλαξε κάτι; Κι αν άλλαξε, άραγε κινήθηκε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο; Αναλογιζόμενος, του τι είδους συνέπειες μπορεί να δημιουργήσει ένα τέτοιο σχέδιο, ξεχωρίζω αυτές της φοιτητικής αντίδρασης, που ίσως να υποστηριχτεί ένθερμα από τις τοπικές κοινωνίες, καθώς τόσο οι φοιτητές όσο και οι τοπικές περιφερειακές κοινωνίες μένουν μετέωροι και κυριολεκτικά στον αέρα. Με μια πιο λεπτομερή σκέψη, ίσως αυτό να επιφέρει και την αντίδραση της κοινωνίας γενικότερα, αφού ούτε οι οικογένειες δεν έχουν την δυνατότητα πλέον να υποστηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους, ούτε θα υπάρχει η δυνατότητα της κρατικής ενίσχυσης και αρωγής.Η έλλειψη φοιτητών αποφέρει μείωση εισοδημάτων σε κοινωνίες που έχουν ανάγκη, αλλά και γενικότερα προβλήματα στην οικονομία, καθώς δεν θα υπάρχουν οι απαραίτητες μετακινήσεις, τα βασικά έξοδα ενός ανθρώπου που διαβιεί μακριά από την οικογενειακή εστία. Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως που πρόκειται να προκύψει, είναι αυτό της αδυναμίας της εκπαίδευσης και συνεπώς της αδυναμίας μιας χώρας να προάγει τον πνευματικό βίο και τέλοσπάντων να ενισχύσει μια από τις λίγες εναπομείναντες παραγωγικές της μονάδες, δηλαδή την παραγωγή επιστημόνων, κάτι το οποίο είναι κοινώς αποδεκτό στα ευρύτερα διεθνή.

 

Στο σημείο αυτό φτάνει να αναρωτηθεί κανείς, αν ίσως πράγματι, τα τότε λόγια του Χένρυ Κίσινγκερ, σχετικά με τους Έλληνες, βρίσκουν ολοένα ανοιχτά πεδία, στα μονοπάτια της γεωστρατηγικής πολιτικής. Ίσως, πράγματι να ακούγεται σαν καταστροφολογία ή ανοησία, ή πιο απλά, ας το εκλάβει κανείς, ως μια αναφορά. Αξίζει, όμως νομίζω, να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο πρέπει να «συμμαζευτεί» η εκπαίδευση στη χώρα μας, ενώ να μένουν τόσα σκάνδαλα και τόσα άλλα ασυμμάζευτα. « Εκεί που ανοίγουν σχολεία, κλείνουν φυλακές» … Στην αντιστροφή του προηγούμενου, μάλλον θα υπάρξει σοβαρό και δυσεπίλυτο πρόβλημα. Με λίγα λόγια, μπορεί, λέω μπορεί, να υπάρχει όντως μια καλή θέληση για να τιμωρηθούν κάποιοι που άνοιξαν αυθαίρετα πανεπιστήμια, ή να υπάρχει κάποιου είδους ανάγκη για νοικοκύρεμα της παιδείας σ’ αυτή τη χώρα, μιας παιδείας με χρόνια προβλήματα που δεν έχουν καταφέρει οι κύριοι αρμόδιοι να επιλύσουν μέχρι σήμερα, μιας παιδείας όμως, που βγάζει λαμπρούς επιστήμονες με διεθνή φήμη και κύρος, ακόμη και με τόσα προβλήματα.

Έχω την εντύπωση όμως πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κόψει τα όνειρα και τα ιδανικά, ενός νέου ανθρώπου, που διεκδικεί την αξιοπρέπεια και την ζωή μέσα από τον προσωπικό του αγώνα, μέσα από τόσες δυσκολίες. Για τον λόγο αυτό ως φοιτητής ενός περιφερειακού πανεπιστημίου αλλά κυρίως ως νέος άνθρωπος, ζητώ να ασκήσω κι εγώ και όλοι υπόλοιποι συνάδελφοί μου ανά την Ελλάδα, το δικαίωμα στην γνώση, το δικαίωμα στο όνειρο, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

Σχόλια   

0 #1 Γαρυφαλλιά 25-10-2013 17:44
Διαφωνώ ! Σχέδιο Καλλικράτης για τα πανεπιστήμια έπρεπε ήδη να έχει υπάρξει . Υπάρχουν σχολές χωρίς κανένα λόγο ύπαρξης , είτε γνωσιακό είτε με εργασιακό αντίκρυσμα , που απλώς απορροφούν κονδύλια . Υπάρχουν ίδια τμήματα σε πολλές πόλεις που βγάζουν αρκετούς παραπάνω πτυχιουχους της ίδιας ειδικότητας που δεν τους έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και έτσι παράγουμε άνεργους . Σίγουρα τα τμήματα που πρέπει να κλείσουν , εφόσον υπάρχουν ίδια στην περιφέρεια , είναι στην Αθήνα - Θεσσαλονίκη , καθότι η αγορά στις μικρές επαρχιακές πόλεις κινείται μέσω του φοιτιτικού χρήματος .
Παράθεση
0 #2 Στράτος 25-10-2013 17:45
Το ερώτημα παραμένει : οι μικρές πόλεις που λες , που έχουν ανάγκη τους φοιτητές δεν πρέπει να έχουν παραγωγικό μηχανισμό ; Πρέπει απλώς να φυτοζωούν περιμένοντας τα έτοιμα λεφτά από τους γονείς των σπουδαστών;
Παράθεση
0 #3 Τάσος 25-10-2013 17:46
Λοιπόν, πρώτα απ' όλα σας ευχαριστώ που διαβάσατε το άρθρο μου. Πράγματι, Γαρυφαλλιά θεωρώ πως ναι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σχολές που απορροφούν μόνο κονδύλια και να παράγουν ανέργους, όμως η πραγματικότητα λέει πως πλέον απ' όλες τις σχολές βγαίνουν άνεργοι, αφού δεν υπάρχει βιώσιμη αγορά εργασίας. Το πρόβλημα σαφώς και δεν έχει να κάνει μόνο με τις σχολές αλλά κυρίως με την δυναμικότητα προσφοράς εργασίας της χώρας. Δυστυχώς δεν είμαι αρμόδιος ούτε υπεύθυνος για την εξεύρεση λύσεων, απλά παρατηρώ και βιώνω ορισμένες καταστάσεις όπως οι περισσότεροι. "Στράτο", κατανοώ απόλυτα αυτό που λες και μάλιστα επικροτώ την παρατήρησή σου σχετικά με τους παραγωγικούς μηχανισμούς, γιατί βιώνοντας την κατάσταση έχω να σου πω πως δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα. Η παραγωγικότητα είναι σε μηδενικό σχεδόν επίπεδο και μακάρι να βρεθεί μια λύση, γιατί πολλοί βολεύονται με αυτή την κατάσταση, εκτός απο τους φοιτητές, τους οποίους θέλω να σου πω ότι σε πάμπολλες περιπτώσεις τους εκμεταλλεύονται στο έπακρο.ΥΓ: " Γαρυφαλλιά", το γνωστικό αντικείμενο ορισμένων σχολών μπορεί να μην είναι ξεκάθαρο ακόμη στην Ελλάδα,ίσως λόγω της εξιδίκευσης,σε διαβεβαιώ πως όλοι είναι χρήσιμοι σε μια κοινωνία και μια οικονομία. Η μαγκιά είναι να ξέρει κανείς να χρησιμοποιεί σωστά τους εκάστοτε πτυχιούχους του,σε ανάλογες περιπτώσεις, κάτι που ακούγεται ανόητο στην Ελλάδα του ότι: "δηλώσεις είσαι". Βέβαια το αιώνιο πρόβλημα ότι όλοι ντε και καλά πρέπει να γίνουν επιστήμονες παραμένει άλυτο στην χώρα μας, δημιουργώντας την σημερινή κατάσταση.
Παράθεση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση