Ασία 22/07/2014

Κρατήστε το αντιαεροπορικό, αγοράσαμε αντιπολεμικό

Μη φοράς κραγιόν για να μοιάσεις στο θύτη. Όταν η βόμβα πέσει, θα μαυρίσουν και τα μούτρα της barbie
"Μακιαβελι & Beatles". Μαθαίνεις την σκληρή αλήθεια & την σπας με αισιοδοξία. Οι διεθνολόγοι θα με καταλάβουν. Δεν είναι άραγε τραγικό ότι οι θετικοί επιστήμονες μας ξεπέρασαν; Κατέληξαν ότι το σημείο βρασμού του νερού είναι οι 100 βαθμοί. Βρήκαν και την μονάδα μέτρησης. Ποιο είναι, όμως, το σημείο βρασμού της Διεθνής Κοινότητας; Ο Μακιαβέλι πίστευε ότι όταν μας δροσίζουν το κάνουν λίγο λίγο για να τους ευγνωμονούμε, αλλά όταν μας καίνε, τον κάνουν μια-κι-έξω, μυρωδιά να μη πάρουμε.

Ιράκ, Αίγυπτος και Λιβύη. Κόσοβο, Τσετσενία, Αφγανιστάν, Νιγηρία, Σομαλία. Και αυτές τις μέρες αδειάζουμε την παρωχημένη πολεμική μας τεχνολογία στη Συρία, την Παλαιστίνη-Γάζα και την Ουκρανία. Πόσο φώλιασε μέσα σου ο φόβος; Αυτό προσπάθησαν να κάνουν: οι ειδήσεις έγιναν αφήγηση για εκβιαστικά τετελεσμένα. Είναι το απόγειο του γκαιμπελισμού, εφτά δεκαετίες μετά τον Γκαίμπελς. Ο άνθρωπος είναι το θύμα, όχι κάποιο έθνος. Γιαυτό σου ανέφερα τόσα έθνη που υποφέρουν. Χτυπούν το μέσο άνθρωπο με βόμβες "σοκ και δέους", είτε οικονομικές (στη νότια Ευρώπη), είτε κανονικές (στη Μέση Ανατολή). Όλους όμως τους ανθρώπους τους χτυπούν με εικόνες. Αφού η εικόνα έχει φτάσει πια παντού.

Βοήθησε σε αυτό ο σύγχρονος χωροχρόνος στις διεθνείς σχέσεις, που βαίνει μειούμενος. Η συνάρτηση του χώρου με τον χρόνο,  που τείνει να μηδενιστεί. Είσαι σπίτι και σε πραγματικό χρόνο βλέπεις "ζωντανά" τους βομβαρδισμούς. Η χρήση της τεχνολογίας στην υπηρεσία της καταβολής του ηθικού. Είναι η μετεξέλιξη μιας σύγχρονης στρατιωτικής τακτικής, γνωστής και ως "τακτική ταχείας κατάληψης", μετα-ψυχροπολεμικό δόγμα φυσικά*. Η εικόνα σου δείχνει σήμερα κάποια (πραγματικά δεν έχει σημασία ποια) συντριπτική στρατιωτική δύναμη που με θεαματική επίδειξη ξετρυπώνει, κυνηγά και νικά έναν ασύμμετρα μικρό αντίπαλο. Αυτός ο μικρός, στο υποσυνείδητό σου, είσαι εσύ (όπου "εσύ".. και 'γω).

Είναι η εικόνα που βλέπεις με εκείνα τα παιδιά στο έδαφος. Σαν παλιές λερωμένες πάνινες κούκλες. Κάποιος ξέχασε την κούκλα πεταμένη, κι αυτή η κούκλα; σιγά, πόσο κόστιζε; Δεν ήταν η Αμερικανίδα barbie. Έτσι δε μετράμε την αξία σήμερα; Με το κόστος; Μη φοράς κραγιόν για να μοιάσεις στο θύτη. Όταν η βόμβα πέσει, θα μαυρίσουν και τα μούτρα της barbie.

Οι ηγέτες που περιμέναμε δε γεννήθηκαν τελικά. Βρίσκονταν κάπου μέσα στις τόσες εκτρώσεις. Ο ηγέτης αντικαταστάθηκε με την ηγεσία μιας διασπείρουσας ιδιοσυγκρασίας. Ο "Ηγέτης" ήταν και αυτός άνθρωπος, έπρεπε να αντικατασταθεί με έννοια, για να παρωχηθεί. Ξεπεσμένες barbie-wannabes εμείς. Ο πόλεμος όμως δεν είναι αυτοκόλλητο στο παρμπρίζ "σταματήστε τον πόλεμο". Για να πάρεις "αντιπολεμικό", πρέπει να πάψεις να μισείς, να κλείσεις όσους σου ζητούν να μισήσεις. Κλείσε τα βίντεο και την τηλεόραση. Η εικόνα προκαλεί το φόβο γιατί την κοιτάς. Να μη την κοιτάς και τρέφεις το υποσυνείδητό σου. Να διαβάζεις, συνομήλικε. CNN, BBC, Twitter, RT, CCTV Africa, Euronews, ABC βομβαρδίζουν. Πολέμα και συ, όχι για όπλα όμως, για την αλήθεια. Είναι το μεγαλύτερο όπλο για όποιον την κατέχει.

Μη σε πείθουν ότι ο Ουκρανός είναι ο κακός ή ο Φιλόρωσσος, ο Παλαιστίνιος ή ο Εβραίος. Η μαζοποίηση είναι η αρχή, η διάκριση είναι το τέλος, το μίσος το αντίκτυπο, ο θάνατος το αποτέλεσμα. Δέξου ότι υπάρχουν παραπλανημένοι. Είσαι και συ σε αυτούς.
 

είδα μια ταινία σήμερα
ο αμερικάνικος στρατός είχε νικήσει τον πόλεμο
το πλήθος ένιωθε την κάθαρση
κοιμήθηκα στον καναπέ και γω πλυμένος____
*Το δόγμα αυτό γράφτηκε από τους Έρλαν Ούλμαν (Harlan Κ. Ullman) και Τζ. Γουέντι (James P. Wade) το 1996 και παρουσιάστηκε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Άμυνας των ΗΠΑ
**Στη φωτογραφία εικονίζεται ο Tankman, άγνωστος ως σήμερα διαδηλωτής στη φασίζουσα Κίνα του '89, σταμάτησε μια σειρά tanks επειδή το αποφάσισε
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

Σχόλια   

0 #1 ΓΙΑΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 25-07-2014 17:40
"Μη σε πείθουν ότι ο Ουκρανός είναι ο κακός ή ο Φιλόρωσσος, ο Παλαιστίνιος ή ο Εβραίος. Η μαζοποίηση είναι η αρχή, η διάκριση είναι το τέλος, το μίσος το αντίκτυπο, ο θάνατος το αποτέλεσμα. Δέξου ότι υπάρχουν παραπλανημένοι. Είσαι και συ σε αυτούς."

Ο βλακας σκοτωνει το ιδιο αποτελεσματικα οσο και ο κακος.
Παράθεση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση