Ασία 26/01/2015

Η Διαδοχή στη Σαουδική Αραβία και ο αγώνας κατά του ISIS

Δεδομένων λοιπόν των απειλών που έχει να αντιμετωπίσει η Σαουδική Αραβία θα διατηρήσει τις συμμαχικές σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
Στέλλα Βλαχοπούλου
Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο μετά τον θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα σε ηλικία 90 ετών, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση στο Ριάντ. Επισήμως, ο Αμπντάλα κυβέρνησε το σαουδαραβικό βασίλειο επί μία δεκαετία, αλλά στην πραγματικότητα κρατούσε τα ηνία μια δεκαετία νωρίτερα. Ο διάδοχός του ο 79χρονος Σαλμάν, με τη φήμη του πραγματιστή κι έχοντας να αντιμετωπίσει την πτώση των τιμών του πετρελαίου, φαίνεται ότι δεν θα αλλάξει την προσέγγιση του βασιλείου στις διεθνείς σχέσεις και τις ενεργειακές πωλήσεις. Άλλωστε ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι θα διατηρήσει τις συμμαχικές σχέσεις του προκατόχου του με τις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, αν και αυτή η μετάβαση είχε σχεδιαστεί από καιρό στο εσωτερικό του βασιλείου, η Ουάσινγκτον οφείλει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορεί να επηρεάσει την έκβαση των εξελίξεων στο σημαντικό θέμα που αποτελεί προτεραιότητα των ΗΠΑ στην περιοχή, τον αγώνα κατά του Ισλαμικού κράτους.

Η Σαουδική Αραβία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πιο πολύπλοκη πτυχή αυτού του αγώνα, στην προσπάθεια να εξαλείψει το Ισλαμικό κράτος από τη Συρία. Όπως οι ΗΠΑ έτσι και οι Σαουδάραβες έχουν στείλει αεροσκάφη να βομβαρδίσουν το Ισλαμικό Κράτος στις περιοχές της Συρίας όπου κέρδισε τη δύναμη και την επιρροή του. Όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Μπαράκ Ομπάμα, η Σαουδική Αραβία είναι απαραίτητη για την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο ISIS καθώς χρηματοδοτούσε τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση.

Στη διάρκεια της βασιλείας του Αμπντάλα, η Σαουδική Αραβία ενίσχυε τη σύγκρουση στη Συρία, χρηματοδοτώντας ομάδες ανταρτών αφού στόχος του βασιλιά Αμπντάλα ήταν η ανατροπή του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Με αυτόν τον τρόπο, η Σαουδική Αραβία έχει πολύ χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις ομάδες που οι ΗΠΑ θα εξοπλίσουν και θα εκπαιδεύσουν στη Συρία αργότερα μέσα στο έτος.

Επίσης, η Σαουδική Αραβία είναι μία από τις τρεις μουσουλμανικές χώρες (οι άλλες δύο είναι η Τουρκία και το Κατάρ) που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να δημιουργήσουν στρατόπεδα εκπαίδευσης ανταρτών στο έδαφός της. Άλλωστε, η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση του βασιλείου. Εξάλλου, το Ισλαμικό Κράτος έχει δηλώσει ότι ανάμεσα στους στόχους της είναι οι αραβικές κυβερνήσεις που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ και επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο των μουσουλμανικών ιερών τόπων της Σαουδικής Αραβίας. Δεδομένων λοιπόν των απειλών που έχει να αντιμετωπίσει η Σαουδική Αραβία θα διατηρήσει τις συμμαχικές σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση