Κεφαλής Χρήστος

Κεφαλής Χρήστος

Ο Χρήστος Κεφαλής γεννήθηκε το 1963. Σπούδασε χημικός στο Χημικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες όπως οι Αυγή, Εποχή, Ελευθεροτυπία και σε περιοδικά για πολιτικά και ιδεολογικά θέματα. Είναι διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Μαρξιστική Σκέψη και έχει δημοσιεύσει αρκετά βιβλία, μεταξύ άλλων πρόσφατα το Οι Μεγάλοι Φυσικοί Επιστήμονες (2015, Εκδόσεις Τόπος).
Στοχασμοί 21/03/2017

Η εμφάνιση του μαρξισμού στη Ρωσία: Πλεχάνοφ και Λένιν

Το παρόν είναι ένα απόσπασμα από το Κεφάλαιο 1 του υπό έκδοση βιβλίου του Χρήστου Κεφαλή «Λένιν. Η διάνοια της επανάστασης», εκδόσεις Τόπος, Αθήνα 2017

Στοχασμοί 27/01/2017

Ο Τοκβίλ και ο σοσιαλισμός

Όσο η λαϊκή μάζα στρέφεται προς τη δημοκρατία, η ειδική εκείνη τάξη που ασχολείται με τη βιομηχανική παραγωγή γίνεται όλο και πιο αριστοκρατική
Στοχασμοί 15/01/2017

Τα λάθη του Μαρξ και τα δικά μας λάθη

Μια απάντηση στον Νίκο Κοσμαδάκη
Στοχασμοί 13/12/2016

Ο ανθρωπισμός του Χόκινγκ και η αναισθησία των ελίτ

Αν ο Χόκινγκ γνώριζε την ταξική ανάλυση της καπιταλιστικής κοινωνίας που πρεσβεύει ο μαρξισμός, θα καταλάβαινε ενδεχόμενα ότι η συμπεριφορά των ελίτ δεν είναι αποτέλεσμα εγωισμού ή πλεονεξίας.
Στοχασμοί 22/09/2016

Καβάφης και Χάινε

Στον «Λοεγκρίν» και την «Υποψία» του Καβάφη υπάρχει γενικευμένα το σύνολο των τραυματικών εμπειριών του κομμουνιστικού κινήματος στον 20ό αιώνα.
Στοχασμοί 30/06/2016

Η τέχνη στην ΕΣΣΔ και οι διωγμοί της επί Στάλιν

Η ιστορία απέδειξε, ωστόσο, ότι η εκπλήρωση αυτών των δυνατοτήτων ήταν ασύμβατη με τις καταπιεστικές πρακτικές του σταλινισμού.
Στοχασμοί 04/05/2016

Τα κολάζ του Ντου Ζεντζούν: μια φωνή ενάντια στην παγκοσμιοποίηση

Η ίδια η ιστορική ήττα και η υποχώρηση των κινημάτων και των προοδευτικών ιδεών στις τελευταίες δεκαετίες, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1990, ωστόσο, εκφράστηκε με μια παράλληλη παγκόσμια υποχώρηση της προοδευτικής τέχνης.
Ασία 08/03/2016

Κίνα: από τη λαϊκή επανάσταση στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς

Η ίδια η αλματώδης καπιταλιστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών δημιούργησε μια πρωτοπόρα και μαχητική εργατική τάξη. Με την εξάντληση των περιθωρίων της, η Κίνα, στα αμέσως επόμενα χρόνια μπορεί να βρεθεί πάλι στην πρωτοπορία του αγώνα για το σοσιαλισμό.
Κοινωνία 29/01/2016

Τζον Κάρπεντερ: «Ζουν ανάμεσά μας»

Όταν η επιστημονική φαντασία συναντά τον μαρξισμό.
Στοχασμοί 04/12/2015

Μαρξισμός και εθνικό ζήτημα - Μέρος Α

Στα γραπτά των Μαρξ και Ένγκελς δεν θα βρούμε μια ανεπτυγμένη θεωρία για το έθνος. Δεν ασχολούνται με ερωτήματα όπως τι είναι έθνος, ποια η βάση του σχηματισμού των εθνών, κοκ. 
Σελίδα 1 από 2