Πανελλαδικές: Μήπως να κρατικοποιήσουμε τα φροντιστήρια;

Εξάλειψη της παραπαιδείας - εισαγωγή απογευματινής Δ Λυκείου - επιλογή διδάσκοντα από τους μαθητές - αλλαγές στον τρόπο εξέτασης - αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν έναν θεσμό που χαρακτηρίζεται από πέντε βασικά σημεία:

 1. Την αδιαβλητότητα, μιας και ο τρόπος εξέτασης/βαθμολόγησης εξασφαλίζουν σε μέγιστο βαθμό την ισονομία.
 2. Την τύχη, μιας και αν ένας κατά τ’άλλα άριστος μαθητής «χάσει» ένα θέμα, τότε ο βαθμός του μειώνεται κατά 25%.
 3. Την ταξική αδικία, μιας και οι μαθητές από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα έχουν πρόσβαση σε καλύτερη προετοιμασία (φροντιστήρια-ιδιαίτερα μαθήματα) σε σχέση με τους «από κάτω» που συχνά αναγκάζονται να εξεταστούν μόνο με την ελλειπή προετοιμασία του σχολείου.
 4. Την στρεβλή διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, με τα τμήματα να μην έχουν ρόλο στην επιλογή των υποψηφίων.
 5. Την μαύρη εργασία δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών με σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα στα φορολογικά έσοδα.

Αυτά τα σημεία πρέπει να είναι ο άξονας την όποιας μεταρρύθμισης που έχει ως σκοπό την δημιουργία ενός νέου, αξιοκρατικού συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Αυτό το νέο σύστημα πρέπει να κρατήσει την αδιαβλητότητα του παλαιού και να μεταρρυθμιστεί κατάλληλα ώστε να εκλείψουν οι αρνητικές πλευρές. Μια αντιπρόταση θα μπορούσε είναι:

 1. Δημιουργία προπαρασκευαστικού έτους (Δ Λυκείου) το οποίο θα προετοιμάζει τους υποψηφίους. Η Δ Λυκείου θα λειτουργεί κάθε απόγευμα στα σχολεία της χώρας και οι μαθητές θα επιλέγουν τους διδάσκοντες τους. Δικαίωμα διδασκαλίας έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί, διορισμένοι και αδιόριστοι. Ουσιαστικά, μιλάμε για «κρατικοποίηση» των φροντιστηρίων/ιδιαιτέρων μαθημάτων, με δωρεάν πρόσβαση για όλους.
 2. Κάθε μάθημα διδάσκεται καθημερινά επί 2 μήνες και στο τέλος του διμήνου υπάρχει γραπτή εξέταση. Έτσι, στο βάθος του 10μήνου Σεπτέμβριος-Ιούνιος ο μαθητής μπορεί να επιλέξει μέχρι 5 μαθήματα, εκτός αν επιλέξει να διδαχθεί πολλαπλές φορές το ίδιο μάθημα, μιας και όλα τα μαθήματα θα διδάσκονται κάθε δίμηνο.
 3. Κατά την εξέταση, δίνεται η δυνατότητα επιλογής θεμάτων (από το 4 στα 4 πηγαίνουμε στο 4 στα 5/6). Σε περίπτωση επανεξέτασης του μαθήματος, ως βαθμός ορίζεται ο μέσος όρος των 2 καλύτερων βαθμολογιών. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται μια πιο αντικειμενική αξιολόγηση με εξάλειψη του παράγοντα τύχης/ατυχίας.
 4. Οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων ορίζονται από τα τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ (τμήματα Μαθηματικών δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα μαθηματικά, Φυσικής στην φυσική, κ.ο.κ.).
 5. Οι εκπαιδευτικοί θα πληρώνονται ανάλογα με τον αριθμό μαθητών που παρακολουθούν το μάθημα τους κάθε δίμηνο. Κάθε τμήμα μπορεί να περιλαμβάνει από 1 έως 10 μαθητές. Υπεύθυνος για την διασταύρωση εγγεγραμένων-ενεργών μαθητών είναι ο διευθυντής της εκάστοτε σχολικής μονάδας.
 6. Κάθε μαθητής δικαιούται επίδομα, ώστε να αφοσοιωθεί στην μελέτη του και να μην αναγκάστεί να εργαστεί.

Με τα παραπάνω μέτρα, δημιουργείται ένας νέος τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ που ουσιαστικά εξαλείφει τις παθογένειες του υπάρχοντος συστήματος.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση