Ασία 27/11/2013

Οι έξι και η Τεχεράνη

Δανάη Αλεξάκη , Διεθνολόγος - Νομικός
Μια ιστορική συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης, των ΗΠΑ και των πέντε πυρηνικών δυνάμεων ανακοινώθηκε στις 24 Νοεμβρίου.Οι συνομιλίες διεξήχθησαν στην Γενεύη και ακολούθησαν σκληρές διαπραγματεύσεις που αφορούσαν την πυρηνική πολιτική και τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.

Βάσει της συμφωνίας ζητείται από το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, να μειώσει τα αποθέματα του και να τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης και επιθεώρησης όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Επιπλέον επιβραδύνεται σημαντικά και η κατασκευή του αντιδραστήρα πλουτωνίου Αράκ.Σε αντάλλαγμα οι μεγάλες δυνάμεις δεσμεύθηκαν στην απαλλαγή της ιρανικής οικονομίας από κυρώσεις ύψους περίπου 7 δισ. Δολαρίων.

Η Τεχεράνη επίσης εξασφάλισε μια μεγάλη νίκη,τη δέσμευση ότι οι λεγόμενες 5+1 χώρες- Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία-δεν θα επιβάλλουν κυρώσεις στη χώρα για τους επόμενους 6 μήνες.Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός καθώς τα ισχύοντα μέτρα έχουν μειώσει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου, συμπαραρασύροντας την ισοτιμία του νομίσματος σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Το θέμα όμως είναι τι αλλαγές θα επιφέρει αυτή η συμφωνία στο διεθνές περιβάλλον. Ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτής της δέσμευσης και πώς θα επηρεάσουν τις σχέσεις Ανατολής-Δύσης.

Οι 6 δυνάμεις και η Τεχεράνη εξακολουθούν να βρίσκονται απέναντι και να έχουν αντίθετες θέσεις σε πολλά ζητήματα όπως τον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία, την στήριξη από πλευράς Ιράν της Χεζμπολάχ στο Λίβανο κ.α Όλα αυτά δημιουργούν επιφυλάξεις στη διεθνή κοινότητα και διχασμό στον αραβικό κόσμο.Τα αραβικά κράτη της περιοχής - εκτός από το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Συρία - δεν κατάφεραν να κρύψουν τον έντονο σκεπτικισμό τους και ιδιαίτερα το Ισραήλ το οποίο έγειρε έντονες ανησυχίες και εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεση του.

Ωστόσο η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Ιράν με τις διεθνείς δυνάμεις στη Γενεύη είναι μία ιστορική στιγμή καθώς η συμφωνία αυτή είναι ένα φανερό παράδειγμα επιτυχημένης διπλωματίας και στέλνει ένα θετικό μήνυμα όσον αφορά την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη.Βέβαια θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί το μέλλον είναι αυτό που θα κρίνει τα αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από αυτή την συμφωνία θα αλλάξουν οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί και οι σχέσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση