Μια Συγκλονιστική Παράσταση - Αναφορά στο Γκρέκο

Το σανίδι και το κοινό υποκλίνεται στον Τάκη Χρυσικάκο που συγκλονίζει στην Αναφορά στον Γκρέκο του Νικου Καζαντζάκη. Γιατί και εσύ Τάκη Χρυσικάκο "Δεν ζυγιάζεις, Δεν μετράς, Δεν βολεύεσαι! Ακολουθείς το βαθύ σου χτυποκάρδι!"
Όποιος γνωρίζει τον Λόγο του Καζαντζάκη, γνωρίζει πως είναι διαχρονικός. Λόγος που διακρίνεται για την σοφία και το βαθύ στοχασμό του συγγραφέα. Θα έλεγε κανείς πως ο μέγιστος Κρητικός Λόγιος είχε προβλέψει τα βάσανα της χώρας του. Η Ελλάδα και ο Έλληνας βρίσκεται μέσα στις γραφές του Νίκου Καζαντζάκη που είναι τόσο επίκαιρες. 

Ο σημαντικός λόγος του παίρνει σάρκα και οστά στην σκηνή του Θεάτρου Ιλίσια κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Ο εξαίσιος ηθοποιός Τάκης Χρυσικάκος, που διαρκώς αναμετριέται με τον εαυτό του και τις αντοχές του, για μια ακόμη φορά τα βάζει με το θηρίο της Τέχνης και το υποτάσσει με το ταλέντο του. Όπως και με τον Παπαδιαμάντη έτσι και τώρα με την Αναφορά στο Γκρέκο και τον Νίκο Καζαντζάκη, γράφει ιστορία στην υποκριτική. 

Το ταλέντο του και την δύναμή του, βέβαια, δεν περιμένει να τα διαπιστώσει κάποιος απο την τωρινή δουλειά του. Μα με τον ρόλο του Καζαντζάκη, θαρρώ πως σημαδεύει μια ολόκληρη γενιά ηθοποιών και γεννά μια νέα εποχή στο θέατρο, που παντρεύει προσωπικότητες της λογοτεχνίας με την υποκριτική τέχνη δημιουργώντας μια σύνθεση υψηλού πολιτισμού. Φέροντας το βάρος της εμπειρίας δεκαετιών στην υπηρεσία της Τέχνης του Θεάτρου, βρίσκεται απογυμνωμένος απο τον εαυτό του, απολύτως έτοιμος να τσαλακωθεί και να ραγίσει, να κομματιαστεί και να σπάσει ενώπιον του κοινού. Σπάει τα κοκκαλά του μαζί με την ψυχή του και αλλάζει σχήμα!

Το κοινό αποσβολωμένο τον παρακολουθεί να αναμετριέται με το Θεριό. Δίχως αναπνοή οι θεατές τον ακολουθούν. 

Ο Καζαντζάκης εξομολογείται. Ο λόγος του ρέει πηχτός και αστείρευτος. Τον παρακολουθούν να κλαίει παιδί στα πέντε του, να πονά και να σφαδάζει καθώς έρχεται αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα της απώλειας. Τον βλέπουν να γκρεμίζεται, να θρηνεί, να υμνεί. 
Ο χρόνος σπαρταρά στην σκηνή του Ιλίσια. Γίνεται θρύψαλα και σταματά την στιγμή που η αλήθεια της απογοήτευσης ή της αποτυχίας τον κατακρεουργεί. Παγώνει η φλέβα καθώς ο μικρός Καζαντζάκης ανακαλύπτει πως καταλήγει ο άνθρωπος. Η καρδιά χτυπά γρήγορα καθώς ο Ζορμπάς χορεύει. Η ανάσα κόβεται όταν φτάνει ο Καζαντζάκης κοντά στο τέλος του μα προσκυνά την ζωή. Γιατί στην σκηνή του Ιλίσια δεν είναι ο Τάκης Χρυσικάκος. Δεν είναι ο ηθοποιός εκει. Είναι ο ίδιος ο Νίκος Καζαντζάκης!!  Είναι ο μικρός Νικόλας, ο Αλέξης Ζορμπάς, ο Καπετάν Μιχάλης, ο πατέρας του Καζαντζάκη, είσαι εσύ και εγώ και όλοι μας! Άλλωστε η ιδιαιτερότητα της εξομολογητικής αυτής αυτοβιογραφίας έγκειται στο γεγονός πως μοιάζει με την ζωή του κάθε ενός. Στην πίκρα, την οδύνη, την χαρά, την λύπη, τα πάθη, τα όνειρα, τα βάσανα...
Μέσα σε όλη αυτή την μαγική ατμόσφαιρα, δωρικά σχεδόν, το παλικάρι με την κιθάρα και το κορίτσι -Γη. Το κορίτσι με την Λύρα και την φωνή που σπάει την πέτρα. Το κορίτσι και το αγόρι, ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης και η Γεωργία Νταγκάκη με την φωνή που λυγίζει τα σίδερα. Οι δύο αντίθετες δυνάμεις του κόσμου, το αρσενικό και το θηλυκό, επι σκηνής, ακλόνητες, δυνατές και αρμονικά πλεγμένες, να ισορροπούν, να συνυπάρχουν και να ενισχύουν την μαγεία με μουσική στην παράσταση. Να δίνουν άλλη διάσταση στη φιγούρα του Καζαντζάκη. Να δίνουν έμφαση - κατά την δική μου ταπεινή αντίληψη πάντα, γιατί έτσι το ένιωσα,  - στα σημεία που αναφέρεται η ύπαρξη αυτών των αντιθετικών δυναμικών μέσα στο κόσμο, μα και την ανθρώπινη ψυχή, σε όλο το έργο του Ν. Καζαντζάκη. Ακόμη και αυτή η σύμπραξη των δύο φύλων στην σκηνή, για μένα είναι τρομακτική σκηνοθετική λεπτομέρεια! 

"Φτάσε εκεί που δεν μπορείς!" Λέει ο Ν. Καζαντζάκης και εγώ αναρωτιέμαι Τάκη Χρυσικάκο, ποιο ειναι το δικό σου "Δεν μπορώ" γιατί αν υπάρχει θα το φθάσεις σίγουρα!

Λες: "Έχω χιλιάδες πληγές, χιλιάδες και όμως στέκομαι ακόμη όρθιος!" Και σου μοιάζουμε όλοι αφού στεκόμαστε ακόμη όρθιοι, αν και γεμάτοι πληγές από τα ευτελή και ανούσια των δήθεν σπουδαίων! 

Λες: "Η Ελλάδα είναι ανάμεσα σε δυο αντίθετες τεράστιες δυνάμεις που προσπαθεί να ενώσει και να ισορροπήσει." Πάντα έτσι ήταν. Άγγελοι και Δαίμονες μάχονται στις ψυχές μας και διεκδικούν την ελευθερία μας! Διεκδικούν την γη, το σώμα και το πνεύμα μας κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Το βλέπω και το βλέπουμε. Ο Θεός είναι βαθιά ριζωμένος μέσα σου. Μονάχος, πονεμένος, ταπεινός, δυνατός και αστείρευτος. Ο Θεός ειναι η ψυχή σου και η ψυχή μας! Ο Θεός είναι μέσα σου με όλες τις μορφές, τρωτές και άτρωτες, Νικόλα, Τάκη, Έλληνα!

Το σανίδι και το κοινό υποκλίνεται στον Τάκη Χρυσικάκο που συγκλονίζει στην Αναφορά στον Γκρέκο του Νικου Καζαντζάκη, μια παράσταση που πρέπει να δουν όλοι οι Έλληνες! Του υποκλίνεται και ο ίδιος ο Καζαντζάκης όπως και όλοι όσους "φόρεσε" και θα "φορέσει" στο μέλλον στο θέατρο.  Γιατί και εσύ Τάκη Χρυσικάκο "Δεν ζυγιάζεις, Δεν μετράς, Δεν βολεύεσαι! Ακολουθείς το βαθύ σου χτυποκάρδι!"
Περισσότερα:
Εγγραφή στο newsletter του PoliticalDoubts.

YOUR OPINION

Το ΚΑΣ αποφάσισε να μην διατεθεί το μνημείο του Παρθενώνα για εκδήλωση οίκου μόδας:

Συμφωνώ. Η προστασία των μνημείων θα πρέπει να είναι απόλυτη
70.2%
Μάλλον διαφωνώ. Θα μπορούσαν να τεθούν αυστηρότεροι όροι.
8.7%
Διαφωνώ με την απόφαση. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες προβολής της χώρας
14.9%
Συμφωνώ να μην διατεθεί ο Παρθενώνας. Δεν θα είχα αντίρρηση αν επρόκειτο για άλλον αρχαιολογικό χώρο
6.1%
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση