Η Ελλάδα που επιμένει

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ακούγεται παντού, για κάθε τομέα δράσης της και με όλους τους τρόπους!

Είναι πολύς ο καιρός που σκέφτομαι να αφιερώσω ένα άρθρο μου σε νέους ανθρώπους που το παλεύουν στην Ελλάδα της κρίσης, ευρισκόμενοι μακριά από την «δυνατή» πρωτεύουσα, Αθήνα. Βάζω εισαγωγικά στη λέξη δυνατή, διότι σήμερα αμφιβάλλω- θα μου επιτρέψετε, σχετικά με το πόσο δυνατή είναι η Αθήνα της κρίσης. Κάποτε ίσως, να υπήρξε πόλος έλξης για επαγγελματική αποκατάσταση και διάκριση επιχειρηματική, εν έτη 2017 όμως, δεν νομίζω πως μπορεί να θρέψει, να στηρίξει ή να αποκαταστήσει επαγγελματικά κόσμο, η Αθήνα.  Η αφορμή για αυτό το συγκεκριμένο άρθρο ήρθε από την επαφή μου με την οικογένεια Χριστοπούλου στην Καλαμάτα, η οποία διατηρεί οικογενειακή επιχείρηση,  που όπως πολλές άλλες ανά την Ελλάδα, παλεύει όχι μόνο να υπάρξει, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αλλά και να διακριθούν τα προϊόντα της παγκοσμίως και το καταφέρνει.
Η «Παστελοποιία – Ποτοποιία Χριστοπουλος 1958»  μετά από 70 ολόκληρα χρόνια και τρείς γενιές συνεχούς παρουσίας στο χώρο της απόσταξης και παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων, καταφέρνει όχι μόνο να στέκεται αξιοπρεπώς όρθια αλλά και να διακρίνεται παγκοσμίως με τα σπιτικής κατασκευής προϊόντα της,  δίχως να σταματά ποτέ να βελτιώνεται και να προοδεύει. Τελευταία της διάκριση το Βραβείο Ανώτερης Γεύσης στο Διεθνή διαγωνισμό Olymp Award  2016, για το ούζο της ποτοποιίας με το ιδιαίτερο (μεγαλύτερο σε μέγεθος από τα συνηθισμένα ) καραφάκι και το καταπληκτικό σχέδιο του μαιάνδρου στην ετικέτα του. Για την προσπάθεια αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο νέος επιχειρηματίας στην επαρχία της Ελλάδας του σήμερα που πασχίζει να αποδείξει – ειδικά στις αγορές του εξωτερικού – πως και θέλει και μπορεί, μας μιλά ο τριάντα τριών ετων Κωσταντίνος Χριστόπουλος, υπεύθυνος της ποτοποιίας.

Α.Τ. – Κωνσταντίνε, πότε και πως ξεκίνησε αυτή η επιχείρηση; Πως κατασκευάζονταν τότε τα προϊόντα σας; Διατηρείτε ακόμη νομίζω κάποιες παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής παστελιών και άλλων προϊόντων, έτσι δεν είναι;


Κ. Χρ. Η τεχνογνωσία της Ποτοποιίας ξεκίνησε στις αρχες του 19ου αιώνα απο τον παππού  Κωνσταντίνο δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση ποτοποιίας του αδελφού του. Επίσημα πλέον, η ποτοποιία το 1958 πέρασε στα χέρια του Κωνσταντίνου μετά απο την αποχώρηση του αδελφού και επί 3 γενεές υφίσταται έως σήμερα,  προσθέτοντας και την παραγωγή παστελιού. Τα προϊόντα που κατασκευάζονταν εκείνη την εποχή δεν διαφέρουν από τον σημερινό τρόπο παραγωγής, παρά μόνο στον εξοπλισμό, που είναι τελευταίας τεχνολογίας. Προσπαθούμε να ακολουθούμε πιστά τις συνταγές, αλλά και την ποιότητα των πρώτων υλών μας στο μέγιστο βαθμό, μιας και άλλωστε αυτό είναι που κάνει τα προϊόντα μας ξεχωριστά.


Α.Τ. -   Πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσεις ένα καλό όνομα στην αγορά και επιπλέον να το εξελίξεις;  Γνωρίζω πως διαθέτετε προϊόντα σας και στο εξωτερικό… Θα ήθελα να μας πεις και για αυτό…

Κ. Χρ. -  Όταν ένα προϊόν είναι ποιοτικό και συνεχίζει να είναι, τότε το όνομα είναι κάτι πολύ εύκολο να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί. Η εξέλιξη έρχεται δημιουργώντας νέα προϊόντα, νέες γεύσεις, νέες συσκευασίες. Πράγματι έχουν γίνει εξαγωγές σε Ευρώπη και Αυστραλία και θα συνεχίσουμε όσο μπορούμε να προωθούμε τα προϊόντα μας και στις αγορές του εξωτερικού. Το χρειάζεται και η οικονομία της χώρας μας,. Χρειαζόμαστε την εισαγωγή ξένου συναλλάγματος, νέες θέσεις εργασίας, προοπτικές και όραμα γενικότερα
.
Α.Τ. -   Πως βλέπεις τα πράγματα σήμερα; Οι εξελίξεις στην Ελλάδα για τις επιχειρήσεις και γενικότερα για τους νέους ανθρώπους κρίνεις πως θα είναι ευνοϊκότερες ή δυσμενέστερες;

Κ. Χρ. - Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη εποχή με αρκετές αντιξοότητες  και ας μου επιτραπεί η έκφραση, «τρικλοποδιές».  Οι επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας γίνονται όλο και λιγότερες στις μέρες μας, κάτι το οποίο, μακροπρόθεσμα θα μας επηρεάσει όλους. Πρέπει να γίνουν αλλαγές άμεσα στο φορολογικό καθεστώς για όλους τους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς, για να μπορέσουμε να γίνουμε μια παραγωγική χώρα με ανταγωνιστικά προϊόντα και νέες θέσεις εργασίας.

Α.Τ. -  Υπάρχουν φόρμες επιτυχίας; Τι σε έχει διδάξει η ενασχόλησή σου με τον επιχειρηματικό τομέα; Μπορείς να προτείνεις σε ανθρώπους που ξεκινούν τώρα ιδέες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν; Είναι θέμα τύχης; Είναι θέμα γνωριμιών; Είναι θέμα παιδείας; Στην ζωή η παιδεία δίχως απαραίτητα να είναι ακαδημαϊκή – μπορεί να είναι και κοινωνική παιδεία, είναι ένα επιπλέον προσόν στις διαπροσωπικές αλλά και στις επαγγελματικές σχέσεις, δεν είναι έτσι;

Κ. Χρ. -Φόρμες επιτυχίας θα έλεγα δεν υπάρχουν..Η αγάπη η αφοσίωση και επίμονη, παρ’ όλες τις δυσκολίες, προσήλωση σε αυτό που έχεις βάλει στόχο, θα σε οδηγήσουν εκεί. Για τους νέους θα έλεγα πως στην ζωή μας πάντα πρέπει να κάνουμε αυτό που λέει η καρδιά μας έστω και αν αυτό είναι ρίσκο. Η ζωή είναι πολύ λίγη και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Άλλωστε ο τολμών νικά.

Η παιδεία σε όλους τους τομείς είναι σημαντική, ιδιαίτερα σε επαγγελματικό και επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό  αφού «επιχειρείν»  σημαίνει και συναναστρέφομαι οπότε εχει και κοινωνική προέκταση η επαγγελματική δράση. Αν δεν είσαι συνειδητοποιημένος ότι απευθύνεσαι σε συνανθρώπους σου δεν θα παράγεις ποτέ σωστό και ποιοτικό έργο. Για αυτούς τους λόγους, είναι απαραίτητο εφόδιο για τους νέους η μόρφωση και οπωσδήποτε οι ξένες γλώσσες.

Ζούμε στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου και υπάρχουν τόσα πολλά και τόσες ιδέες για να υλοποιήσουν οι νέοι. Τουρισμός, αγροτικά προϊόντα, μικρές βιοτεχνίες ηλεκτρονικό εμπόριο και δίνουν ευκαιρίες πολλές αρκεί να θέσεις στόχο και να ξέρεις τι ακριβώς θέλεις να κάνεις.

Α.Τ. – Κωνσταντίνε, πως νιώθεις που έχετε φέρει με τις όποιες δυνάμεις και τις πολλαπλές σας προσπάθειες την επιχείρηση σας στο σημείο να βραβευθεί για την ποιότητα ενός προϊόντος της? Μιλώ για το Βραβείο Ανώτερης Γεύσης στο Ούζο σας. Και τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον από εσάς; Νέα ανοίγματα ίσως, ώστε να γίνουν και σε άλλες χώρες γνωστά τα πολύ υγιεινά προϊόντα σας;

 

Κ. Χρ. - Νιώθουμε περήφανοι για την επιβράβευση στα προϊόντα μας στο ούζο και στο παστέλι. Αν και ήταν μόνο αυτά τα  δυο προϊόντα που στείλαμε για τον διαγωνισμό γευσιγνωσίας, σίγουρα θα βάλουμε τα δυνατά μας να πάμε όλα μας τα προϊόντα στο μέλλον για μια αξιολόγηση μιας και όλα είναι υπέροχα και Ελληνικά!. Νέα προϊόντα είναι ήδη έτοιμα για  να βγουν στην αγορά και σύντομα θα τα γνωρίσει ο κόσμος. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε την διάθεση των προϊόντων μας στο εξωτερικό, χωρίς όμως να υστερήσουμε σε ποιότητα. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ακούγεται παντού, για κάθε τομέα δράσης της και  με όλους τους τρόπους!

Ως Επίλογο στο άρθρο αυτό, θα ήθελα να σημειώσω την σημαντικότητα του να πιστεύεις στις δυνάμεις Σου, αλλά και της χώρας Σου, ακόμη και όταν όλα δείχνουν εντελώς απαισιόδοξα. Θα ήταν άδικο δε, να μην αναφέρουμε πως ένα μεγάλο ρόλο παίζει το ανθρώπινο δυναμικό σε κάθε επιχείρηση. Άνθρωποι, απλοί αλλά  με μεράκι και ευγένεια ψυχής, με πάθος για την παράδοση και φωτεινό όραμα, με ελπίδες για το μετά, δημιουργούν πάντα τις προϋποθέσεις για την επιτυχία. Θεωρώ πως πρέπει να γίνει ξεχωριστή αναφορά στους υπαλλήλους της επιχείρησης, οι οποίοι νιώθουν όλοι πως ανήκουν στην ίδια οικογένεια και για αυτό πετυχαίνουν την άνοδο και την πρόοδο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και τέλος, στην υπέροχη μητέρα του Κωνσταντίνου, την Τούλα Χριστοπούλου. Η κα Τούλα που βρίσκεται στο κατάστημα λιανικής πώλησης στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας, δεν είναι μόνο στυλοβάτης και αρωγός στις επιχειρηματικές δράσεις των παιδιών της αλλά και μια υπέροχη οικοδέσποινα στο χώρο της λιανικής. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει φύγει δυσαρεστημένος από το κατάστημά της. Να μην έχει γοητευθεί από την ευγένεια, την ζεστασιά και την δοτικότητα αυτής της γυναίκας. Συγχαρητήρια για την ποιότητα όχι μόνο των προϊόντων σας, αλλά και των χαρακτήρων σας, που εξηγούν κατά ένα μέρος την τεράστια επιτυχία της Ελλάδας μας, μέσα από την παράδοση μας, στο εξωτερικό.

Τα προϊόντα Χριστοπούλου μπορείτε να τα βρείτε στην Καλαμάτα στο Ιστορικό Κέντρο αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση