Ασία 24/10/2016

Ο Παράλογος Γείτονας

Πρέπει να δοθεί κάποιο τέλος σ’ αυτή την στάση ανεκτικότητας των δυτικών προς οιονδήποτε ανατολικό δικτατορίσκο και ν’ αρχίζει να θέτει όρους και συγκεκριμένα όρια στις σχέσεις με όσες κυβερνήσεις παραβιάζουν συνεχώς τ’ ανθρώπινα δικαιώματα και τα συμπεφωνημένα

Είναι αλήθεια ότι πάντοτε αντιμετώπιζα με δυσπιστία την παρουσίαση των Τούρκων ως του προαιώνιου εχθρού του ελληνικού έθνους και προσπαθούσα να αναλύσω τους βαθύτερους λόγους γι’ αυτό το μίσος που συνεχίζει να υπάρχει μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, αν και ελπίζω όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο παλιότερα. Πέρα απ’ την εξήγηση ότι για να σχηματίσεις μια κοινότητα ανθρώπων συμφέρει να τη στηρίξεις στο μίσος του άλλου, ούτως ώστε να της προσδώσεις μια ταυτότητα, υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι, οι οποίοι συντηρούν το αμοιβαίο μίσος. Ένας απ’ αυτούς είναι η εισβολή των Ελλήνων στη Μικρά Ασία. Μπορεί να ακούγεται αιρετικό και να μην το ονομάζει κανείς εισβολή, αλλά η αλήθεια είναι ότι επρόκειτο για εισβολή. Κατά τα έτη 1919 και 1921, ο στρατός των εισβολέων προγόνων μας κατάφερε να εισχωρήσει σ’ ένα μεγάλο μέρος της δυτικής Ανατολίας και ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από τη Σμύρνη. Δυστυχώς όμως οι πρόγονοι μας δεν φέρθηκαν σαν άγγελοι κατά τη διάρκεια αυτής της εισβολής, υπάρχουν μαρτυρίες από ανεξάρτητες πηγές που περιγράφουν το μακελειό των Μουσουλμανικών πληθυσμών απ’  τον ελληνικό στρατό, ακόμα και ο διάσημος ιστορικός Arnold Toynbee περιέγραψε για τις σφαγές που διέπραξαν οι Έλληνες στις περιοχές της Γιάλοβας, του Τζεμλίκ και της Νικομήδειας, όλα αυτά τα περιστατικά και οι εκατέρωθεν αγριότητες υπάρχουν σε μια λίστα εδώ για να μπορέσει να πληροφορηθεί περισσότερο ο αναγνώστης (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_massacres_during_the_GrecoTurkish_War_(1919–22) .

Ασφαλώς γνωρίζω ότι και οι Τούρκοι διέπραξαν αντίστοιχες αγριότητες αλλά η διάπραξη αγριοτήτων δεν μπορεί να συγχωρεθεί διαμέσου της υπόδειξης ότι ο άλλος διέπραξε περισσότερες αγριότητες. Δυο ανήθικες πράξεις δεν παράγουν μια αθωότητα. Το να θεωρείς τον άλλον άνθρωπο ως άξιο θανάτου, επειδή δεν ανήκει στην ίδια φυλή με εσένα είναι τρόπος σκέψης που ταιριάζει σε πιθήκους. Το να είσαι άνθρωπος, σημαίνει να θεωρείς κάθε άλλον άνθρωπο ως πρόσωπο που έχει το δικαίωμα να ζει.

Απ’ την άλλη πλευρά πιστεύω ότι οι Έλληνες μισούν τους Τούρκους επειδή καταφέρανε, φέρνοντας μαζί τους και επιβάλλοντας το ισλαμικό καταπιεστικό σύστημα δοξασιών και ανελευθερίας να καθηλώσουν τους Έλληνες σε έναν αέναο μεσαίωνα. Την ώρα που η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός ελευθέρωναν τον κόσμο απ’ τον δογματισμό που είχε επιβάλει η θρησκεία στο νου του ανθρώπου, οι Έλληνες έπρεπε να συμπορευτούν με ανθρώπους, οι οποίοι πίστευαν στο Ισλάμ, σε μια θρησκεία δηλαδή που δεν μπορεί να αφήσει τον επιστήμονα ν’ αμφισβητήσει οτιδήποτε που θα αντίκρουε το Κοράνι επειδή τοιουτοτρόπως θα εναντιωνόταν στο κύρος του Αλλάχ. Εξαιτίας αυτού η ελεύθερη σκέψη και ακολούθως η επιστημονική σκέψη οδηγείται σε ασφυξία. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι η μεγαλύτερη καταστροφή που έτυχε στους Έλληνες λόγω των Τούρκων. Το γεγονός δηλαδή ότι ενώ η διανόηση αναπτυσσόταν στην Ευρώπη, οι Έλληνες παρέμεναν εν πολλοίς στα σκοτάδια της ισλαμικής σκέψης, που ήταν (και είναι) ανίκανη να παράγει ανεξάρτητα έστω και μια επιστημονική ανακάλυψη, έστω και ένα τεχνολογικό προϊόν. Δηλαδή οι Τούρκοι, ως ακόλουθοι του Ισλάμ μας καταδίκασαν σ’ ένα διανοητικό σκότος για αιώνες. Φυσικά προσωπικά δεν μισώ τους Τούρκους γι’ αυτό, απλά ελπίζω οι δυο λαοί, Έλληνες και Τούρκοι να αντιληφθούν τους λόγους του αμοιβαίου μίσους και των προβλημάτων τους και να μπορέσουν να συμβιώσουν κάποια στιγμή.

Εντούτοις είναι φανερό πως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον και αυτό το αντιλαμβανόμαστε όταν ακούμε για τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το φαινόμενο αυτό συνδέεται άμεσα με την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η μόνη σταθερότητα, η οποία υπάρχει σ’ αυτή τη χώρα είναι αυτή της συνεχούς της αστάθειας, σε μια χώρα, η οποία σπαράσσεται από συνεχείς ετεροβαρείς πολέμους (εθνικούς και τζιχαντιστικούς) ενώ ο νόμος τηρείται σύμφωνα με την ερμηνεία της ισλαμικής ελίτ στη χώρα.

Όσον αφορά τη βία και το θάνατο ανθρώπων στη γείτονα χώρα πρέπει να αναφερθεί ότι πέρυσι και αυτόν τον χρόνο συνέβαιναν σχεδόν κάθε μέρα επεμβάσεις του στρατού, τρομοκρατικές επιθέσεις και ας μην ξεχνάμε την αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος. Η στατιστική είναι αμείλικτη: κάθε μέρα στη Τουρκία διαπράττονται πέντε δολοφονίες (κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου έως τις 9 Σεπτεμβρίου) και 7.530 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικά το 2015 (στην Ελλάδα το 2015 τα θανατηφόρα ατυχήματα ήταν 3.383 ρεκόρ στην ΕΕ). Μας εξοργίζει το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει διορίσει ιμάμη στην Αγιά Σοφιά, αλλά παραβλέπουμε ότι ετοιμάζεται να απελαθεί απ’ τη Σμύρνη ένας προτεστάντης πάστορας, ο οποίος ζει εκεί εδώ και είκοσι χρόνια, ενώ σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση η ιεραποστολική του δραστηριότητα θεωρείται εθνική απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία είναι μια αρκετά προβληματική χώρα, όχι τόσο προβληματική ίσως όσο άλλες ισλαμικές χώρες αλλά σίγουρα είναι αδύνατον να ενσωματωθεί σ’ έναν οργανισμό όπως η ΕΕ, επειδή ο πρόεδρος της και η τωρινή πολιτική ελίτ της Τουρκίας είναι στραμμένοι ενάντια στις δυτικές αξίες του Διαφωτισμού ενώ ενστερνίζονται έναν ιδιόμορφο ισλαμικό ρομαντισμό. Δεν αντιλαμβάνομαι ασφαλώς με ποιο σκεπτικό «κορτάρει» η ΕΕ την Τουρκία, δίχως να αντιλαμβάνεται αυτή τη κυκλώπειων διαστάσεων δεξαμενή δυνητικών τζιχαντιστών, η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό αυτής της χώρας και τα εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, οι οποίοι διάκεινται φιλικά προς τη τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους και όλους αυτούς που υποστηρίζουν πως το ISIL δεν πρόκειται καν για τρομοκρατική οργάνωση. Είναι προφανές ότι αυτή η στάση εκτράφηκε απ’ την πολιτική Ερντογάν και των ομοφρόνων του και ότι κάποια στιγμή θα φέρει τους ανάλογους καρπούς της βίας, του φανατισμού και της ισλαμικής παράνοιας.

Ουσιαστικά το AKP (το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν) αντικατέστησε τον αρτηριοσκληρωτικό τουρκικό εθνικισμό (η προσπαθεί να τον αντικαταστήσει) με έναν τύπο ¨μετριοπαθούς¨ ισλαμισμού. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το Ισλάμ δεν μπορεί να καταστεί μετριοπαθές, είναι μια θρησκεία «όλα ή τίποτα», η οποία δεν μπορεί να εκληφθεί υποκειμενικά, το Ισλάμ ζητά την επικράτηση του είτε με τη βία, είτε με τη προπαγάνδα. Δεν αρκείται σε ημίμετρα και δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί στο πιο μετριοπαθέστερο. Η Τουρκία, σ’ Ανατολή και Δύση βρίσκεται σε μια συνεχή κατάσταση ασύμμετρου πολέμου, τρομοκρατικών επιθέσεων, πραξικοπημάτων, φυλακίσεων και θανάτων. Περισσότεροι από 17 εκατομμύρια Τούρκοι, δηλαδή το 20% του πληθυσμού ζουν σε κατάσταση φτώχιας, το περισσότερο απ’ το μισό του τουρκικού πληθυσμού ζουν με 300 δολάρια το μήνα, ενώ περίπου οκτώ εκατομμύρια Τούρκοι ζουν με 107 δολάρια τον μήνα.

Πιστεύω ότι ο παράλογος γείτονας έχει πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει και ακούγοντας τις διεκδικήσεις του Ερντογάν χαμογελάω γιατί τον βλέπω να βυθίζεται ακόμη περισσότερο στον παραλογισμό του. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν είναι επικίνδυνος, ένας τρελός μπορεί να καταστεί πάντα επικίνδυνος εκτός από γραφικός, επίσης αναρωτιέμαι για την άκρως συμβιβαστική τάση της ΕΕ ν’ ανέχεται τύπους σαν τον Ερντογάν, με τους ψευτοπαλικαρισμούς και τους λεονταρισμούς τους. Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί κάποιο τέλος σ’ αυτή την στάση ανεκτικότητας των δυτικών προς οιονδήποτε ανατολικό δικτατορίσκο και ν’ αρχίζει να θέτει όρους και συγκεκριμένα όρια στις σχέσεις με όσες κυβερνήσεις παραβιάζουν συνεχώς τ’ ανθρώπινα δικαιώματα και τα συμπεφωνημένα.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση