CoLoNeLReD - Μια εκπληκτική προσωπικότητα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής

Οι μαθητές με κρατούν στα πόδια μου. Η διδασκαλία με διδάσκει να είμαι ανεκτικός ευαίσθητος, να λαμβάνω υπόψη μου τις ανάγκες των άλλων.
Την πρώτη φορά που τον συνάντησα, σκέφτηκα μέσα μου: «Είμαι σίγουρη πως τον έχω ξαναδεί! » Το επόμενο που θυμάμαι μετά την ζεστή, εγκάρδια χειραψία που ταίριαξε με την δική μου, είναι τα λόγια του: «Έχουμε συναντηθεί ξανά;».

Μερικά πράγματα είναι γραμμένο να συμβούν και εγώ από όλους τους ανθρώπους, το γνωρίζω πολύ καλά αυτό, αφού το έχω βιώσει,  περισσότερες φορές από όσες μπορώ να θυμηθώ. Εκείνη την υπέροχη νύχτα στο Ρόττερνταμ στο σπίτι ενός κοινού φίλου, γνώρισα τον έξοχο τραγουδιστή, μουσικό και σήμερα πια, φίλο¸ Nicholas Redz Romillie, ή αλλιώς τον Colonel Red. Την επόμενη νύχτα παρακολούθησα το live του και έμεινα έκπληκτη από την αγγελική του φωνή.

Ο Redz δεν είναι μονάχα ένας τραγουδιστής ενός αναμφίβολα  ξεχωριστού ταλέντου, βαθιάς εσωτερικότητας, ευγένειας, ιπποσύνης και σεμνότητας, αλλά και ένας άντρας ισχυρού ενστίκτου, σεβασμού στην τέχνη που υπηρετεί και δυνατής πίστης. Γεννημένος από μαύρο πατέρα και λευκή μητέρα ό Redz φαίνεται να είναι η γέφυρα που ενώνει την σόουλ, μαύρη, θρησκευτική, ρέγγε μουσική με την λευκή ραπ, χιπ χοπ και τα μπλουζ και τις μπαλάντες και των δύο.

Ο Colonel Red είναι ό καλλιτέχνης που γδέρνει την ψυχή του για να φτιάξει μουσική και να μοιραστεί συναισθήματα μέσα από αυτή. Ο Redz είναι ο άντρας που γδέρνει το σώμα του για να κάνει την μουσική να βγεί έξω από την υπέροχη φωνή του και να συμβουλέψει τους νεότερους τους οποίους θαυμάζει γιατί τον διδάσκουν, όπως λέει, πολλά και τον ίδιον.

Αυτόν τον άνθρωπο σας παρουσιάζω σήμερα. Όντας συγγραφέας και γράφοντας ποίηση, πιστέψτε με όταν αναρωτιέμαι. Πως μπορείς να περιγράψεις μια τέτοια προσωπικότητα αν δεν χρησιμοποιήσεις την ποίηση; Αν τύχει και τον ακούσετε, ή αν είστε τυχεροί, τον δείτε σε μια συναυλία ζωντανά θα διαπιστώσετε αυτό που λένε για αυτόν. Είναι ένας αρχιτέκτονας της μουσικής και ένας ποιητής των μελωδιών. Αξίζει κανείς να διαβάσει την συνέντευξή που ακολουθεί και να τον γνωρίσει λίγο καλύτερα. Έχει συνεργαστεί με πολύ μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και θρύλους της σόουλ και δίνει συναυλίες σε όλο το κόσμο και την Ευρώπη, για αυτό το χρόνο έχει επίσης προγραμματιστεί να βρεθεί και στην Ελλάδα.

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να ακούσετε ένα δείγμα της μουσικής του Colonel Red που λατρεύουν Ευρώπη, Αμερική αλλά και Ασία,  εδώ και 30 χρόνια.

Α.Τ.:  Έχεις υπάρξει στην μουσική σκηνή για περισσότερα από 30 χρόνια. Ποια είναι η γεύση που σου έχει μείνει στο στόμα έπειτα από αυτό το φιλί, με τις μελωδίες τις νότες, τα κοινά ανά τον κόσμο, τις εκδηλώσεις θαυμασμού, τις στιγμές δόξας και τις στιγμές της σιωπής, έπειτα από όλα αυτά τα χρόνια;

COLONEL RED: Η γεύση είναι η ίδια ακόμη και έπειτα από όλα αυτά τα χρόνια. Είναι η αίσθηση του ενθουσιασμού, της αναμονής, της προσδοκίας, της ατόφιας ανατριχίλας να μην ξέρω πως θα ανταποκριθεί το κοινό σε αυτήν την ωμή, ακατέργαστη κατάθεση συναισθημάτων και ενέργειας, που τόσο ταπεινά μοιράζομαι, είτε είναι πάνω την σκηνή με χιλιάδες από κάτω είτε είναι δια μέσου ενός σι ντι μου που ακούει κάποιος στο σαλόνι του, σε μια προσωπική, πιο ιδιωτική επαφή με την μουσική μου. Δεν μπορώ να αρνηθώ πως δεν έχει υπάρξει στιγμή όπου η σιωπή, σε αυτά τα δεκαπέντε χρόνια ειδικά τα τελευταία, έχει καθυστερήσει να φύγει, αλλά βλέπω αυτές τις σιωπές ως απλά ανθρώπινες και έτσι τις αγκαλιάζω και πολύ περισσότερο τις χρησιμοποιώ ως θείες ευκαιρίες για να γίνω εφευρετικός.

Α.Τ.: Υπήρξαν φορές που αισθάνθηκες μπουχτισμένος, κουρασμένος, να έχεις βαρεθεί, και να είπες στον εαυτό σου «Αυτό ήταν μεγάλε, ας βρούμε κάτι άλλο να κάνουμε!»

COLONEL RED: Ναι υπήρξαν φορές που ένιωσα μπουχτισμένος και κουρασμένος από όλο αυτό, αλλά ποτέ για να κάνω κάτι άλλο. Όχι, αυτό το συναίσθημα στόχευε κυρίως την αίσθηση του καλλιτέχνη που εισπράττει την συνεχή υποσκάπτουσα συμπεριφορά της μετριότητας που ασχολείται με την «Μουσική Επιχείρηση». Με τις κατά καιρούς προσπάθειες να ξεκάνουν και απλά να εξαφανίσουν καλλιτέχνες αυτής της στόφας, σαν εμένα που ανήκω στην Παλιά Σχολή. Μπήκα στην μουσική με ακατέργαστο ταλέντο, πολύ σκληρή δουλειά, κανένα κόλπο μάρκετινγκ και καθόλου εκμετάλλευση των τάσεων της μόδας. Είχα μονάχα γυμνό ταλέντο και επιθυμία να ευχαριστώ τον κόσμο με την μουσική μου και τα μηνύματά μου και είμαι ακόμη εύκαμπτος, ευέλικτος και παρόλο που προκλήθηκα πολλές φορές, κατάφερα να παραμείνω πιστός στο πάθος μου.

Α.Τ.: Η μουσική είναι πανίσχυρο εργαλείο για επικοινωνία, σύμπραξη, αδελφοσύνη, θεραπεία, αλλά είναι επίσης και ένα όπλο κατά της κατάθλιψης, της μοναξιάς¸ του ρατσισμού, της ανισότητας. Ποιος είναι ο κοινωνιολογικός ρόλος της μουσικής και τι μηνύματα προσπαθούν οι καλλιτέχνες να περάσουν στον κόσμο;

COLONEL RED: Δεν μπορώ να μιλήσω για όλους τους καλλιτέχνες γιατί πιστεύω πως κάθε καλλιτέχνης έχει διαφορετικά μηνύματα να περάσει για διαφορετικούς λόγους, αν και υπάρχουν πολλά κοινά στις φιλοδοξίες μας και σε αυτά που επιθυμούμε να πούμε. Η φιλοσοφία μου είναι «πρώτα σε εμένα». Αν αυτό που έχω να μοιραστώ με ικανοποιεί την στιγμή που το δουλεύω και είμαι σίγουρος 100% για αυτό, τότε θα το μοιραστώ και με τον ακροατή. Δεν είμαι κάποιος που δεν γνωρίζει την κατάθλιψη και την μοναξιά και έχω πολλές φορές υπάρξει θύμα φυλετικής ανισότητας και διάκρισης κάποιου είδους. Παρόλα αυτά, έχω καταφέρει να μεταφράσω  αυτές τις εμπειρίες  σε μια συναισθηματική γλώσσα που συχνά βγαίνει στην μουσική μου. Για μένα αυτό είναι μια θεραπευτική διαδικασία και ελπίζω πως λειτουργεί το ίδιο και στους ακροατές .  Νομίζω πως θα ήταν δίκαιο να πω, πως ο κοινωνιολογικός μου ρόλος μέσα από την μουσική είναι να μοιράζομαι εμπειρίες καλές ή άσχημες με το να συνδέω τις μουσικές τελείες και να δανείζω ποίηση στο συναίσθημα που πολλοί από εμάς βιώνουμε καθημερινά.

Α.Τ.: Γνωρίζω πως είσαι ένας άνθρωπος που διαβάζει πολύ και του αρέσει να προωθεί και να εισάγει ιδέες γεννημένες από το δικαίωμα στην Ελευθερία και την ανεξαρτησία καθώς και από βαθιά θρησκευτικά ένστικτα. Τι αντιπροσωπεύει η πίστη για σένα και αντανακλάται αυτό στην μουσική που συνθέτεις και στους στίχους που γράφεις;

COLONEL RED: Για μένα προσωπικά η πίστη αντιπροσωπεύει την πεποίθηση σε αυτό που δεν βλέπεις. Σε αυτό που μένει να αποδειχθεί, που μένει να συνειδητοποιηθεί, να καταδειχθεί ως πραγματικό. Ακόμη η πιο αληθινή και πιο αγνή πίστη είναι η αγάπη  που απαιτεί να πιστεύεις σε αυτό που σε ξεπερνά, που σε κάνει να υπερβαίνεις τα μετρα και τις δικλείδες ασφαλείας σου . Αυτό που μας προκαλεί να αλλάξουμε και σε αντάλλαγμα για αυτήν την αλλαγή μας δίνει την ταπεινότητα ενός παιδιού που κοιτάζει τον ήλιο. Προσπαθώ να εξασκώ αυτήν την ταπεινότητα κάθε μέρα σε οτιδήποτε κάνω και πιστεύω πως οι συνθέσεις μου πραγματικά αντανακλούν αυτό που είμαι και αυτό που δεν είμαι. Η πίστη είναι το εύθραυστο μέρος μεταξύ καλού και κακού, μέρας και νύχτας, σωστού και λάθους. Ο χρόνος με έχει διδάξει πως η πίστη είναι η ανταμοιβή της  πεποίθησης  και αντιστρόφως, η πεποίθηση είναι η ανταμοιβή εφόσον έχεις πίστη.

Α.Τ.: Έχοντας ακούσει να τραγουδάς ζωντανά και γνωρίζοντας την δισκογραφία σου, ξέρω τα εκπληκτικά πράγματα που μπορείς να κάνεις με την απίστευτη φωνή σου. Τραγουδάς κάθε είδους μουσική από Ραπ και Σόουλ , ως Τζαζ και Μπλουζ, δίχως την παραμικρή δυσκολία. Που είναι όμως η δική σου καρδιά;  Μεταξύ μας, ποια είναι η αγαπημένη σου μουσική;

COLONEL RED: Καταπληκτική Ερώτηση!! Πρέπει να σου πω πως η ανύψωσή μου, συμβαίνει όταν αναφλέγω τους Gospel ήχους με το Ηip Hop. Όταν συμβαίνει αυτό αισθάνομαι πολύ ισχυρός, νιώθω μια θεία παρέμβαση. Σαν ο ίδιος ο Θεός να με έχει στείλει στην γη για να κάνω μόνο αυτό! Αυτό πρέπει να είναι η πιο αγαπημένη μου στιγμή ερμηνείας.

Α.Τ.: Μίλησε μου λίγο για τα τελευταία σου νέα και σχέδια.

COLONEL RED: Στα τελευταία νέα είναι το άλμπουμ Palace full of miracles το οποίο προετοιμάζουμε για κυκλοφορία και σχέδια για ταξίδια που θα ακολουθήσουν σε όλες τις γειτονικές, μεγάλες πόλεις, όπως Νέα Υόρκη, Σικάγο, στα πλαίσια της περιοδείας και πολλές μεγαλουπόλεις της Βορείου Αμερικής, πριν πάμε στην Ευρώπη.

Α.Τ.: Οι περιοδείες σου και οι συναυλίες σου έχουν μεγάλη επιτυχία και ακολουθείσαι από χιλιάδες θαυμαστών σε κάθε μέρος. Είσαι γνωστός και στην Ελλάδα (γνωρίζω για την Πάτμο) μια που οι καλλιτέχνες του δικού σου διαμετρήματος, με την ποιότητα και την εμπειρία που τους διακρίνει, χαίρουν θαυμασμού και λατρείας από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είσαι όμως και καθηγητής μουσικής. Διδάσκεις σε παιδιά και νέους που θέλουν να μάθουν από σένα, δεν είναι έτσι; Ποιο είναι το μυστικό, αν υπάρχει, για την επιτυχία; Είναι οι προσωπικές αρχές και αξίες αναγκαιότητα, ή το άγριο κυνήγι της επιτυχίας με κάθε κόστος, μπορεί να είναι αποδεκτό;  Θα πρέπει να κάνεις τα πράγματα με το δικό σου τρόπο εκπληρώνοντας εσωτερικές ανάγκες, χωρίς να σκέφτεσαι το αποτέλεσμα; Ή να πηγαίνεις και εσύ με το ρεύμα;  Και όταν επιθυμείς απεγνωσμένα να γίνεις σταρ πόσο επικίνδυνο είναι, για κάποιον που είναι μια «κατασκευασμένη φωνή» μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών εξελιγμένης τεχνολογίας στα στούντιο, να τραγουδήσει ζωντανά;

COLONEL RED: Διδάσκω ναι, κυρίως γιατί θέλω να μοιράζομαι την εμπειρία μου με ανερχόμενα ταλέντα και επειδή μαθαίνω από τα παιδιά πάντα κάτι νέο. Έχει μια ταπεινότητα να είσαι με μαθητές. Κάθε φορά που βρίσκομαι με κάποιον μαθητή μου μαθαίνω κάτι καινούργιο. Οι μαθητές με κρατούν στα πόδια μου. Η διδασκαλία με διδάσκει να είμαι ανεκτικός ευαίσθητος, να λαμβάνω υπόψη μου τις ανάγκες των άλλων. Αυτό πιστεύω πως είναι η ισορροπία που είναι απαραίτητη για την πραγματική επιτυχία. Για μένα αυτό είναι αληθινή επιτυχία να μπορείς να μοιραστείς την καλή σου τύχη και την ίδια στιγμή να αναγνωρίζεις πώς να μένεις κοντά στην αρχή νέων, συναρπαστικών ιδεών.

Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου, ο μόνος τρόπος να επιτρέψεις τεχνολογικό εξοπλισμό να είναι μέρος μιας υψηλών προδιαγραφών παράστασης είναι να δουλεύεις πολύ σκληρά ταυτόχρονα, για την εξέλιξη των προσόντων και δυνατοτήτων σου. Για παράδειγμα, από την στιγμή που μπορείς να τραγουδήσεις σε πεντατονικές κλίμακες, είναι εντάξει να διασκεδάσεις με την τεχνολογία, αλλά όχι το αντίστροφο. Να βασιστείς στην τεχνολογία για να βοηθήσεις την ερμηνεία σου, είτε μέσα στο στούντιο είτε έξω από αυτό; Αυτό είναι εξάρτηση. Δημιουργείς μια εξάρτηση και η εξάρτηση από την στιγμή που δημιουργείται μπορεί να γίνει μια αθεράπευτη δεύτερη φύση.  

Α.Τ.: Ας μιλήσουμε για τον έρωτα. Τι κάνει ο έρωτας στους καλλιτέχνες; Τους ωθεί να δημιουργούν και να ανθίζουν ακόμη και όταν δεν έχει ευτυχισμένο τέλος, η τους μαραίνει; Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στην δική σου ζωή;

COLONEL RED: Προσωπικά πιστεύω σε πολλά είδη αγάπης.  Υπάρχει η αγάπη για τον εαυτό μας, η αγάπη για τους άλλους, η αγάπη για το μέλλον, η αγάπη για ένα σκοπό. Όλα αυτά τα είδη αγάπης πρέπει να αποτελούν παράγοντα ύπαρξης μέσα μας και σε ένα ρομαντικό έρωτα σχέσης και να μας διαρρέουν εναρμονισμένα με τις επιθυμίες μας. Για παράδειγμα, όταν αγαπώ μια γυναίκα νιώθω πάντα ενθουσιασμό και είμαι συνεπαρμένος περιμένοντας να βρεθώ και να περάσω χρόνο μαζί της. Όμως, αν υπάρχουν προβληματισμοί αλλού στην ζωή μου, όπως παιδιά, καριέρα, οικογένεια, τότε η ρομαντική αγάπη πρέπει να περιμένει ώσπου να επιστρέψει η διαύγεια και να ξεκαθαρίσει η όποια κατάσταση. Αυτός ο τύπος άντρα είμαι. Νοιάζομαι πολύ για όλα και θέλω να είναι όλα εντάξει. Μια που το αναφέρω αυτό, εκ πείρας μιλώντας, θεωρώ πως αυτό δυναμώνει και το ρομάντζο. Μπαίνεις στην διαδικασία να εκτιμήσεις το χρόνο περισσότερο, να βρεις περισσότερο χρόνο να διαθέσεις… Είμαι πάντα άνθρωπος που αγαπά να αγαπά και να ερωτεύεται. Όμως, το «ερωτεύομαι» σημαίνει κάτι διαφορετικό για μένα τώρα που μεγάλωσα. Πιστεύω πως το να ερωτεύεσαι σημαίνει πως γνωρίζεις τον εαυτό σου αρκετά καλά ώστε να αγαπάς με το σωστό τρόπο, αλλά και να είσαι ερωτευμένος με όλα τα πράγματα. Να αγαπάς τα πάντα, πάντα, μέχρι τέλους.

Α.Τ: Γνωρίζω την τεράστια αγάπη που τρέφεις για τους γονείς σου, τα αδέλφια σου, τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου. Πες μου πόσο δύσκολο είναι να έχεις τόσο δυνατούς δεσμούς και με ποιο τρόπο βοηθά αυτό όταν όλα τα άλλα δεν σε βοηθούν;  Αν τα εγγόνια σου, σου έλεγαν ότι επιθυμούν να περπατήσουν στα δικά σου μονοπάτια, τι θα τους έλεγες;

COLONEL RED: Έχω όντως, πολύ δυνατούς δεσμούς με την οικογένεια μου και τους αγαπημένους μου. Βέβαια η ενασχόληση με την δημιουργική βιομηχανία καθιστά δύσκολο το μοίρασμα των προσπαθειών σου και των τριγμών που ίσως βιώνεις, (αντιξοότητες, δυσκολίες, αναβολές) με τους αγαπημένους σου. Έτσι, έχω την τάση να μοιράζομαι τα καλά, αφήνοντας εκτός τα όχι τόσο καλά που συμβαίνουν. Αυτό μας εξοικονομεί χρόνο και μας διασώζει από παρεξηγήσεις. Η συμβουλή μου στα εγγόνια μου θα ήταν και είναι η εξής: « Όποιες επιλογές και αν κάνετε να βάλετε την καρδιά και το μυαλό σας σε αυτό που επιλέγετε.»

Αν η επιλογή ήταν η μουσική, οπωσδήποτε θα τους συμβούλευα να μελετήσουν διοίκηση μουσικής, διαχείριση θεμάτων που αφορούν στην μουσική βιομηχανία, να πάρουν γνώσεις πάνω στο μάρκετινγκ σε σχέση με το διαδίκτυο, παράλληλα με την μελέτη του μουσικού οργάνου που έχουν επιλέξει. Απλώς δεν πρόκειται να επιβιώσουν σε αυτήν την διαρκώς μεταλλασσόμενη διαδικτυακή/μουσική βιομηχανία αν δεν αναπτύξουν μια υγιή διάθεση για ανεξάρτητο μάρκετινγκ, προωθητικές πρακτικές και γνώσεις πωλήσεων.

Α.Τ.: Όπως συχνά λέω, η ομορφιά και η εξυπνάδα είναι και οι δυο μορφές εξουσίας. Η ομορφιά είναι μια δύναμη η οποία μπορεί να εξουσιάζει και να εξουσιάζεται. Από την άλλη μεριά η Εξυπνάδα είναι ατόφια δύναμη, δεν χειραγωγείται και δεν εξουσιάζεται. Ο ίδιος είσαι ένας πολύ γοητευτικός άνδρας χωρίς αμφιβολία! Πιστεύεις στην δύναμη της ομορφιάς ή της εξυπνάδας; Τι τύπος γυναίκας θεωρείς ότι είναι ο πιο εγκεφαλικά προκλητικός και ακαταμάχητος; Τι ποιότητες πρέπει να διαθέτει κάποιος για να βρίσκεται κοντά σου ή αν είναι φίλος σου;

COLONEL RED: Πιστεύω ότι η πραγματική εξυπνάδα είναι ομορφιά και αν φροντιστεί με το σωστό τρόπο τότε ομορφιά και εξυπνάδα μπορούν να αποφέρουν τρομακτική ισχύ! Βρίσκω τις έξυπνες γυναίκες, θεϊκές, αλλά οι γυναίκες που είναι σοφές, ευρηματικές, γεμάτες πεποίθηση και ανοικτόμυαλες, είναι και αδιαμφισβήτητα ακαταμάχητες! Λατρεύω να βρίσκομαι κοντά σε ανθρώπους που έχουν αυτοκυριαρχία. Βρίσκω αυτό το χαρακτηριστικό αληθινά όμορφο και απίστευτα σέξι.

Α.Τ.: Τι φοβάσαι; Τι μισείς; Τι σου λείπει; Τι θεωρείς την μεγαλύτερη πρόσκληση για τα χρόνια που θα έρθουν;

COLONEL RED: Φοβάμαι να μην μπορώ να κάνω αυτό που αγαπώ περισσότερο από κάθε άλλο. Σιχαίνομαι την διάκριση σε οποιαδήποτε πεδίο. Μου λείπει η οικογένειά μου, αφού κατοικώ πια στο Κεμπέκ Μόντρεαλ Καναδά και δεν μπορώ να τους βλέπω όσο θα ήθελα. Περνάω, περισσότερο από ποτέ, χρόνο στο δικό μου, ιδιωτικό στούντιο ηχογράφησης, αφοσιωμένος στο γράψιμο, την σύνθεση, την συνεργασίες μου και την εκτέλεση των κομματιών που συνθέτω. Εν τω μεταξύ η δουλειά μου διακινείται και εξαπλώνεται υπό την προσωπική μου ετικέτα πια «Ink Rebellion» και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μου λείπουν φίλοι που συνήθιζα να περνώ πολύ χρόνο μαζί τους εντός και εκτός στούντιο σε όλο το κόσμο. Η υπέρτατη πρόκληση για μένα θα πρέπει να είναι στα χρόνια που θα έρθουν, να κτίσω το σπίτι μου στην θάλασσα και να δουλέψω περισσότερο για να γίνω καλύτερος άνθρωπος για τους ανθρώπους που με αγαπούν και με χρειάζονται.

Α.Τ: Εκ μέρους της Politialdoubts θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για αυτήν την συνέντευξη. Ήταν τιμή για μένα να σε φιλοξενώ στις Άννα- Διατυπώσεις. Σου εύχομαι υγεία, αγάπη, ευημερία, έμπνευση και ο Θεός να σε ευλογεί, Nicholas Redz Romillie!

*Σε αυτο το λινκ http://epresskitz.com/kit.php?p=bio&u=35252840
μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την πορεία του καλλιτέχνη όλα αυτά τα χρόνια και να δείτε πρώτοι αποκλειστικά για την politicaldoubts το εξώφυλλο του νέου του άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2015.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση