Ασία 01/04/2016

Το ισλαμικό κράτος του Νταγίπ Ερντογάν στο κατώφλι της Ευρώπης

Το μόνο σίγουρο με την διαφαινόμενη ισλαμοποίηση της Τουρκίας, είναι πως η χώρα μας θα υποστεί τις συνέπειες ενός τοξικού θρησκευτικού παράδοξου.
Κωνσταντίνος Αρχοντής
Όταν το 2002 το ΑΚP ανέλαβε την διακυβέρνηση της γείτονος Τουρκίας ,η Ευρώπη δεχόταν την ισλαμική κυβέρνηση του Νταγίπ Ερντογάν με επιφυλακτικότητα.
Και δεν είχε άδικο γιατί από τότε συνέβησαν καταλυτικά γεγονότα, που έφεραν την Τουρκία άλλοτε στο προσκήνιο και άλλοτε στο παρασκήνιο των εξελίξεων…
Το πλέον καχύποπτο για τους ευρωπαίους παρατηρητές ήταν το παρασκήνιο των εξελίξεων που ίσως καθορήσει το μέλλον του ισλαμικού κράτους.

Η Τουρκία από το 2005 κατάφερε να στερεώσει μια οικονομία βασισμένη στην φιλελευθεροποίηση ,νομιμοποιημένη στην καπιταλιστική ανάπτυξη, υποταγμένη όμως στα αυστηρά θρησκευτικά στερεότυπα του Ισλάμ.
Αυτό ήταν ένα δέλεαρ για την Ε.Ε γιατί ένας μελλοντικός εταίρος θα είχε γεωστρατηγική θέση σημαντικότερη από εκείνη που κατείχε η Ελλάδα μέχρι το 2000 ,ισχυρή οικονομία μεταξύ των μουσουλμανικών κρατών ,θα ήταν ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα το μόνο μουσουλμανικό κράτος που θα πρόσφερε την επέκταση των συνόρων της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Για μια ευρωπαϊκή ένωση που γερνά όλο και πιο πολύ, η είσοδος της Τουρκίας στους κόλπους της, θα ήταν –για τους υποστηρικτές της ένταξης-η πολιτισμική συμφιλίωση-προέκταση μεταξύ δυο κόσμων που αυτή την στιγμή συγκρούονται.
Το παρασκήνιο όμως που προαναφέραμε έκανε όλους τους ευρωπαίους πολίτες αλλά κυρίως τις κυβερνήσεις τους να είναι επιφυλακτικοί έως αρνητικοί πλέον στην ένταξη της Τουρκίας στη Ε.Ε. Επίσης η άθλια κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα επιτρέπει στην Τουρκία να φαίνεται σαν τον ρυθμιστή των εξελίξεων ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο αν λάβουμε υπ όψιν μας την κατάσταση στην Συρία και την παρ ολίγο πολεμική της σύγκρουση με την Ρωσία.
Αν προσέξουμε καλυτέρα τα προβλήματα που έχει η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο μεγάλα αλλά και κρίσιμα για την μελλοντική της υπόσταση σαν κράτος.
Με μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα πλέον όχι το κουρδικό ,αλλά την μετατροπή του ορθόδοξου μουσουλμανικού κράτους σε καθαρά ισλαμικό - τύπου Ιράν.

Ταυτόχρονα οι αποκαλύψεις στον τουρκικό τύπο πως η Τουρκία συνεργαζόταν και βοηθούσε το λεγόμενο ισλαμικό κράτος, αποδεικνύει περίτρανα , πως εντός του τουρκικού εδάφους βρίσκονται πυρήνες της ISIS, όπου στόχος τους δεν είναι φυσικά η μόνιμη εγκατάσταση τους στον ισλαμικό παράδεισο του Νταγίπ Ερντογάν ,αλλά η Ευρώπη και η τρομοκρατία.

Η στέρηση της ελευθερίας του τύπου ήταν μια πράξη που σκοπό είχε να αποκρύψει τις σχέσεις της ισλαμικής Τουρκίας με το λεγόμενο ισλαμικό κράτος, και είναι πλέον βέβαιο πως ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ περισσότερα από όσα φανταζόμαστε για την δράση του και τις κινήσεις του.

Ο σουλτάνος της Τουρκίας όμως κατάφερε τα τελευταία 5 χρόνια, την ενδυνάμωση της εξωτερικής διαπραγματευτικής του πολιτικής ,την ισχυροποίηση των στρατιωτικών μονάδων του στην περιφέρεια ,την στέρηση ελευθεριών στην κοινωνία, όπου θα στερούσε από τον ίδιο την πολυτέλεια να συνεχίσει το έργο του , κι όλα αυτά με μια οικονομία που αυτή την στιγμή δεν είναι καθόλου απαξιωτική.

Εκμεταλλευόμενη η κυβέρνηση της Τουρκίας την κατάσταση στην Ελλάδα τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο κατάφερε να ανοίγει και να κλείνει την στρόφιγγα μεταναστών έτσι όπως την βολεύει ,δημιουργώντας μεταναστευτικές ροές οι οποίες είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες, τόσο για την Ευρώπη ,πράγμα που αποδείχτηκε από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι και τις Βρυξέλες ,όσο και για την χώρα μας. Μην ξεχνάμε πως εγκέφαλοι και εκτελεστές τρομοκρατικών χτυπημάτων ,βρισκόντουσαν ή πέρασαν από την Ελλάδα ,πράγμα επικίνδυνο και επισφαλές σε πολλαπλά επίπεδα.

Ο αριθμός των μεταναστών ήδη βρίσκεται σε κρίσιμο νούμερο και δεν θα αργήσει η στιγμή που οι αντοχές της κοινωνίας ,όσο και να τους βοήθησε ,αλλά και των ιδίων των μεταναστών να αγγίξουν επικίνδυνα όρια. Ήδη η κατάσταση στους χώρους συγκέντρωσης αποκαλύπτει τον βλακώδη θρησκευτικό φανατισμό χριστιανών απέναντι σε αλλόθρησκους με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το περιστατικό στην Βέροια. Στα πλαίσια της ανθρωπιστικής βοήθειας η Ελλάδα έκανε και κάνει αυτό που έπρεπε και μπορούσε ,σε πολιτικό όμως επίπεδο κυρίως εξωτερικής πολιτικής και διαπραγμάτευσης αποτυγχάνει παταγωδώς. Αν οι σχέσεις του λεγομένου ισλαμικού κράτους , με την ισλαμική Τουρκία είναι πέραν από κάθε φαντασία στενές ,τότε μια τρομοκρατική ενέργεια στην χώρα μας κατά παραγγελία ,ώστε να φανεί πως η Ελλάδα τελικά υποθάλπει τρομοκράτες, έστω «λόγο ανικανότητας» σύλληψης τους , θα ήταν εφικτή και εύκολη όσο κι αν αυτό φαίνεται κινδυνολογία ή υπερβολή.

Ταυτόχρονα αυτά συμβαίνουν σε μια Ε.Ε που σε πολιτικό επίπεδο είναι διχασμένη, μεταξύ ενός παραγωγικού βορρά και ενός «τεμπέλικου» νότου ,εν μέσω πολιτικών-οικονομικών αποφάσεων που μπορεί να κοστίσουν την συνοχή της ,μια Ευρώπη λαβωμένη από τρομοκρατικά χτυπήματα και ανέτοιμη να καταλάβει τι ακριβώς γεννιέται στο κατώφλι της .

Ο ρόλος της Ελλάδας στην διαφαινόμενη επιδείνωση της κατάστασης είναι ανύπαρκτος ….μάλλον παρατηρητές των εξελίξεων θα είμαστε παρά θα τις δημιουργήσουμε, εφόσον τον συγκεκριμένο ρόλο τον έχει αναλάβει η ισλαμική Τουρκία ,με την ελληνική εξωτερική πολιτική να βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε μόνιμη αργία και την κοινωνία σε ύπνωση.

Η Τουρκία έχει απέναντι της ένα ορθόδοξο χριστιανικό κράτος και η Ελλάδα αντίστοιχα ένα βαθύ ισλαμικό, που εξελίσσεται διαρκώς εις βάρος των πολιτών του, εις βάρος της Ελλάδας, εις βάρος των ευρωπαίων πολιτών, τόσο στον τομέα της ασφάλειας όσο και στον τομέα της ελευθερίας.

Το μόνο σίγουρο με την διαφαινόμενη ισλαμοποίηση της Τουρκίας , είναι πως η χώρα μας θα υποστεί τις συνέπειες ενός τοξικού θρησκευτικού παράδοξου. Η ευθύνη των ελλήνων πολιτικών είναι ιστορικής σημασίας απέναντι στη χώρα και την Ευρώπη, και η αντίληψη που κάποτε δημιουργούσε το άλλοθι, πως οι καλές μας σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, μας εξασφαλίζει την ασφάλεια και την συμπάθεια τους , ήδη βρίσκεται στα χρονοντούλαπα της ιστορίας.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση