Στις Αννα-διατυπώσεις ο Απόστολος Γκλέτσος και η Τελεία

Αν μη τι άλλο, έχουμε έναν ηθοποιό ο οποίος έπαιξε μόνον στο σανίδι και στο γυαλί και φεύγοντας από εκεί, λησμόνησε αυτή του την ιδιότητα, ευτυχώς! Σε αντίθεση με κάποιους άλλους που τους αξίζει το «Κάρολος Κουν» εντός της Βουλής!
Είναι γεγονός πως τις τελευταίες μέρες όπου βρεθώ ακούω, διαβάζω, συζητώ για τις εκλογές. Στην πραγματικότητα εμένα, που δεν ασχολούμαι και δεν γράφω παρά σπάνια για την πολιτική, με κουράζει λίγο όλο αυτό. Θέλω να πω πως εχω τις απόψεις μου. Παίρνω την ταυτότητά μου, πηγαίνω ψηφίζω ότι θεωρώ καλύτερο και τέλος. Αλλά προχθές την πάτησα όπως η Τζένη Καρέζη στο «Τζένη – Τζένη» που ενώ δεν ενδιαφερόταν για την πολιτική αλλά για την Ιστορία και την Φιλολογία, όταν της απευθύνθηκε έντονα ο αείμνηστος αγαπημένος μου Λάμπρος  Κωνσταντάρας (εφοπλιστής θείος του νέου υποψήφιου βουλευτή Ανέστη Μαντά βλέπε Ανδρέας Μπάρκουλης) του απάντησε με στόμφο και πάθος «Εμείς, εδώ το κρατάμε το νησί!»

Μου απευθύνουν λοιπόν,  την ερώτηση: «Και τι θα ψηφίσουμε τώρα; Όλοι τα ίδια χάλια είναι….»  Και απαντώ, εγώ η αδιάφορη ως προς τα πολιτικά, εντελώς αυθόρμητα και φυσικά. « Ε, όχι και όλοι ίδιοι… Υπάρχει και η ΤΕΛΕΙΑ!!»

Την αμέσως επόμενη στιγμή η σκέψη μου είχε γίνει πράξη! Είχα κάνει μια πρώτη επαφή με τον Απόστολο Γκλέτσο, αρχηγό της ΤΕΛΕΙΑΣ, είχα λάβει θετική απάντηση άμεσα, το τονίζω αυτό το άμεσα! Έγιναν οι απαραίτητες συνομιλίες με τον υπεύθυνο επικοινωνίας τον κ. Στέλιο Γκέκα και σε λιγότερο από 24 ώρες συνομιλούσα με τον Αρχηγό του κόμματος της ΤΕΛΕΙΑΣ. 

Τον Απόστολο Γκλέτσο τον νιώθω λιγο συμμαθητή μου γιατί είναι γεννημένος το 1967 και εγώ το 1970. Δεν μου ήταν εύκολο να του μιλήσω στον πληθυντικό. Όσοι με γνωρίζετε προσωπικά τώρα γελάτε δυνατά γιατί ξέρετε πως μόνο στον πληθυντικό μιλώ σε σημείο που εκνευρίζει τους άλλους!! Κι όμως, με τον κ. Γλέτσο – τον Αποστόλη όπως μου ζήτησε να τον αποκαλώ για να με λέει και εκείνος Άννα και να νιώθουμε μια χαρά- δεν μπορούσα να το κάνω. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο μου ήταν αδύνατον. Ίσως, πάλι να φταίει το ότι αμέσως βλέπεις έναν πολιτικό που διαφέρει. 

Αφού τον ευχαρίστησα πολύ για την άμεση αποδοχή του αιτήματος για μια συνομιλία μαζί του, άρχισα να τον διαβάζω καλύτερα μέσα από τις απαντήσεις του. Για να αρχίσουμε κάπως ήπια, προτού περάσω στα δύσκολα ερωτήματα που ήθελα να θέσω, ρώτησα πόσο δύσκολο του ήταν να στήσει το κόμμα του, να οργανώσει το ψηφοδέλτιό του. Μου απάντησε πως προσέγγισε τους ανθρώπους λέγοντας τους ποιος είναι.

«Είμαι αυτός, έχω δουλέψει εκεί και εκεί. Έχω αυτά τα ένσημα. Έχω τόσα λεφτά στην τράπεζα. Έχω  αποκομίσει τεράστια εμπειρία από την οργάνωση και τακτοποίηση του Δήμου και σε καλώ να έρθεις να δουλέψουμε μαζί για να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Αν δεις ότι μετά θα έχω, υπόπτως, περισσότερα λεφτά στην τράπεζα, σε προκαλώ να με διαπομπεύσεις! Κάποιοι με ρώτησαν και τι θα … Μόλις καταλάβαινα το που πήγαινε το εγώ τι θα… απλά έφευγα. Πολύ δύσκολο να κλείσω το ψηφοδέλτιο, αλλά ξέρω πως όλοι όσοι τελικά συμμετέχουμε στην ΤΕΛΕΙΑ έχουμε όρεξη, γνώση και δύναμη να δουλέψουμε.»

( Αφού έχετε διαβάσει όλη την συνομιλία μας θα βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Τα δικά μου θα τα διαβάσετε στο τέλος της συνέντευξης.)

Α.Τ.  Στην πρόσφατη εκπομπή ΝΕΡΙΤ Σαββατοκύριακο σε είδα με τον υποψήφιο σου κ. Βάϊο Γκάνη, Αγρότη. Χάρηκα ειλικρινά με την επιλογή σου να κατεβάσεις στο Επικρατείας έναν αγρότη.  Ρωτώ όμως, πόσο έτοιμοι είναι όλοι οι υποψήφιοί σου και εσύ μαζί, να δώσουν/δώσετε λύσεις και να δουλέψετε ;

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ – ΤΕΛΕΙΑ Κατά αρχήν να σου πω, πως ο Βάϊος είναι ένας από τους τρεις συνιδρυτές του κόμματος μας. Εκτός από μένα και τον Βάϊο Γκάνη είναι και η κ. Αθανασία Ζωβοΐλη, Διευθύντρια πολιτικής προστασίας περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.  Όλοι μας είμαστε άνθρωποι που έχουμε εργαστεί. Έχουμε βιογραφικά που γράφουν την δράση μας και την προσφορά μας στην αγορά εργασίας και στα λοιπά πεδία που έχουμε δραστηριοποιηθεί. Εμείς θέλουμε να κάνουμε την δουλειά, ξέρουμε να κάνουμε την δουλειά και μπορούμε να κάνουμε την δουλειά.  Μέχρι τώρα μας διοικούσαν μαφιόζοι και άχρηστοι! Και να το σημειώσεις, Μαφιόζοι και Άχρηστοι! Εμείς ξέρουμε και μπορούμε. Μπορούμε να κυβερνήσουμε. Μπορούμε να κυβερνήσουμε αν χρειαστεί, χθες!

Α.Τ.— Μάλιστα…. Μου αρέσει ο τόνος αυτός στην φωνή σου που δείχνει σιγουριά και αποφασιστικότητα και χαιρετίζω αυτήν την ομάδα από ανθρώπους της κοινωνίας μας του βιοπορισμού και της βιοπάλης, που έχεις επιλέξει για να επανδρώσεις την ΤΕΛΕΙΑ. Θέλω όμως, να ακούσω την πρότασή σου για αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα! Έχουμε υπερχρεωμένα νοικοκυριά, έχουμε ανθρώπους που παίρνουν σύνταξη της τάξεως των 300- 350 ευρώ και δεν μπορούν να ζήσουν και συνεχίζουν να τους λένε για λιτότητα!

ΑΠ. ΓΚΛΕΤΣΟΣ –ΤΕΛΕΙΑ --- Άκουσε, οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, αν είναι η δεν είναι βιώσιμο ξεκινάνε αλλού. Η διαπραγμάτευση έχει να κάνει με  εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις. Έχουμε 40 δις το χρόνο που πληρώνουμε σε τρόφιμα, τα οποία μπορούμε να παράγουμε στην Ελλάδα, όταν για 10 δις κάνουμε τούμπες! Πάμε λοιπόν και λέμε με διαπραγματευτές όμως, που μπορούν να διαπραγματευτούν, όχι με τον Βενιζέλο, ο οποίος με το νόμο που αυτός έφτιαξε, δεν πήγε ποτέ στην φυλακή που έπρεπε να πάει!  Δεν τον κάλεσε η Δικαιοσύνη ποτέ!

Με διαπραγματευτές ανθρώπους που έχουν βιογραφικό εντιμότητας, λοιπόν. Πάμε και λέμε αφήστε μας να παράγουμε αυτά που μπορούμε να παράγουμε. Ξεκινάς από εκεί.

Έπειτα, με πολιτική απόφαση, έχεις τελειώσει με την διαφθορά. Μέσα σε μια ώρα έχεις τελειώσει με την διαφθορά. Πως; Στον πρώτο που θα αποδειχθεί διεφθαρμένος θα εφαρμοστεί απόλυτα ο νόμος. Τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο. Μέσα σε μια ώρα έχεις τελειώσει με την διαφθορά. Πας λοιπόν και λες, κύριοι εγώ έχω τελειώσει με την διαφθορά. Ξέρω να τακτοποιώ τα κακώς κείμενα του οίκου μου. Θέλω έναν εναλλακτικό τρόπο για να μπορέσω να επιβιώσω σαν χώρα. Θέλω να με αφήσετε να παράγω αυτά τα 40 δις! Αφήστε με να φτιάξω ένα φορολογικό που θα επιτρέπει να πληρώνει ο πολίτης ένα ποσό που θα μπορεί να το δώσει ανάλογα με αυτά που θα κερδίζει και ένα επενδυτικό, που θα ανοίξει τις αγκάλες του και θα πει ελάτε, επενδύστε, δεν φορολογείστε αλλά υποχρεούστε να προσλαμβάνετε άτομα που έχουν πράσινη κάρτα για να εργάζονται. Δεν θα φορολογείστε καθόλου αλλά θα είστε φερέγγυοι πληρώνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία. Όμως, ότι χρήματα βγάζετε, δεν θα μπορείτε να τα βγάλετε στο εξωτερικό. Θα τα επανατοποθετείτε σε επενδύσεις στην χώρα μου χωρίς φόρο!

Το χρέος είναι χρέος! Κανείς δεν ζητάει το χρέος. Όλοι ζητούν να πάρουν τα επιτόκια. Το χρέος είναι χρέος! Δεν μιλάμε για κουρέματα δεν μιλάμε για τίποτε.

Α.Τ. ---  Καταλαβαίνω την θέση σου σχετικά με το θέμα του χρέους. Λαμβάνοντας ως έναυσμα την 6η σας παράγραφο στην διακήρυξη αρχών της ΤΕΛΕΙΑΣ, όπου τοποθετείστε σχετικά με την Ευρώπη και κατ’ επέκταση την πολυπολιτισμική της μορφή πια. Θέλω τις θέσεις σου για το μεταναστευτικό. Εδώ θα ήθελα να σου δηλώσω ευθαρσώς και ευθέως, ως πολίτης που αύριο θα ψηφίσει, ότι ανεξάρτητα με το αν επιθυμώ ο κάθε άνθρωπος στο πλανήτη να μπορεί να λατρέψει το Θεό που πιστεύει, να ντυθεί όπως τον ευχαριστεί, να ζήσει όπως θέλει, θέλω και εγώ την Σημαία μου, την Θρησκεία μου και την Ιστορία μου ανέπαφη! Αν η αποδοχή μου όμως, στην ανεξιθρησκία και την διαφορετικότητα, εγκυμονεί κινδύνους,  λόγω του αλόγιστου αριθμού λαθρομεταναστών στην χώρα μου, που θα κινδυνέψει ίσως,  να θρέψει και φίδια στο κόρφο της, τότε θα βρεθώ απέναντι!

ΑΠ. ΓΚΛΕΤΣΟΣ – ΤΕΛΕΙΑ . Εγώ καταρχήν, πριν από πατριώτης είμαι άνθρωπος.

Α. Τ. – Σε διακόπτω. Όλοι !! Δεν τίθεται θέμα εδώ. Όλοι!

ΑΠ. ΓΚΛΕΤΣΟΣ – ΤΕΛΕΙΑ .  Όλοι. Και όλοι εδώ στην ΤΕΛΕΙΑ πριν από πατριώτες  και πριν από Έλληνες, είμαστε άνθρωποι. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, σύμφωνα με τα συμφέροντα τα πατριωτικά, αλλά πρώτα τα ανθρωπιστικά, θα προσπαθήσουμε εκεί που γεννιούνται οι μετανάστες, οι δυστυχισμένοι αυτοί άνθρωποι, που γεννιούνται; Στις χώρες που βάλλονται από πολέμους. Εμείς θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους συμμάχους ότι τα χρήματα που δίδονται θα πρέπει να δίδονται εκεί. Να γίνονται ζώνες για να προστατεύουν αυτούς τους ανθρώπους. Να γίνονται κάποιες ζώνες ώστε όντας προστατευμένοι να μην χρειάζονται να φύγουν. Από εκεί και πέρα όσοι είναι προβληματικοί, με διαγωγή περίεργη και άσχημη, θα φροντίζουμε να επιστρέφουν στους τόπους από όπου ήρθαν.  Για τους άλλους, πρόσεξε όμως κάτι, αν λειτουργήσει όπως πρέπει να λειτουργήσει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας, αν λειτουργήσει ο τουρισμός όπως τον σχεδιάζουμε,  το φορολογικό και το επενδυτικό, πίστεψέ με, θα τους έχουμε ανάγκη γιατί πολλοί Έλληνες δεν θα θέλουν να κάνουν δουλειές που θα είναι αναγκαιότητα. Πίστεψέ με, κανένας Έλληνας δεν θα θέλει να ανεβεί σε σκουπιδιάρικο για παράδειγμα!

Α.Τ. --- Είναι προφανές πως υπάρχει ένας σχεδιασμός στην ΤΕΛΕΙΑ ο οποίος βασίζεται σε ένα σκεπτικό «χρυσής τομής» και πως το πρόγραμμα σας, έχει σκοπό να κινηθεί πάνω σε αυτόν τον σχεδιασμό.  Υπάρχει όμως, η άποψη πως οι νέοι άνθρωποι στην πολιτική, είναι πιο επικίνδυνοι από τους «γέρους» της πολιτικής. Λέγοντας «γέρους», να ξεκαθαρίσω πως δεν εννοώ τους ηλικιωμένους, ή που γέρασαν μέσα στην βουλή, αλλά εκείνους που είναι πολιτικοί κατ’ επάγγελμα. Ή εκείνους που κληρονομούν το επάγγελμα : Πολιτικός! Εκείνους δηλαδή που λόγω του ονόματος που φέρουν, γλιστράνε στον πολιτικό χώρο ως φυσική προέκταση του προγόνου τους. Αφού είναι φορές, που δεν ξέρω ποιος από την οικογένεια  μιλάει! Ο νέος; Ο παλιός; Ποιος;   (γελάμε σχεδόν ταυτόχρονα με τον Αποστόλη) Σε αυτούς λοιπόν, που πιστεύουν πως οι καινούργιοι διεκδικητές των βουλευτικών εδρών, είναι πιο «πεινασμένοι» για δόξα και εξουσία, αρά και πιο επικίνδυνοι, τι απαντάς; Σε αυτούς τους ανθρώπους που ίσως είναι φοβισμένοι και προβληματισμένοι, τι λες ως ένας νέος αρχηγός;

ΑΠ. ΓΚΛΕΤΣΟΣ – ΤΕΛΕΙΑ .  Όλα τα κόμματα, όπως και οι αρχηγοί τους, έχουν ένα βιογραφικό. Ακόμη και τα κόμματα που δεν έχουν μπει στην βουλή φέρουν ένα βιογραφικό του αρχηγού τους και των στελεχών τους. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να διαβάσουν αυτά τα βιογραφικά. Για την Ν. Δ. το ξέρουμε το βιογραφικό της. Για το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου το ξέρουμε. Για το ΠΑΣΟΚ του Γεωργίου Παπανδρέου το ξέρουμε το βιογραφικό του. Για το ΠΟΤΑΜΙ το ξέρουμε το βιογραφικό του αρχηγού του. Είναι ο άνθρωπος που έστηνε, δεν το λέω εγώ το λέει ο Τριανταφυλλόπουλος, που έστηνε ψεύτικα ρεπορτάζ από τον Κορυδαλλό για να κοροϊδεύει τον κόσμο. Το ξέρουμε το βιογραφικό των ανθρώπων του, που τσακώνονται ποια εταιρεία θα κάνει τα διαφημιστικά τους επειδή οι μεν έχουν συμφέροντα με την μια εταιρεία και οι δε, με την άλλη.  Όσο για τον «Μπαρμπα – Φώτη» (Φώτης Κουβέλης), τον οποίο ψήφισα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τι να πω; Τόσες κολοτούμπες στην ηλικία του, θα πρέπει να του δοθεί το βραβείο της κολοτούμπας!  Ο κ. Τσίπρας από την άλλη, είναι ένα παιδί άνεργο, άεργο, αδούλευτο, δεν έχει καμιά ένδειξη στο βιογραφικό του πως μπορεί να τα φέρει βόλτα και παρόλα αυτά, για να γίνει ντε και καλά Πρωθυπουργός, θυσιάζει μια ολόκληρη χώρα. Την θυσιάζει! Να πάμε σε εκλογές! Ότι εμείς θα βαράμε και οι αγορές θα χορεύουν! Ότι θα κάνω Σεισάχθεια και διάφορες μεγαλοστομίες.

Α.Τ.-  Διακόπτω. Δεν ξέρω αν παρακολούθησες την συνέντευξη του στον Νίκο Χατζηνικολάου αλλά έχω την αίσθηση πως κατέβασε λίγο τους τόνους, σαν να έγινε μια διαφοροποίηση και μια επανεκτίμηση των δηλώσεών του. Ίσως, ήταν άλλη μια «κολοτούμπα» της τελευταίας στιγμής.  Ίσως πάλι να έχω λάθος εντύπωση….

ΑΠ. ΓΚΛΕΤΣΟΣ –ΤΕΛΕΙΑ .  Δεν ξέρω αν ήταν διαφοροποιημένος. Ξέρω πως αυτοί που θα τον ψηφίσουν περιμένουν κατώτατο μισθό 750 ευρώ!  Αυτά έχει πει!

Α.Τ. – Δεν ξέρω αν γίνεται αυτό. Αν είναι εφικτό, δεν το ξέρω. Η ΤΕΛΕΙΑ τι λέει για αυτό το μισθό;

ΑΠ. ΓΚΛΕΤΣΟΣ – ΤΕΛΕΙΑ .  Η ΤΕΛΕΙΑ λέει αυτά που λέμε για τις συνέργειες. Ο μισθός δεν είναι μόνο ένας αριθμός. Έχει να κάνει με την αγοραστική αξία. Όταν ένας μισθός είναι Χ και η αγοραστική του αξία είναι πολύ καλή, και ο φόρος που πληρώνεις είναι ελάχιστος, δεν έχει να κάνει με το  αν είναι 750, αν είναι 800, ή αν είναι 2000!

Α.Τ- Στην ουσία μιλάμε για λιγότερη φορολογία δηλαδή. Μιλάτε, για μικρότερη φορολογία.

ΑΠ. ΓΚΛΕΤΣΟΣ – ΤΕΛΕΙΑ . Εμείς θα κοιτάξουμε, τουλάχιστον στα είδη πρώτης ανάγκης, να είναι πολύ χαμηλή, ώστε η αγοραστική αξία του μισθού να είναι υψηλή και η φορολογία ανάλογη με το μισθό που παίρνεις! Ένα πυροτέχνημα κατώτατος μισθός 750 ευρώ, δεν λέει τίποτε. Διότι αν τα 750 ευρώ τα φορολογήσεις με την ανώτερη κλίμακα τότε σου κόβουν τα πόδια! Σκέψου ότι αν με 750 ευρώ έχεις το γάλα 3 ευρώ και το ψωμί 2 είναι σαν να παίρνεις 150 ευρώ! Δεν παίρνεις τίποτε. Αυτά να πάει να τα πει αλλού ο Αλέξης! Όχι σε εμάς!

Α.Τ.— Είσαι σαφής. Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να πεις στον ψηφοφόρο λίγες μέρες πριν τις κρίσιμες αυτές εκλογές, κυρίως για να διασωθεί η αξιοπρέπειά μας ως Έλληνες;

ΑΠ. ΓΚΛΕΤΣΟΣ – ΤΕΛΕΙΑ .  Θέλω να κοιτάξω στα μάτια τον Έλληνα και την Ελληνίδα ψηφοφόρο και να τους διαβεβαιώσω πως αν με αξιώσουν, μας αξιώσουν  να μπούμε στην Βουλή, δεν θα τους προδώσουμε ποτέ! Ποτέ! Δεν κάνω τον ήρωα. Αν τα βρω μπαστούνια. Αν κινδυνέψει η ζωή μου και δεν μπορώ να κάνω αυτά που πρέπει να κάνω, τουλάχιστον, τουλάχιστον, θα παραιτηθώ και θα πάω σπίτι μου! Αλλά δεν θα τους προδώσω ποτέ!

Α.Τ. – Απόστολε σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Καλή Επιτυχία!

Αν πρέπει να πω κάτι για την συζήτηση μου αυτή με τον Απόστολο Γκλέτσο, αυτό θα είναι μονάχα πως χαίρομαι που η επί σειρά ετών εντύπωση μου, ότι είναι ένας αυθεντικά παρορμητικός, ορμητικός και ντόμπρος άντρας, δεν διαψεύστηκε. Πρώτον από την αμεσότητα του λόγου του, δεύτερον από την απλότητά του μα κυρίως από την ευθύτητα των λόγων του,  που δεν έμοιαζαν σε τίποτε με την ξύλινη πολιτικώς ορθή γλώσσα που έχουμε συνηθίσει να ακούμε. Την ολίγον εκλεπτυσμένη, ολίγον κονσερβοποιημένη, ολίγον δυσνόητη, ολίγον παραπλανητική (έως πολύ θα έλεγα!) ολίγον στομφώδη και ολίγον βαρετή!

Αν μη τι άλλο, έχουμε έναν ηθοποιό ο οποίος έπαιξε μόνον στο σανίδι και στο γυαλί και φεύγοντας από εκεί, λησμόνησε αυτή του την ιδιότητα, ευτυχώς! Σε αντίθεση με κάποιους άλλους που τους αξίζει το «Κάρολος Κουν» εντός της Βουλής! (Αν και είμαι σίγουρη ότι δεν θα δεχόταν με χαρά ένα τέτοιο βραβείο αν αφορούσε την παρουσία του στην Βουλή, ο  Απόστολος!)

Ο Απόστολος Γκλέτσος θα βρίσκεται  την Κυριακή 18 Ιανουαρίου στην Θεσσαλονίκη και την Δευτέρα 19 Ιανουαρίου στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Δημαρχείου Φυλής στις 6:30 το απόγευμα.

Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση