Σύλλογος γυναικών Σπετσών - Όταν ο εθελοντισμός δημιουργεί θεσμούς

Ο Σ.Γ.Σ. είναι ένα κομμάτι δράσης που αποτελεί όχι μόνο θητεία για όποιον ανήκει στο κύκλο του και στα μέλη του, αλλά και μια μεγάλη σχολή σχετικά με την ανιδιοτελή προσφορά.

Ένας από τους πιο δραστήριους συλλόγους της Ελλάδος είναι ο Σύλλογος Γυναικών Σπετσών. Ένας σύλλογος του οποίου είχα την τιμή να προεδρεύσω για τέσσερα συναπτά έτη. (2008 -2012) Ανεξάρτητα απο το ποια θέση κατείχα ή θα κατέχω στο μέλλον, ο Σ.Γ.Σ. είναι ένα κομμάτι δράσης που αποτελεί όχι μόνο θητεία για όποιον ανήκει στο κύκλο του και στα μέλη του, αλλά και μια μεγάλη σχολή σχετικά με την ανιδιοτελή προσφορά, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εθνικό, αφού ιστορικά διατηρεί ήθη, έθιμα, παραδόσεις και αντικείμενα τα οποία αποτελούν εθνική ταυτότητα. Θα καταλάβετε τι εννοώ όταν διαβάσετε την συνέντευξη της κ. Μαρίας Σταναθιώτη- Γιδοπούλου, νυν Προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Σπετσών.

ΑΝΝΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ -- Μαρία, μετράς δυό χρόνια, περίπου, θητείας σε εναν ιστορικό σύλλογο και αρκετά χρόνια που εμπλέκεσαι στις δράσεις του. Θα ήθελα κατά αρχήν να μας ενημερώσεις για αυτές τις δράσεις του, που κρατούν χρόνια.

Μαρία Σταναθιώτη - Γιδοπούλου: Πραγματικά, μέσα σε αυτά τα λίγα χρόνια προεδρίας μου στον ιστορικό, όπως σωστά ανέφερες  ΣΓΣ, συνειδητοποίησα ποια είναι η έννοια της συλλογικής δράσης ενταγμένης στην εθελοντική ευαισθητοποίηση των γυναικών που συμμετέχουν. Η δραστηριοποίηση του ΣΓΣ έγκειται κατά κύριο λόγο στην διοργάνωση πολιτιστικών, όπως βραδιές ποίησης και  πραγματοποίηση εκδρομών αλλά και και φιλανθρωπικών εκδηλώσεων.  Δεν θα πρέπει βέβαια να παραλείψω ότι ο σύλλογός μας φροντίζει και για την υγεία των γυναικών του νησιού με την διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, πάντα με γνώμονα την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο και την γυναίκα. Επιπλέον ο σύλλογος μας έχει στην κατοχή του έναν ικανοποιητικό αριθμό τοπικών ενδυμασιών οι οποίες βρίσκονται στην διάθεση όλων σε κάθε σχετική εκδήλωση προωθώντας έτσι, την παράδοση του νησιού μας. Τέλος υπερήφανη παρουσία του ΣΓΣ στα 35 χρόνια ζωής του αποτελεί η έκθεση βιβλίου.

Α.Τ.--- Σε ποιο ακριβώς σημείο γίνεται η έκθεση Βιβλίου του Συλλόγου Γυναικών Σπετσών; 

Μαρία Σταναθιώτη - Γιδοπούλου: Η έκθεση βιβλίου λαμβάνει χώρα ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι σε ένα σημείο το οποίο αποτελεί ορόσημο για το νησί και δεν είναι άλλο από την πλατεία του Ποσειδωνίου με τον ξακουστό ανδριάντα της ηρωίδας μας Λ. Μπουμπουλίνας . Το πρώτο μέρος που συναντά ο επισκέπτης κατά την άφιξή του στο νησί μας.

Α.Τ.--- Ο Σύλλογος Γυναικών Σπετσών έχει εκδώσει ένα βιβλίο " Τα Μαγειρέματα των Γυναικών στις Σπέτσες" Πές μας λίγο για αυτό και πως μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί; Μπορεί να σταλεί και ταχυδρομικώς; μιλώ για τους εκτός Σπετσών ενδιαφερόμενους! 

Μαρία Σταναθιώτη - Γιδοπούλου: Το βιβλίο μας “Τα Μαγειρέματα των Γυναικών στις Σπέτσες” αποτελεί συλλογική προσπάθεια των μελών του Συλλόγου μας, με στόχο να κάνει κοινωνούς τους αναγνώστες στα μαγειρέματα και τις νόστιμες συνταγές, τοπικές και μη, των γυναικών του νησιού. Διατίθεται σε τοπικά πρακτορεία τύπου και βιβλιοπωλεία όπως του κου Τσαπάρα και του κου Ιωσιφίδη. Ακόμη μπορεί να σταλεί και ταχυδρομικώς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό φυσικά κατόπιν συνεννόησης.

Α.Τ.-- Υπάρχει όμως και άλλο ένα βιβλίο... Το Μαγειρεύοντας για το Μινι Μάραθον.. Το λέω σωστά; 

Μαρία Σταναθιώτη - Γιδοπούλου: Πολύ σωστά. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε φέτος με αφορμή τον επετειακό χαρακτήρα του “Spetses Mini Marathon” που εδώ και 5 χρόνια έχει καταφέρει να γίνει ένας αθλητικός και πολιτιστικός εν γένει θεσμός που προσελκύει ολοένα και περισσότερο κόσμο. Η συμβολή του ΣΓΣ και σε αυτό το γεγονός είναι δεδομένη. Έτσι το “Μαγειρεύοντας για το Spetses Mini Marathon αποτελεί προϊόν συνεργασίας του ΣΓΣ, της κας Κουταρέλη (ιδρύτρια και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του “Mini Marathon”) , διακεκριμένων σεφ της χώρας μας (Σ.Παρλιάρος και Χ.Πέσκιας) καθώς και διάσημων εστιατορίων του τόπου μας. Περιλαμβάνει νόστιμες συνταγές και πλούσιο υλικό από την προαναφερθείσα διοργάνωση.


Α.Τ. --- Πόσο δύσκολο είναι να λειτουργεί ένας Σύλλογος; Ποιες οι συνιστώσες που αποφέρουν αποτέλεσμα και πες μου αν θεωρείς πως ο εθελοντισμός έχει μειωθεί ή αυξηθεί με την πάροδο των ετών. 

Μαρία Σταναθιώτη - Γιδοπούλου: Αρχικά να σου πω πως το γεγονός ότι μετρά 35 χρόνια ζωής και δράσης ο ΣΓΣ αποτελεί από μόνο του τρανταχτή απόδειξη πως για να λειτουργήσει ένας σύλλογος δεν είναι ούτε δύσκολο ούτε κοπιαστικό. Φυσικά και χρειάζεται προσπάθεια καθώς μιλάμε για έναν πολυμελή σύλλογο, ωστόσο η ανιδιοτέλεια,  αγάπη και το μεράκι κάθε μέλους για τους σκοπούς του συλλόγου είναι η πηγή εξέλιξής του. Το αισιόδοξο είναι ότι όλες αυτές οι γυναίκες που αποτελούν το πλήρωμά του πληθαίνουν αποδεικνύοντας έτσι ότι ο εθελοντισμός όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά συν τω χρόνω, αποτελεί την κινητήρια δύναμή του.

Α.Τ.--- Έχουν μέλλον οι Σύλλογοι; Πιστεύεις πως ως ιδέα, ανάπτυξη, λειτουργία, είναι εφικτή η ύπαρξή τους, ή εν μέσω κρίσης, όχι μονο οικονομικής και ανθρωπιστικής, αλλά και κρίση ατομικών ισορροπιών, θα εκλείψουν; 

Μαρία Σταναθιώτη - Γιδοπούλου: Την απάντηση αυτή μπορεί να την δώσει η ίδια η δράση του ΣΓΣ. Ως πρόεδρος ενός υγιούς και  δραστήριου συλλόγου μπορώ να πω πως από την στιγμή που υπάρχουν ακόμα τα ανθρώπινα ενδιαφέροντα  με τα οποία καταπιανόμαστε καθημερινά τότε όχι μόνο είναι δυνατόν να επιβιώσει ένας σύλλογος αλλά και πρέπει να αναπτύσσει συναφείς δράσεις. Η ανάπτυξη του ΣΓΣ ακόμη και εν μέσω κρίσης ακολουθεί πορεία παράλληλη με τα ενδιαφέροντα των γυναικών του νησιού.

Α.Τ. --- Τι θα έλεγες στις νέες γυναίκες εν έτη 2015; Να εμπλακούν η όχι; 

Μαρία Σταναθιώτη - Γιδοπούλου: Αυτό που θα έλεγα στις νέες γυναίκες είναι σαφώς και να εμπλακούν σε συλλόγους όπως ο δικός μας που πραγματικά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα προβλήματα αλλά κυρίως να δώσουν μια ευχάριστη νότα στην καθημερινότητά τους. Ευκαιρία λοιπόν μέσα από αυτό το βήμα να προσκαλέσω όσες γυναίκες επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά το έργο καθώς και την παρέα μας. Είναι ευπρόσδεκτες όλες….


Α.Τ. --Σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη αυτή και εύχομαι τα καλύτερα και καλή δύναμη για την συνέχιση του όμορφου έργου των Γυναικών στις Σπέτσες!


Μαρία Σταναθιώτη - Γιδοπούλου: Κι εγώ σε ευχαριστώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα έσοδα της έκθεσης βιβλίου διατίθενται αποκλειστικά σε φιλανθρωπικές και πολιτιστικές δράσεις. Η εκθεση φέτος μπορεί να ξεκίνησε με καθυστέρηση λόγω πολιτικών εξελίξεων , μα θα λειτουργεί (εκτός απροόπτου) ως το τέλος Αυγούστου.
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση