Κεφαλής Χρήστος

Κεφαλής Χρήστος

Ο Χρήστος Κεφαλής γεννήθηκε το 1963. Σπούδασε χημικός στο Χημικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες όπως οι Αυγή, Εποχή, Ελευθεροτυπία και σε περιοδικά για πολιτικά και ιδεολογικά θέματα. Είναι διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Μαρξιστική Σκέψη και έχει δημοσιεύσει αρκετά βιβλία, μεταξύ άλλων πρόσφατα το Οι Μεγάλοι Φυσικοί Επιστήμονες (2015, Εκδόσεις Τόπος).
Πολιτική 12/12/2017

Θέσεις για την Οκτωβριανή Επανάσταση

Η Οκτωβριανή Επανάσταση ήταν η πρώτη πράξη της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης.

Στοχασμοί 09/10/2017

H δημοσιογραφία των κ.κ. Μπογιόπουλου και Μαΐλη για το Κατίν

Το κείμενο που ακολουθεί είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Χρήστου Κεφαλή «Υπόθεση Κατίν. Η ιστορική αλήθεια και ο Ριζοσπάστης», σελ. 31-34 και 180-181. Στο βιβλίο, ο συγγραφέας τεκμηριώνει τη σταλινική ενοχή για το Κατίν και ανασκευάζει τους ισχυρισμούς της πλούσιας αρθρογραφίας του Ριζοσπάστη για το θέμα, δείχνοντας ότι αποτελούν ένα αναμάσημα ψευδών που έχουν υποστηρίξει τα τελευταία χρόνια Ρώσοι νεοφασίστες και αντισημίτες οπαδοί του Στάλιν όπως ο Γιούρι Μούχιν. Κυκλοφορεί σύντομα από τις Εκδόσεις Επίκεντρο

Κοινωνία 15/06/2017

Οι διωγμοί της μαρξιστικής και επιστημονικής διανόησης στη σταλινική περίοδο στην ΕΣΣΔ

Το θέμα της ομιλίας μου είναι οι διωγμοί της μαρξιστικής και επιστημονικής διανόησης στην ΕΣΣΔ επί Στάλιν.

Πολιτική 12/05/2017

Άντρας Άκιμ και Εντρέ Μπάισι-Ζιλίνσκι

Στην παγκόσμια ιστορία παρουσιάζονται συχνά μορφές των οποίων η δράση συνυφαίνεται άρρηκτα, με μια ποικιλία τρόπων, και τα έργα και οι ημέρες της μιας δεν μπορεί να κατανοηθούν ανεξάρτητα από εκείνα της άλλης. Ο Σωκράτης και ο Πλάτων, ο Καίσαρας και ο Βρούτος, ο Μαρξ και ο Ένγκελς, οι αδελφοί Κένεντι παρέχουν σχετικά παραδείγματα.

Στοχασμοί 21/03/2017

Η εμφάνιση του μαρξισμού στη Ρωσία: Πλεχάνοφ και Λένιν

Το παρόν είναι ένα απόσπασμα από το Κεφάλαιο 1 του υπό έκδοση βιβλίου του Χρήστου Κεφαλή «Λένιν. Η διάνοια της επανάστασης», εκδόσεις Τόπος, Αθήνα 2017

Στοχασμοί 27/01/2017

Ο Τοκβίλ και ο σοσιαλισμός

Όσο η λαϊκή μάζα στρέφεται προς τη δημοκρατία, η ειδική εκείνη τάξη που ασχολείται με τη βιομηχανική παραγωγή γίνεται όλο και πιο αριστοκρατική
Στοχασμοί 15/01/2017

Τα λάθη του Μαρξ και τα δικά μας λάθη

Μια απάντηση στον Νίκο Κοσμαδάκη
Στοχασμοί 13/12/2016

Ο ανθρωπισμός του Χόκινγκ και η αναισθησία των ελίτ

Αν ο Χόκινγκ γνώριζε την ταξική ανάλυση της καπιταλιστικής κοινωνίας που πρεσβεύει ο μαρξισμός, θα καταλάβαινε ενδεχόμενα ότι η συμπεριφορά των ελίτ δεν είναι αποτέλεσμα εγωισμού ή πλεονεξίας.
Στοχασμοί 22/09/2016

Καβάφης και Χάινε

Στον «Λοεγκρίν» και την «Υποψία» του Καβάφη υπάρχει γενικευμένα το σύνολο των τραυματικών εμπειριών του κομμουνιστικού κινήματος στον 20ό αιώνα.
Στοχασμοί 30/06/2016

Η τέχνη στην ΕΣΣΔ και οι διωγμοί της επί Στάλιν

Η ιστορία απέδειξε, ωστόσο, ότι η εκπλήρωση αυτών των δυνατοτήτων ήταν ασύμβατη με τις καταπιεστικές πρακτικές του σταλινισμού.
Σελίδα 1 από 3